Thomsonin Gazelle

MAINOS Kuvalähde

Thomsonin Gazelle TheThomsonin Gazelleon pienin, hienoin ja nopein gazelleista. Joskus kutsutaan nimellä 'Tommy', tämä gaselli nimettiin skotlantilaisen tutkimusmatkailijan Joseph Thomsonin mukaan, joka tutustui Afrikkaan vuonna 1890. Nämä sulavat antiloopit ovat edelleen yksi yleisimmistä gazelleista Itä-Afrikassa ja vaikka lukumäärä on saattanut laskea muualla Afrikassa , Thomsonin Gazelle kukoistaa edelleen idässä viljelysmailla, nurmikoilla ja savannilla.

Thomsonin Gazelle-kuvaus



Thomsonin Gazelles on 70-90 senttimetriä pitkä ja 60-90 senttimetriä pitkä. Ne painavat noin 12-85 kiloa (26-187 kiloa). Uros Thomsonin Gazellit ovat hieman suurempia kuin naiset. Näillä viehättävillä gaselleilla on vaaleanruskea takki ja valkoinen alaosa. Ne voidaan erottaa Grantin Gazellesta tummalla raitalla, joka ulottuu heidän laidoilleen. Heidän selkänsä on valkoinen, joka ulottuu juuri heidän tarinansa alle.



Thomsonin Gazellien kasvoissa on ohut musta raita, joka kulkee silmästä alas, tumma merkintä nenässään ja vaalea laastari otsaan. Miehillä on pitkät terävät sarvet, jotka on merkitty noin 20 renkaalla ja jotka ovat kaarevat taaksepäin ja kärjet kaarevat eteenpäin. Naisilla ei ole lainkaan sarvia tai pieniä, lyhyitä, ohuita sarvia.

pitbull lab mix -hihna

Thomsonin Gazelleilla on kapeat jalat ja lyhyt, musta häntä, joka liikkuu jatkuvasti edestakaisin kuin ikkunanpyyhkijä. Heillä on suuret korvat ja silmät ja kapea kuono. Heidän päänsä ovat pienet ja heillä on kevyt runko, jonka avulla he voivat juosta nopeasti ja tehdä jyrkkiä käännöksiä. Tasoittaakseen haavoittuvuutensa tasangoilla gazellien kuulotaju on erinomainen, mikä tekee niistä poikkeuksellisen valppaita äänille. Heillä on myös erinomainen haju ja näkö, mikä on heidän tärkein lähde kommunikoida keskenään.



Mies gaselleja kutsutaan 'taaliksi' ja naispuolisia gaselleja kutsutaan 'doiksi'.

Thomsonin Gazelle-elinympäristö

Thomsonin Gazelleja esiintyy kuivilla, nurmimaisilla tasangoilla Sudanissa, Tansaniassa ja Kenian serengetialueilla. He mieluummin niityt ja pensaat, joilla on voimakkaasti laiduntua, tallattua ruohoa. Gazellit voivat jäädä laitumille kauan sen jälkeen, kun suuremmat kasvinsyöjät ovat lähteneet.

Thomsonin Gazelle-ruokavalio

Thomsonin gazellit ovat kasvinsyöjiä. Thomsonin Gazellit ruokkivat ruohoa ja muuta matalaa kasvillisuutta. He selaavat myös pensaita. Suurin osa vaaditusta vedestä tulee kasvillisuudesta, jota he syövät, vaikka he luottavat enemmän veteen kuin Grant's Gazelle. Thomsonin gazellit kokoontuvat suuriin laumoihin ruokkimaan, ehkä lukumäärän turvallisuuden vuoksi. He kokoontuvat myös gnuuihin, seeproihin ja karjaan, koska nämä suuremmat eläimet tallentavat korkeita ruohoja, jolloin gazellin on paljon helpompaa syödä lyhyt ruoho.



mikä rotu on mopsi

Thomsonin Gazelle-käyttäytyminen

Gazelle on monien savannipetoeläinten, kuten leijonien, leopardien, hyeenojen, metsästyskoirien ja gepardien, pääruokavalio. Thomsonin gazellit ovat erittäin nopeita pieniä eläimiä ja voivat joskus ohittaa saalistajansa. Ensimmäisen lennon aikana hyökkääjiltään gaselli voi sprintata jopa 80 kilometriä tunnissa (50 mailia tunnissa) noin 15 - 20 minuutin ajan. Nämä vaikuttavat sprinterit juoksevat myös erityisillä tavoilla kommunikoida muun laumansa kanssa ja hämmentää heidän takaa-ajajansa. Kun gasellit pakenevat, he suorittavat äkillisiä sitähyppyjä korkeissa kaarissa. Tätä käyttäytymistä kutsutaan 'pronkingiksi' tai 'stottingiksi', ja se vaikeuttaa gazelin kaatamista saalistajansa avulla.

Kun gaselli huomaa vaaniolevaa saalistajaa, se merkitsee tai pysähtyy varoittamaan muita gazelleja vaarasta ja voi myös järkyttää saalistajansa. Toinen mahdollisuus tälle käyttäytymiselle on, että se osoittaa heidän kuntoaan toivossa, että saalistaja luopuu takaa-ajoista tai että saalistajan ei pitäisi vaivautua yrittämään jahtaa ilmeisen ketterää gasellia.

Thomsonin gazellit ovat sosiaalisia eläimiä ja elävät yli 200 yksilön laumoissa. Thomsonin gazellit kokoontuvat toisinaan muiden sorkkaeläinten, kuten seepran ja muiden antilooppilajien kanssa. Muuton aikana tuhannet gazellit matkustavat yhdessä etsimään vettä kuivana kautena. Niiden alueet voivat olla päällekkäisiä muiden sorkka- ja kavioeläinten kanssa ilman ongelmia. Jotkut voivat kuitenkin olla alueellisempia ja puolustaa alueitaan voimakkaasti, jos heitä haastetaan. Puolustava uros törmää sarvet vastustajansa kanssa, voittaja väittää sitten alueen.

rottweiler saksanpaimenkoira sekoitus

Thomsonin Gazellit merkitsevät alueensa pienellä eritteellä heidän silmänsä alla olevista tuoksurauhasista. He kertävät eritteen ruohoterään noin 20 metrin etäisyydellä päivittäin.

Thomsonin Gazelle Reproduction

Nais gasellit synnyttävät yleensä sadekauden jälkeen yhden poikanen, joka tunnetaan nimellä Fawn, 5–6 kuukauden tiineyden jälkeen. Synnytyksen jälkeen äiti piilottaa lehmänsä kolmen ensimmäisen viikon ajan korkeaan ruohoon ja palaa kahdesti päivässä hoitamaan sitä, kunnes se on tarpeeksi vanha liittymään laumaan.

Fawnsilla on harmaanvärinen väri, joka auttaa heitä pysymään naamioituina piiloutuessaan avoimessa maassa. He voivat myös pysyä hyvin paikallaan pitkiä aikoja. Vaikka aikuiset gazellit voivat juosta leijonan tai gepardin, melkein puolet kaikista lehmistä menetetään saalistajille ennen aikuisiän saavuttamista. Nainen Thomsonin Gazelles voi synnyttää kaksi kertaa vuodessa, mikä on epätavallista sorkka- ja kavioeläimille. Thomsonin Gazellen elinkaari on 10-15 vuotta luonnossa.

täysi verinen punainen nenäkuoppa

Thomsonin Gazelle Conservation Status

Vaikka määrät joillakin Afrikan alueilla ovat laskeneet metsästyksen ja elinympäristön menetyksen takia, Thomsonin Gazelle ei ole uhattuna, ja IUCN luokittelee sen vähiten huolestuneeksi.