Kärppä

MAINOS Kuvalähde

Kärppä(Mustela erminea) on pieni nisäkäs perheestä Mustelidae, johon kuuluu myös muut lumikot , minkki, saukot fretti, mäyrät , polecats , ahma , martenit, tayra, kalastaja ja skunksit. Stoat tunnetaan myös nimellä lyhythäntäinen lumikko ja Ermine. Torjuja esiintyy koko Manner-Britanniassa useissa elinympäristöissä.

Torjut puuttuvat Välimeren maista ja Etelä-Euroopasta. Niitä pidetään yleisinä mustelideina. Stoatin pesimäaikaa edeltävän väestön arvioidaan olevan 462000 aikuista.



Stoatin kuvaus

Stoatin pään ja vartalon keskimääräinen pituus on 16-31 senttimetriä, ja Ison-Britannian vuohenpaino voi olla 90-445 grammaa. Miehet ovat yleensä 29 senttimetriä ja hännän pituus 11 senttimetriä ja naiset noin 26 senttimetriä, joiden hännän pituus on 9 senttimetriä. Miehet ovat suurempia kuin naaraat.



boxer punainen nenä pitbull mix

Stoatin ulkonäkö on samanlainen kuin lumikon, vaikka höyhen on huomattavasti suurempi ja hännän kärjessä on erottuva musta kärki. Torilla on pitkä, hoikka, sylinterimäinen runko ja kaula, lyhyet jalat ja pitkä häntä.



Heidän turkiksensa on kesällä kastanjanruskea, kevyempi alaosa. Talvella Pohjois-Amerikan pohjoisosissa ja tundran alueilla niiden turkki paksummaksi ja muuttuu valkoisemmaksi, silloin kun heitä kutsutaan Ermineiksi tai 'ermineiksi'. Kaikkialla vuodenaikalla on musta kärki häntäänsä. Musta kärki toimii todennäköisesti houkuttimena saalistajille, joihin sisältyisi melkein kaikki lihansyöjät, jotka ovat riittävän suuria syömään vuohen, kuten mäyrät , kissat, sudet , ketut , ahmat ja jotkut petolinnut.

Torilla on hyvä näkö-, haju- ja kuulotaju, jota he auttavat metsästämään. Torjut ovat erittäin ketteriä ja hyviä kiipeilijöitä, ja ne voivat viedä nuoret linnut pesästä. He ovat myös vahvoja uimareita, jotka kykenevät ylittämään suuria jokia. Naaraspuolisia sorkkoja kutsutaan joko nartuiksi, koiriksi tai jilleiksi ja urospuolisia sorkkoja kutsutaan joko koiriksi, taaliksi, tunkeiksi tai liediksi. Vauvanvaatteita kutsutaan sarjoiksi. Stroats-ryhmää kutsutaan ”asuntovaunuksi”.

Stoat-luontotyypit

Torjut suosivat sopivana elinympäristönä nummia, metsän lähellä olevaa suota, alankoisia maatiloja, rantaviivaa tai vuoria. Kun on sopivaa ruokaa, niitä esiintyy monenlaisissa elinympäristöissä alametsistä ja jopa kaupungeista.



Torot muodostavat ruohon ja lehtien pesiä onttoihin runkoihin, mäkimäihin, muureihin, pankkeihin, koloihin, kalliohalkeamiin (esimerkiksi kuiviin kiviseiniin) tai paksuuksiin. Naaraspuolinen vuohi on lisääntymiskaudella alueellinen, mutta urospuoliset torjut eivät ole.

Stoat-ruokavalio

Torjut ovat pääosin lihansyöjiä ja niiden ensisijainen ravintolähde on kani huolimatta siitä, että se on moninkertainen omaan painoonsa, täydennettynä pienillä jyrsijöillä (kuten voles ja hiiret ), jänikset ja linnut. Se syö myös ötökät , kala, matelijat , sammakkoeläimet ja selkärangattomat. Kun ruokaa on niukasti, he syövät lihan (kuolleet eläinten ruhot). Se on erittäin taitava puikiipeilijä ja voi oravan tavoin laskeutua runkoon päin.

Stoat pystyy tappamaan itseään paljon suurempia eläimiä. Kun se pystyy hankkimaan enemmän lihaa kuin voi syödä, se harjoittaa ylitappamista ja varastoi ylimääräisen ruoan usein myöhempää käyttöä varten. Torjut tappavat saaliinsa puremalla niskaan ja voivat matkustaa jopa 8 kilometriä yhdessä metsästyksessä. Stoats ovat kovaa saalistajaa ja voivat liikkua nopeudella 20 mailia tunnissa metsästettäessä.

Useimmilla alueilla, joilla koivut ja lumikot ovat rinnakkain, lumikko ottaa yleensä pienemmän sahan ja vuohi hieman suuremman saaliin. Suuremmat urospuoliset vuohet vievät yleensä suuremman saaliin kuin naiset.

Stoatin käyttäytyminen

Stoat on alueellinen ja suvaitsematon muille sen alueella, etenkin muille samaa sukupuolta oleville. Vuokko käyttää tyypillisesti useita tiheyksiä, jotka on usein otettu saalislajeista. Se matkustaa yleensä yksin, paitsi silloin kun se pariutuu tai on äiti vanhempien jälkeläisten kanssa.

Stoat-viestintä tapahtuu pääasiassa tuoksun avulla, koska stoatilla on herkkä hajuaistin (hajuaistin suhteen). Tämän seurauksena suuri osa tästä viestinnästä jää ihmisten tarkkailijoiden väliin. Eläinten uskotaan kuitenkin tunnistavan estrus-naiset tuoksun sekä saaliiden sukupuolen, terveyden ja iän perusteella.

Jotkut jyrsijät, kuten myyrät, ovat sopeutuneet vasta-aineisiin kykenemällä pysäyttämään lisääntymisen (mikä tekee naisista hitaampia ja helpompi tarttua), jos he haistavat torjujen hajun. Torstojen visuaalinen resoluutio on pienempi kuin ihmisten ja värinäkö on heikko, vaikka yönäkö on parempi. Taktiiliset tiedot esitetään vibrailla tai viiksillä. Huolestuneena vuohi voi vapauttaa anaalirauhasistaan ​​voimakkaan myskisen hajun.

Stoatin lisääntyminen

Stoats paritetaan toukokuusta kesäkuuhun, jota seuraa viivästynyt implantointi. Parittelu tapahtuu lisääntymiskauden aikana useiden kumppaneiden kanssa, ja uros pakottaa sen usein, mikä ei auta kasvattamaan nuoria. Hedelmöitetyn munasolun istuttaminen kohdun seinämään viivästyy 280 päivää, mutta sen jälkeen tiineysaika on vain 21 - 28 päivää, joten nuoret syntyvät seuraavan vuoden huhtikuusta toukokuuhun. Huolimatta siitä, että se on niin pieni eläin, stoats-tiineys on yksi pisimmistä nisäkkäille ilmoitetuista (11 kuukautta) viivästyneen implantoinnin vuoksi.

Naaraspuoliset vuohet tuottavat yhden pentueen 5 - 12 poikaa vuodessa. Nuoria kutsutaan sarjoiksi. Nuoret vieroitetaan viikossa ja ovat täysin itsenäisiä ja kykenevät tappamaan oman saaliinsa 12 viikossa. Urospuoliset vuohet sopivat toisinaan pesässä olevien nuorten naispakkausten kanssa niin, että he ovat raskaana ennen kuin edes jättävät äitiään. Vuohen keskimääräinen elinikä on 1 - 1,5 vuotta, mutta he voivat elää jopa 7 vuoden iässä.

Stoatin suojelun tila

Torjut ovat suhteellisen yleisiä, joten niitä ei luokitella uhanalaisiksi. Tärkeimmät vaarat vaaroille ovat kuitenkin nälänhätä talvella, isompien lihansyöjien saalistaminen ja tappaminen teillä.