Valkoiset kattohaikarat

MAINOS Kuvalähde

Valkoinen haikara(Ciconia ciconia) on suuri kahlilintu, joka kuuluu perheeseen: Ciconiidae.

Valkohaikaraa on kaksi alalajia, afrikkalainen valkoinen haikara, jota esiintyy Luoteis- ja Etelä-Afrikassa, ja eurooppalainen valkoinen haikara, joka löytyy Euroopasta.



Valkoiset haikarat pesivät Keski- ja Itä-Euroopassa ja viettävät talven Afrikassa. Noin neljännes valkohaikakannasta asuu Puolassa.



Käytä alla olevia tietoja saadaksesi lisätietoja valkohaikan ominaisuuksista, elinympäristöstä, ruokavaliosta, käyttäytymisestä ja lisääntymisestä.

Valkoisen haikaran ominaisuudet

Valkoisella haikaralla on vahva runko, jonka pituus on 100 - 115 senttimetriä nokan kärjestä hännän päähän ja painaa 2,5 - 4,4 kiloa. Sen siipien kärkiväli on 195 - 215 senttimetriä (77 - 85 tuumaa).

Valkoinen kattohaikara on erottuva suuri kahlaajalintu, jolla on valkoinen höyhenpeite, mustat lentohöyhenet ja siipipeitteet. Musta väri johtuu niiden ruokavaliossa olevasta pigmentistä melaniinista ja karotenoideista.



Aikuisilla valkoisilla haikaroilla on pitkät terävät punaiset nokat, pitkät punaiset jalat, joiden päässä on osittain verkotetut jalat ja pitkä, hoikka kaula. Heillä on musta iho silmiensä ympärillä ja kynnet ovat tylsiä ja kynsimaisia. Miehet ja naiset ovat ulkonäöltään samanlaisia, mutta miehet ovat kooltaan hieman suurempia. Rintakehän höyhenet ovat pitkiä ja muodostavat rypistyksen, jota käytetään joskus seurustelunäytöissä.

Valkoisen haikaran siivet ovat pitkiä ja leveitä, mikä antaa linnulle mahdollisuuden nousta helposti ilmatermeillä. Haikaroiden siipipalat räpyttämällä ovat hitaita, mutta säännöllisiä. Kuten useimmat kahlaavat linnut, valkoiset haikarat ovat upea näky, kun ne nousevat ilmassa, pitkät niskat ojennettuna eteenpäin ja pitkät jalat taaksepäin pitkälle lyhyen hännän pään yli. Ne räpyttävät valtavat, leveät siipensä mahdollisimman vähän säästääkseen energiaa.

Maalla valkoinen haikara kävelee hitaasti tasaisessa tahdissa päänsä ojennettuna ylöspäin. Lepotilassa se pyrkii laskemaan päänsä hartioiden väliin. Valko-haikarien ensisijaiset lentosulat sulavat vuosittain ja korvautuvat pesimäkauden aikana.



Valkoinen kattohaikara

Valkohaikaran suosituimpia elinympäristöjä ovat jokirannat, suot, suot, ojat, nurmikot ja niityt. Valkoiset haikarat pyrkivät välttämään alueita, jotka ovat kasvaneet korkeilla puilla ja pensailla.

Valkoinen haikara-ruokavalio

Valkoinen kattohaikara on täysin vuorokautinen (aktiivinen päivällä). Sen suosittuja ruokinta-alueita ovat matalat kosteikot, nurmikentät ja viljelysmaa. Valkoinen haikara on lihansyöjä ja ruokkii erilaisia ​​eläimiä sekä maasta että matalasta vedestä. Saalis sisältää sammakkoeläimiä, matelijoita kuten liskoja, käärmeitä ja sammakoita, hyönteisiä, kaloja, pieniä lintuja ja nisäkkäitä.

Valkoinen kattohaikara

Valkoiset haikarat ovat äänellisiä lintuja, jotka tuottavat meluisan laskujen kolisevan äänen, joka saadaan nopeasti avaamalla ja sulkemalla nokka, jota vahvistaa äänilaatikkona toimiva kurkkupussi. Nuoret haikarat tuottavat krookia, viheltimiä ja vinkunoita anottaessaan ruokaa ja alkavat myös tyypillisen nokan kolisemisen.

Valkoiset haikarat ovat seurakuntalintuja, jotka parveilevat tuhansina ollessaan pitkän matkan muuttoreiteillä ja talvehtivat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Euroopan ja Afrikan välillä siirtyessään valkoinen haikara välttää Välimeren ylitystä ja lentää sen sijaan itäisen Levantin tai lännessä Gibraltarin salmen kautta. Tämä johtuu siitä, että ilmalämpöä ei muodostu Välimerelle, josta se riippuu pitkistä lennoista. Siirtyvät valkoiset haikarat käyttävät ilmatermien kohotusta vähentämään pitkän matkan lentämisen vaivaa ja kykenevät siten lentämään edelleen vähemmän väsymättä.

Valkohaikara-pesät rakennetaan parittamalla parit. Pesät ovat suuria, tukevasti rakennettuja sauvoja, jotka on rakennettu puihin löysissä pesäkkeissä lähellä vesilähteitä. Kunkin pesän syvyys on 1-2 metriä, halkaisija 0,8 - 1,5 metriä ja paino 60 - 250 kiloa. Pesiä voidaan käyttää useita vuosia. Useat muut lintulajit pesivät usein valkohaikan suurissa pesissä, kuten varpuset, puuvarret ja tavalliset kottaraiset.

laboratorio ja kuoppa sekoitus

Valkoinen kattohaikara on kuuluisa siitä, että se rakensi suuret keppipesänsä rakennusten ja muiden rakenteiden päälle, kun sopivia puita ei ole saatavilla.

Valkohaikara lisääntyy suuremmalla määrällä alueilla, joilla on avoimia nurmia, erityisesti nurmialueilla, joissa on märkää tai usein tulvia, ja vähemmän alueilla, joilla on korkeampi kasvillisuus, kuten metsissä ja pensaissa. Siitoslinnut kerääntyvät lisääntymiskauden aikana 40-50-ryhmiin.

Valkoinen haikara lisääntyminen

Suurin osa valkoisista haikarista on yksiavioisia ja pariskunta elinaikana. Naaras haikarat munivat 2 - 5 kalkkimaista munaa, jotka munitaan kahden päivän välein. Munat kuoriutuvat 33 - 34 päivän inkuboinnin jälkeen. Itämisaika jaetaan molempien vanhempien kesken.

Kuoriutumisen jälkeen molemmat vanhemmat ruokkivat vuorotellen poikasia. Vanhemmat asettavat ruokaa pesän reunalle, mutta vettä tuottaa regurgitaatio.

Äskettäin kuoriutuessaan nuorilla valkoisilla haikarilla on vaaleanpunaiset jalat ja pieni musta nokka, jonka kärki on ruskea. nuorilla haikarilla on kaksi peräkkäistä untuvapeitettä. Sen runko on ensinnäkin osittain peitetty lyhyillä, harvoilla valkeahkoisilla höyhenillä, jotka korvataan noin viikon kuluttua pörröisellä valkoisella untuvalla. Lentohöyhenet ilmestyvät kolmen viikon kuluttua yhdessä mustien lapaluiden kanssa (höyhenet).

Poikaset lentävät noin kahden kuukauden kuluttua ja alkavat yleensä lisääntyä 3 - 5 vuoden ikäisinä. Tähän mennessä nuorten haikaroiden höyhenpeite on samanlainen kuin aikuisten.

malta / yorkie-sekoitus

Valkoiset haikarat voivat elää yli 30 vuotta.


Valkoisen haikaran suojelun tila

IUCN luokittelee valkoisen haikaran ”vähiten huolestuneeksi”. Valkoinen haikara on yksi niistä lajeista, joihin sovelletaan sopimusta Afrikan ja Euraasian muuttavien vesilintujen suojelusta (AEWA). Valkoiseen haikaraan kohdistuvia uhkia ovat kosteikkojen jatkuva menetys, törmäykset sähkövoimajohtojen kanssa, pysyvien torjunta-aineiden (kuten DDT - diklooridifenyylitrikloorietaani - synteettinen torjunta-aine) käyttö heinäsirkkojen torjunnassa Afrikassa ja suurelta osin laiton metsästys muuttoreiteillä ja talvehtiminen syistä.


Tiesitkö tämän White Strokista?

Pohjois-Euroopan legendan mukaan haikara on vastuussa vauvojen tuomisesta uusille vanhemmille. Legenda on hyvin ikivanha, mutta sitä suositteli 1800-luvun Hans Christian Andersenin tarina nimeltä The Storks. Saksan kansanperinteen mukaan haikarat löysivät vauvoja luolista tai suoista ja toivat heidät kotitalouksiin korissa selällään tai pidettynä nokassaan. Nämä luolat sisälsivät ”kattohaikaroita”. Sitten vauvat annettiin äidille tai pudotettiin savupiippuun. Kotitaloudet ilmoittavat haluttaessaan lapsia asettamalla kattohaikaralle makeisia ikkunalaudalle.

Valkoinen kattohaikara on suosittu postimerkkien motiivi, ja se on esillä yli 120 postimerkissä, joita on myöntänyt yli 60 postimerkkejä myöntävä yhteisö.

Valkoinen haikara on esillä kahdessa Aesopin tarinassa - 'The Fox and the Stork' ja 'The Farmer and the Stork'.

Haikarilla ei ole juurikaan pelkoa ihmisistä, ellei niitä häiritä, ja ne pesivät usein rakennuksissa Euroopassa. Saksassa aivohalvauspesän läsnäolon talossa uskottiin suojaavan tulipaloilta. Heitä suojeltiin myös uskon takia, että heidän sielunsa olivat ihmisiä.

Heprealainen sana valkoiselle haikaralle on chasidah, joka tarkoittaa 'armollinen' tai 'kiltti. Kreikan ja Rooman mytologiassa kuvataan haikaroita vanhempien omistautumisen malleina, ja uskottiin, että he eivät kuolleet vanhuuteen, vaan lentivät saarille ja näyttivät ihmisiltä.