Sumatran sarvikuono

MAINOS Kuvalähde

Sumatran sarvikuonoSumatran sarvikuono(Dicerorhinus sumatrensis), joka vaihteli kerran sademetsien, soiden ja pilvimetsien läpi Intiassa, Burmassa, Thaimaassa, Malesiassa ja Indonesian saarilla. Sumatran-sarvikuonot ovat nyt kriittisesti uhanalaisina, ja vain 6 merkittävää populaatiota luonnossa, neljä Sumatralla, yksi Borneolla ja yksi Malesian niemimaalla.

Sumatran-sarvikuonojen määrää on vaikea määrittää, koska ne ovat yksinäisiä eläimiä ja levinneet laajalle alueelle, mutta niiden arvioidaan olevan jäljellä noin 300. Niiden elinympäristöihin kuuluvat tiheät ylämaan ja alamaiden trooppiset ja subtrooppiset metsät.



Sumatran-sarvikuonon ominaisuudet

Sumatran tai ”karvainen” sarvikuono, kuten siihen joskus viitataan, on pienin elävistä sarvikuonoista. Ominaisuuksiin kuuluvat reunat korvat, punaruskea iho, joka on vaihtelevasti peitetty pitkillä hiuksilla ja ryppyjä sen silmien ympärillä. Rungon ympärillä on kaksi syvää iho-taitetta, etujalkojen takana ja takajalkojen edessä.



shih tzu- ja villakoirasekoituspentuja myytävänä

Sumatran-sarvikuonon olkapää on noin 120-145 senttimetriä (3,9 - 4,8 jalkaa) korkea, vartalon pituus on 250 senttimetriä ja paino 500-800 kiloa, vaikka suurimmat yksilöt ovat olleet jonka tiedetään painavan jopa 1000 kiloa. Kuten Afrikan lajeilla, sillä on kaksi sarvea, suurempi on nenän sarvi, tyypillisesti 15-25 senttimetriä (6-10 tuumaa), kun taas toinen sarvi on tyypillisesti tynkä. On huomattava, että toinen sarvi voi puuttua naispuolisista Sumatran-sarvikuonoista.



Sumatran-sarvikuonot ovat yksinäinen ja salamyhkäinen laji, ne vievät alueen, joka on merkittävästi merkitty lannalla, virtsalla ja maaperän naarmuilla.

Sumatran-sarvikuonon lisääntyminen

Sumatran-sarvikuono on enimmäkseen yksinäinen eläin paitsi seurustelua ja lastenhoitoa. Vasikoiden syntymäväli on noin 3-4 vuotta, joten niitä ei tapahdu kovin usein.

Sumatran-sarvikuono kypsyy noin 6–8-vuotiaana, ja vasikat syntyvät märällä vuodella, joka kestää joka vuosi lokakuusta toukokuuhun. Yksi vasikka syntyy ja vieroitetaan noin 16 kuukautta.



siperianhusky ja australianpaimenkoira

Vasikat syntyvät tiheällä karvapeitteellä, joka muuttuu punaruskeaksi nuorilla aikuisilla ja harvoista, harjaksista ja melkein vanhemmilla eläimillä. Tässä on kaksi Sumatranin sarvikuon vasikkaa. Huomaa heidän ruumiinsa hiukset, joissa he ovat syntyneet.

Sumatran sarvikuonon käyttäytyminen

Sumatran-sarvikuonot viettävät päivän sateissa, jolloin muta viilentää ihoaan ja suojaa sitä kuivumiselta kuumassa auringossa. Ruokinta tapahtuu joko yöllä tai viileän aikaisin aamulla ja illalla. Nuoret taimet (puut) ovat heidän suosikkiruokansa, ja nämä puut kaadetaan ja tallataan ennen syömistä. Välttämättömät mineraalit saadaan suolan lakoista, ja ne ovat vaatimus jokaiselle kotitaloukselle.

Sumatran sarvikuonon anatomia

pitbull-värit kuvilla

Sumatran Rhinoceros -lajit

Sumatran-sarvikuonoa on 3 alalajia:

Länsi-Sumatran sarvikuono(Dicerorhinus sumatrensis sumatrensis), vain noin 275 sarvikuonoa on jäljellä, lähinnä Länsi-Sumatralla. Noin 75 voi asua Malesian niemimaalla. Tärkeimmät uhat tätä alalajia vastaan ​​ovat elinympäristön menetys ja laiton salametsästys.

Itä-Sumatran sarvikuonotaiBornean sarvikuono(Dicerorhinus sumatrensis harrissoni), olivat aikoinaan yleisiä koko Borneossa, nyt vain noin 25 yksilön arvioidaan selviytyvän. Borneon tiedossa oleva väestö asuu Sabahissa. Sarawakissa ja Kalimantanissa on vahvistamattomia raportteja eläimistä. Tämä alalaji on nimetty Tom Harrissonin mukaan, joka työskenteli laajasti Bornean eläintieteen ja antropologian kanssa 1960-luvulla. Borneanlaji on selvästi pienempi kuin kaksi muuta.

Pohjois-Sumatran sarvikuono(Dicerorhinus sumatrensis lasiotis), joka vaelsi kerran Intiassa ja Bangladeshissa, se on kuitenkin julistettu sukupuuttoon näissä maissa. Vahvistamattomat raportit viittaavat siihen, että Burmassa saattaa olla vielä elossa pieni väestö, mutta maan poliittinen tilanne on estänyt todentamisen. Nimi 'lasiotis' on johdettu kreikan kielestä 'karvaiset korvat'. Myöhemmät tutkimukset osoittivat, että heidän korvankarvansa eivät olleet pidempiä kuin muut Sumatran-sarvikuonot, mutta D.s. lasiotis pysyi alalajina, koska se oli merkittävästi suurempi kuin muut alalajit.

Sumatranin sarvikuonojen suojelun tila

Sumatran Rhino on kriittisesti uhanalainen sademetsän elinympäristön tuhoutumisen vuoksi. Tämän sarvikuonon tunnetut populaatiot ovat pieniä ja hajallaan, metsän elinympäristö vähenee nopeasti ja salametsästyksen uhka on aina olemassa. Nykyään Sumatran-sarvikuonon maailman populaatio voi olla alle 300 yksilön luonnossa, ja vankeudessa pidetyt lisääntymisyritykset ovat toistaiseksi epäonnistuneet.

Jos Sumatran Rhino haluaa selviytyä paljon kauemmin, tarvitaan kiireellisiä toimenpiteitä metsien pelastamiseksi siellä, missä sitä vielä esiintyy. Kuten kaikki sarvikuonot, Sumatran-sarvikuonon väestö on erittäin alhainen, ja vaikka he elävätkin suojelluilla alueilla, laitonta sarviponsointia esiintyy edelleen ja uhkaa tätä harvinaista lajia päivittäin. Suurin osa jäljellä olevista elinympäristöistä on Indonesian saavuttamattomilla vuoristoalueilla, joilla hallitus ei ole osoittanut halukkuutta estää sarvikuonojen elinympäristön puhdistamista puuteollisuuden hyväksi. Sumatran-sarvikuono on viimeinen säilynyt laji samassa ryhmässä kuin sukupuuttoon kuollut sarvikuono.