Oravaapinat

Kuvalähde

Oravaapinat (uuden maailman apinat)Oravaapinatasuvat Keski- ja Etelä-Amerikan trooppisissa metsissä. Niiden toiminta-alue ulottuu Costa Ricasta Keski-Brasilian ja Bolivian kautta. Oravaapinan turkki on lyhyt ja tiivis, värillinen oliivi olkapäillä ja kellertävän oranssi selässä ja raajoissa.

Oravaapinoiden kurkku ja korvat ovat valkoisia ja suunsa mustat. Heidän päänsä yläosa on karvainen. Nämä mustavalkoiset kasvot antavat heille saksankielisen nimensä 'kalloapinat'.



Oravaapinat kasvavat 25-35 senttimetriin, plus 35-42 senttimetrin hännän. Oravaapinat painavat 750 - 1100 grammaa. Oravanapinoiden aivopainon ja ruumiin massan suhde on huomattavaa 1:17, mikä antaa heille suurimmat aivot suhteessa kaikkiin kädellisiin. Ihmisten suhde on 1:35. Naarasoravilla on näennäispeni, jota he käyttävät osoittamaan määräävää asemaa pienempiin apinoihin nähden, aivan kuten orava-urosapinoiden määräävä asema.



Kuten useimmat heidän uuden maailman apinasukulaisistaan, oravaapinat ovat vuorokausia ja arboreaalisia. Toisin kuin muut Uuden maailman apinat, heidän pyrstään ei käytetä kiipeilyyn, vaan eräänlaisena 'tasapainotustankona' ja myös työkaluna. Heidän liikkeet oksilla ovat erittäin nopeita. Oravaapinat elävät yhdessä usean uroksen / naisen ryhmissä, joissa on enintään 500 yksilöä. Nämä suuret ryhmät voivat kuitenkin ajoittain hajota pienempiin joukkoihin.

punainen nenä amerikkalainen pitbull

Oravaapinoilla on useita äänipuheluja, mukaan lukien varoitusäänet suojautuakseen suurilta haukoilta, jotka ovat luonnollinen uhka heille. Oravaapinat ovat pienikokoisia ja tekevät niistä alttiita saalistajille, kuten käärmeille ja isoille kissoille. Alueen merkitsemiseksi oravaapinat hierovat häntää ja ihoa omalla virtsallaan.



Oravaapinat ovat kaikkiruokaisia, syövät pääasiassa hedelmiä ja hyönteisiä. Toisinaan he syövät myös pähkinöitä, silmuja, munia ja pieniä selkärankaisia.

Oravaapinoiden pariutumiseen vaikuttaa kausiluonteinen vaikutus. Naaraat synnyttävät poikasia sadekauden aikana 150--170 päivän tiineyden jälkeen. Äidit huolehtivat yksinomaan nuorista. Orava-apinat vieroitetaan 4 kuukauden iässä, kun taas muut lajit ovat täysin vieroitettuja vasta 18 kuukauden ikäisinä. Orava-apinoiden naispuolinen sukukypsä saavuttaa 3-vuotiaana, kun taas urokset sukupuolisen kypsyyden noin 5-vuotiaana. Orava-apinat elävät noin 15-vuotiaana luonnossa, noin 20 vuotta vankeudessa.

Suku: Saimiri - paljaskorvinen oravaapina

Paljakorvinen orava apina(Saimiri ustus) on oravaapina, joka on endeeminen Brasilialle. Heillä on mustat kruunut ja punertava selkä. Molemmilla tavallisilla ja Keski-Amerikan lajeilla on hiukset korvissa, toisin kuin Keski-Brasilian paljaankorvaiset oravaapina (S. ustus). Suojelun tila - vähiten huolta.



lab collie sekoitettu koira

Suku: Saimiri - Musta oravaapina

Musta orava apina(Saimiri vanzolinii), on uuden maailman apina Etelä-Amerikasta. Sitä löytyy Brasiliasta, Argentiinasta ja Paraguayssa. Mustan oravan apinan suhde muihin Etelä-Amerikan orava-apinoihin on keskusteltu. Jotkut tutkijat ovat kyseenalaistaneet, onko musta orava-apina täysilaji vai alueellinen alalaji. Äskettäiset vierailijat alueella Black Orava Monkey -alueella ovat ilmoittaneet havainnoista Orava-apinoista (Saimiri sciureus), läheisistä sukulaisista orava-apinoista, joiden levinneisyys on paljon laajempi. Suojelun tila - haavoittuva.

Suku: Saimiri - Mustapäällinen oravaapina

Mustapäällinen oravaapina(Saimiri boliviensis) on eteläamerikkalainen oravaapina, joka löytyy Boliviassa, Brasiliassa ja Perussa. Suojelun tila - vähiten huolta.

Suku: Saimiri - Keski-Amerikan oravaapina

pennut sininen nenä pitbulls

Keski-Amerikan oravaapina(Saimiri oerstedii) on oravaapinalaji Keski-Amerikasta. Se löytyy Costa Ricasta ja Panamasta Tyynenmeren rannikolla. On arvioitu, että Keski-Amerikan oravanapinan populaatio on vähentynyt noin 200 000: sta 1970-luvulla alle 5000: een. Tämän uskotaan johtuvan suurelta osin metsäkadosta, metsästyksestä ja sieppauksesta lemmikkikaupalle.

Costa Ricassa on merkittäviä ponnisteluja tämän apinan säilyttämiseksi sukupuutolta. Keski-Amerikan oravaapina eroaa väriltään eteläamerikkalaisista oravaapinoista. Vaikka Etelä-Amerikan orava-apinoilla on taipumus olla pääasiassa vihertävää, Keski-Amerikan orava-apinalla on punaruskea selkä, harmaat jalat ja valkoiset alapinnat. Pään yläosassa on musta korkki ja hännän päässä musta kärki. Kasvot ovat valkoisia, mustilla vanteilla silmien ympärillä ja mustilla nenän ja suun ympärillä. Suojelun tila - uhanalainen.

Suku: Saimiri - orava apina

Orava-apina(Saimiri sciureus) on pieni uuden maailman kädellinen Cebidae-perheestä ja kotoisin kymmenestä eri Etelä-Amerikan maasta, mukaan lukien Brasilia, Kolumbia, Ecuador, Ranskan Guayana, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela ja Puerto Rico.

Orava-apina elää hyvin suurissa ryhmissä, jopa 300 yksilöä, kosteissa trooppisissa metsissä ja yleensä rehulla keskimääräisellä ja alemmalla metsän tasolla ja nukkuu lähellä katosta.

aussie sininen heeler-sekoitus

Naiset ovat ryhmän hallitsevia jäseniä. Se on erittäin ketterä apina, jolla on suuri aineenvaihdunta. Vaikka se on kaikkiruokainen eläin, se ruokkii pääasiassa hyönteisiä ja muita selkärangattomia. Se ruokkii myös hedelmiä, siemeniä ja muita kasvinosia. On tavallista nähdä nämä oravaapinat sekaryhmissä, jotka liikkuvat yhdessä muiden kädellisten lajien ja lintujen kanssa.

Saimiri sciureusta on neljä alalajia:

Saimiri sciureus sciureus
Saimiri sciureus albigena
Humboldt's Orava Apina, (Saimiri sciureus cassiquiarensis)
Ecuadorin orava apina(Saimiri sciureus macrodon)