Hämähäkkiapina

Kuvalähde

Spider-apinatovat alkeellisia uuden maailman Apelidae-apinoita, joita esiintyy trooppisilla alankoisilla sademetsillä Meksikosta Etelä-Amerikkaan, Amazonin rannikoiden ja rantojen varrella, etelästä Boliviaan ja Matto Grossoon Brasiliassa sekä Andien vuoristometsärinteisiin. Hämähäkkiapinat ovat rajoitettu arboreaalisiin elinympäristöihin, pääasiassa puun latvuksen yläosaan. Ne vaihtelevat merenpinnasta korkeammalle.

Äskettäinen älykkyysvertailu antaa hämähäkki-apinoille arvon, joka on hieman gorillojen älykkyyttä suurempi, joten on järkevää uskoa, että hämähäkki-apinat kuuluvat älykkäimpiin uuden maailman apinoihin.



pitbull-sekoitus labradorin kanssa

Heitä kutsutaan hämähäkkiapinoiksi, koska ne näyttävät hämähäkiltä, ​​kun heidät ripustetaan hännänsä kautta.



Spider Monkey -ominaisuudet

Urospuolisen Hämähäkki-apinan kehon pituus on 38 - 48 senttimetriä, hännän pituus 63 - 82 senttimetriä ja paino noin 9-10 kiloa. Naaraspuolisen Hämähäkki-apinan kehon pituus on 42-57 senttimetriä, hännän pituus 75-92 senttimetriä ja paino 6-8 kiloa. Miehet ja naiset näyttävät hyvin samanlaisilta. Hämähäkki-apinat ovat yleensä kaikki mustia, mutta joillakin on lihanväriset renkaat silmiensä ympärillä ja valkoiset leuka-viikset. Heidän hiuksensa ovat yleensä karkeita ja joustavia, eikä niillä ole mitään turkista. Spider Monkey -värit voivat olla kultaisia, punaisia, harrastajia, ruskeita tai mustia, ja kädet ja jalat ovat yleensä mustia. Nämä apinat riippuvat suuresti kiivasta näkemyksestään. Heillä on hoikka vartalo ja raajat pitkillä kapeilla käsillä.



Hämähäkki-apinalla on lihaksikas ja koskettava etureikäinen häntä, jota käytetään ylimääräisenä käteen. Häntä on joskus pidempi kuin runko. Sekä hännän ala- että kärkeä käytetään kiipeilyyn ja tarttumiseen, joten hämähäkki-apina käyttää sitä kuin viides käsi. Kun hännää heilutetaan, kädet voivat kerätä ruokaa vapaasti.

Hämähäkki-apinalla on koukunmuotoiset kädet, koska sen peukalot joko puuttuvat tai ovat pienentyneet kannoksi. Kädet ovat kuin koukut, joilla on pitkät, kapeat kämmenet, pitkät kaarevat sormet ja peukaloton. Pää on pieni ja kuono on näkyvä. Heillä on peukalot vain jaloillaan.

Hämähäkki-apinoiden hännän ja joustavat olkanivelet antavat sen heilua nopeasti oksien (hartia) alla pelkäämättä peukaloiden tarttumista. Sen jalat ovat huomattavasti pitkänomaiset ja niiden iso varvas on tunkeutuva, työskentelee käden tavoin ottaakseen ohuemmat oksat sekä paremman otteen, kun se kävelee pystyssä kahdella jalalla leveillä oksilla. Se voi jopa seisoa pystysuorassa oksalla käyttäen häntää kolmannena raajana jalustajärjestelmässä jaloillaan. Kun apina on etsimässä, se seisoo tai kävelee kahdella jalalla pitämällä kiinni hännästä kannalla.



Spider Monkey Diet

Hämähäkki-apinat ovat syöjiä, jotka suosivat 90-prosenttista hedelmää ja siemeniä sisältävää ruokavaliota ja ruokkivat monenlaisten hedelmien kypsiä pehmeitä osia, joissa siemenet niellään hedelmien mukana. Hämähäkki-apinat syövät myös nuoria lehtiä, kukkia, antennijuureja, joskus kuorta ja hajoavaa puuta sekä hunajaa. Hyvin pieni osa ruokavaliosta koostuu hyönteisistä, hyönteisten toukkaista ja lintujen munista. Syötettäessä he voivat roikkua hännänsä takana ja tavoittaa ruokaa käsin.

Hämähäkki-apinat voivat myös poimia asioita hännällä. He syövät suuria määriä ruokaa suhteellisen lyhyessä ajassa ja heillä on taipumus ruokkia suspensiolla riippuen, kiipeessään tai liikkuen. He eivät poimi hedelmiä ja kuljettavat niitä toiseen paikkaan syötäväksi.

Johtava naaraspuolinen hämähäkki-apina havaitaan usein määrittämällä rehun reitti ryhmälle. Jos ruokaa on kuitenkin vähän, heillä on taipumus jakaa pienempiin ryhmiin. Suurimmat apinaryhmät, joskus jopa 100 apinaa, löytyvät isosta puusta, joka on täynnä hedelmiä. Kun he ruokkivat suuressa puussa, hämähäkki-apinat säätävät asemiaan jatkuvasti, jotta ne eivät ole liian lähellä toisiaan.

Myöhäiset tulijat odottavat aikaisempien saapumisten lähtöä ennen puuhun astumista. Näyttää siltä, ​​että hämähäkkiapinat voivat olla riitaisia ​​syöttölaitteita, jos ne ovat liian lähellä toisiaan, ja tämä etäisyys vähentää ristiriitoja. Niinä vuoden kuukausina, jolloin niiden on oltava riippuvaisia ​​pienistä, hajallaan olevista hedelmälähteistä, kuten palmuista, metsän läpi liikkuu yksinäisiä yksilöitä ja pienempiä aggregaatteja. He välttävät riitaa ruokalähteissä, joissa on vain tarpeeksi kypsiä hedelmiä kerralla muutaman apinan ruokintaan.

Vankeudessa Spider-apinoille syötetään selleriä, banaaneja, rusinoita, omenoita, appelsiineja, porkkanoita, apina-chow, koiran chow, salaattia ja vehnäleipää.

Hämähäkki-apinan elinympäristö

Spider Monkeys asuu korkealla sademetsän katoksessa ja harvoin pääsee sademetsän lattiaan. Hämähäkki-apinat elävät ikivihreissä sademetsissä, puoli- lehti- ja mangrovemetsissä, alankoisissa sademetsissä vuoristometsissä. Näissä metsissä he asuvat enimmäkseen yläosassa, mieluummin häiritsemättömän korkean metsän, melkein koskaan tulemat maahan. Hämähäkkiapinat mieluummin märkämetsiä kuin kuivia metsiä.

punaiset nenän pitbullit taistelevat

Hämähäkki-apinan käyttäytyminen

Hämähäkki-apinoita on kutsuttu 'metsän korkeimmaksi akrobaatiksi'. Spider-apina joutuu luonnossa harvoin sademetsän lattialle. Akrobaattiset ja nopeat hämähäkki-apinat liikkuvat puiden läpi yhden käden askeleen peittäessä jopa 40 jalkaa.

Hämähäkki-apinoille on tunnusomaista pitkät, hoikka raajansa ja suuri ketteryytensä. He matkustavat pieninä nauhoina metsäpuissa ja liikkuvat nopeasti tekemällä valtavia hyppyjä, levittäytyneinä hämähäkkien tavoin ja tarttumalla puiden raajoihin esijohtavilla hännillään.

punainen nenä pit bull terrieri

Hämähäkki-apinat elävät keskikokoisissa, löyhästi assosioiduissa noin 30 yksilön ryhmissä. Naisilla on aktiivisempi johtava rooli kuin miehillä, joten heidän sosiaalisen järjestelmänsä uskotaan olevan matriarkaalinen. Ryhmässä aikuiset miehet voivat elää rauhanomaisesti rinnakkain, vaikka ikä määrää selkeän hierarkian. Ryhmä keskittyy naisiin ja heidän nuoriinsa. Miehet ovat hallitsevia naisiin nähden, mutta naiset tekevät tärkeimmät päätökset ryhmälle. Miehet voivat syödä pieninä ryhminä. Naiset ja jälkeläiset syövät usein yksinään.

Yöllä Spider-apinat käyttävät nukkumispuita, jotka ovat yleensä riittävän korkeita niin, että kruunu ei ole sen alla olevasta katoksesta, jolla on leveä avoin kruunu, jossa on vaakasuoraan haarautuneet oksat pitkittyneisiin lepoasentoihin. Nukkuvat puut valitaan usein niiden kyvyn vuoksi tarjota valmis ruokalähde. Nukkuminen korkealla puun latvuksen yläpuolella tarjoaa myös suojaa saalistajilta.

Koska peukaloa ei ole, Spider-apinoiden hoito ei ole yhtä kehittynyt kuin muilla kädellisillä. He raapivat itseään käsillä ja jaloilla, mutta suurin osa heidän sosiaalisesta hoidostaan ​​on äitejä, jotka hoitavat nuoriaan.

Ryhmät puolustavat alueitaan. Uros-hämähäkki-apinat merkitsevät alueensa eritteillä rintarauhasista. Jokainen, joka kompastuu hämähäkki-apinan alueelle, saa epämiellyttävän 'tervehdyksen' huutoista, haukkumisista ja kolisevista oksista ja heitetyistä oksista tai ulosteista. Vuorovaikutus alkaa usein miehillä, usein yhdessä yhden tai kahden naisen kanssa, kutsumalla, mikä tuo muut ryhmän jäsenet alueelle.

Kun miehet ovat 100 metrin säteellä toisistaan, ne uhkaavat keskenään suurella meluisuudella. He jahtaavat puissa ravistaen oksia ja huutavat ja urisevat toisiaan. Nämä meluisat istunnot voivat kestää helposti tunnin tai enemmän, mutta ne näyttävät olevan tiukasti miesten asioita. Naiset pysyvät hiljaa taustalla. Mutta joukot törmäävät harvoin. Joskus uros tuoksuu ajoittain merkitsemällä oksat tahraamalla sylkeä ja eritteitä, jotka tulevat rintakehän rauhasesta oksille, oletettavasti tallettaakseen tuoksunsa alueelle.

Spider Monkey -kopiointi

Hämähäkki-apinan tiineysaika on noin 7 - 8 kuukautta. Naaraspuolinen hämähäkkiapina synnyttää 2-3 vuoden välein yhden lapsen. Kukaan muu äidin lisäksi ei huolehdi vauvasta. Äiti kantaa hämähäkki-apinan vauvaa jatkuvasti, hän tarttuu häneen ja noin viiden kuukauden ikäisenä se alkaa ratsastaa hänen selällään, kiertämällä hännänsä äitien hännän ympärille turvallisuuden lisäämiseksi. Se on riippuvainen äitinsä maidosta 2 vuoden ajan.

24-50 kuukauden ikäiset imeväishämähäkkiapinat eivät koskaan ratsasta äitinsä takana, mutta he pysyvät silti lähellä häntä. He viettävät aikaa etsimällä tai jahtaamalla, tarttumalla ja hyppäämällä toisten kanssa. He soittavat samanikäisten tai aikuisten kanssa. Spider Monkeyn elinikä luonnossa on noin 27 vuotta ja 33 vuotta vankeudessa.

Spider Monkey Conservation Status

Hämähäkki-apina on kriittisesti uhanalainen, mikä tarkoittaa sitä, että sillä on lähiaikoina äärimmäisen suuri riski sukupuuttoon luonnossa.

Hämähäkki-apinoita on pidetty hyvänä syödä ja suuren kehonsa vuoksi metsästetty ankarasti kaikkialla. Ne on helppo löytää, koska ne ovat meluisia ja matkustavat suurina ryhminä. Joten hämähäkkiapinat ovat usein sukupuuttoon alueilla, joihin ihmiset pääsevät helposti. Myös lemmikkikauppa on kannattavaa. Niihin vaikuttaa myös elinympäristöjen tuhoutuminen, erityisesti hakkuut, mikä poistaa niistä riippuvat korkeat puut. He ovat myös haavoittuvia, koska niiden kypsymis- ja lisääntymisnopeus on alhainen.

Kolme hämähäkki-apinalajia, valkovieräinen hämähäkki-apina, ruskeapäinen hämähäkki-apina ja valkoviskoinen hämähäkki-apina on joko USESA: n tai IUCN: n luettelossa uhanalaisina. Tämä tarkoittaa, että näillä lajeilla on vähintään 20 prosentin mahdollisuus kadota luonnossa 20 vuoden tai viiden sukupolven aikana. IUCN on listannut mustakäsi- ja mustahämähäkki-apinat haavoittuviksi - sukupuuttoon on todennäköisyys ainakin 10% 100 vuoden kuluessa. Vain mustapintainen musta hämähäkki-apina katsotaan riskialttiimmaksi (CITES II.) Populaation arvioidaan olevan 2 000 erillisissä taskuissa.

airedale-terrieriyhdistelmä rodut

Spider Monkey -lajit

Luokittelu:

Perhe Atelidae
Alouattinae-alaperhe
Aliperhe Atelinae
Suku Ateles

Punasilmäinen hämähäkki-apina (Ateles paniscus)
Valko-fronted Spider Monkey (Ateles belzebuth)
Perun hämähäkki-apina (Ateles chamek)
Ruskea hämähäkki-apina (Ateles hybridus)
Valkopikinen hämähäkki-apina (Ateles marginatus)
Mustapäinen hämähäkki-apina (Ateles fusciceps)
Ruskeapäinen hämähäkki-apina (Ateles fusciceps fusciceps)
Kolumbian hämähäkki-apina (Ateles fusciceps rufiventris)
Geoffroy's Spider Monkey (Ateles geoffroyi)
Yucatan-hämähäkki-apina (Ateles geoffroyi yucatanensis)
Meksikon hämähäkki-apina (Ateles geoffroyi vellerosus)
Ateles geoffroyi geoffroyi
Koristeellinen hämähäkki-apina (Ateles geoffroyi ornatus)
Hupullinen hämähäkki-apina (Ateles geoffroyi grisescens)

Brachyteles-suku
Lagothrix-suku
Oreonax-suku