Silmälasikarhu

MAINOS Kuvalähde

Silmälasikarhut(Tremarctos ornatus), joka tunnetaan myös nimellä ”Andien karhut”, levitetään Pohjois-Andien vuoristossa, mukaan lukien Kolumbia, Ecuador, Peru, Bolivia ja Chile. Silmälasikarhu on ainoa Etelä-Amerikasta kotoisin oleva elävä karhu. Silmälasikarhu on lähimmän keskipleistoseenin lyhytpintaisen karhun elävä suku myöhempään pleistoseenikauteen.

Silmälasikarhu on yksi uhanalaisimmista karhuista maailmassa, eniten uhanalaisena on jättiläinen pandakarhu, joka on heidän lähin elävä sukulainen tänään. Naisia ​​kutsutaan lehmiksi, uroksia kutsutaan karjuiksi ja nuoria kutsutaan pennuiksi.



Silmälasikarhu Kuvaus



Silmälasikarhut ovat yleensä pienempiä Ursidae-perheen karhuja. Miehet ovat huomattavasti suurempia kuin naiset (33% suurempia) ja kasvavat yli 1,5 metriä (5 jalkaa) ja painavat jopa 340 puntaa (154 kiloa). Naiset painavat harvoin yli 180 kiloa (82 kiloa).

Silmälasikarhut ovat niin nimetty, koska heidän silmänsä ympärillä olevat valkoiset turkiksen suuret valkoiset ympyrät tai puoliympyrät antavat heille silmälasien ilmeen. Silmälasikarjan pörröinen turkki on mustaa, sen kasvoissa ja ylävartalossa on beigeä, joskus punaisia ​​merkintöjä. Lämmin ilmasto heidän asuinpaikkansa takia heidän turkiksensa on kohtuullisesti ohuempi kuin useimmat muut karhulajit, eikä heidän tarvitse joutua lepotilaan. Kaikissa muissa karhuissa on 14 paria kylkiluita, Silmälasikarhussa on kuitenkin vain 13.



Silmälasikarhuilla on pitkät, kaarevat, terävät kynnet, joita käytetään kiipeilyyn ja kaivamiseen hyönteismäkiin, kuten muurahaiskukkumiin ja termiittimäkiin. Heidän eturaajansa ovat pidempiä kuin takaraajansa, mikä auttaa heitä kiipeämään puihin helpommin. Silmälasikarhuilla on erittäin vahvat leuat ja leveät, litteät molaarit, jotka auttavat heitä pureskelemaan kovaa kasvillisuutta, kuten puunkuorta.

husky Australianpaimenkoiranpennut

Silmälasikarhu-elinympäristö

Silmälasikarhut suosivat elinympäristöt ovat trooppiset vuoristometsät ja alppiniityt. He asuvat pääasiassa rehevissä korkeissa metsissä ja pukeutuvat Andien vuoriston rinteille, jotka kiipeävät jopa 1400 jalkaa (4300 metriä). Karhuja on paljon enemmän Andien itäpuolella, missä ne ovat vähemmän alttiita ihmisten siirtokunnille. Karhut laskevat vuorilta vain etsimään ruokaa, ja niitä on havaittu rannikon aavikoilla ja arojen alueilla.

Silmälasikarhu ruokavalio

Silmälasikarhut ovat pääasiassa kasvinsyöjiä, mutta ne luokitellaan yleensä kaikkiruokaisiksi. He matkustavat pääasiassa metsien läpi keräten kypsiä hedelmiä, marjoja, kaktuksia ja hunajaa. Aikana, jolloin kypsää hedelmää ei ole saatavilla, ne ruokkivat myös bambusydämiä, maissia ja epifyyttejä - kasveja, jotka kasvavat muilla bromeliadeiksi kutsuttuilla kasveilla. Toisinaan he täydentävät ruokavaliotaan hyönteisillä, jyrsijöillä ja linnuilla. Keskimäärin vain noin 7% karhujen ruokavaliosta on lihansyöjä.



Silmälasien karhu käyttäytyminen

Silmälasikarhut ovat yöllisiä ja ovat aktiivisia pääasiassa yöllä etenkin hämärän aikana. Päivän aikana he suojaavat luolissa, puun juurien alla tai puunrungoissa. He ovat arboreaalisia olentoja ja asiantuntevia kiipeilijöitä, ja he viettävät paljon aikaa puiden ruokintaan. Heidän selviytymisensä riippuu suuresti kyvystä kiivetä jopa Andien metsien korkeimpiin puihin.

keskikokoinen villakoirasekoitus

Kun karhut ovat puiden yläpuolella, he rakentavat usein ruokinta-alustoja murtuneista oksista. Karhut käyttävät näitä alustoja saadakseen lisää ruokaa.

Silmälasikarhut eivät ole alueellisia, mutta niillä on taipumus eristää itsensä muista kilpailun välttämiseksi. Jos he kohtaavat muun karhun tai jopa ihmisen, nämä ujo karhut reagoivat opettavasti, mutta varovasti. He hyökkäävät kuitenkin, jos he tuntevat olevansa uhattuna tai äitipennut ovat vaarassa, kuten muutkin karhut, emokarhut suojaavat hyvin nuoriaan.

Silmälasikarhut ovat myös yksinäisiä eläimiä ja tavallisesti nähdään yhdessä vain parittelukauden aikana. Koska ne ovat yksinäisiä eläimiä, nämä karhut ovat yleensä hyvin hiljaisia ​​olentoja. Vasta kun he kohtaavat toisen karhun, he voivat olla hyvin äänekkäitä.

Silmälasien karhu lisääntyminen

Koska trooppinen karhulaji, lisääntyminen tapahtuu ympäri vuoden, mutta pääasiassa huhtikuusta kesäkuuhun. Silmälasikarhut saavuttavat kypsyyden ja alkavat lisääntyä 4-7 vuoden iässä.

Naaraspuoliset silmälasikarjat synnyttävät 1-2 pentua 2-3 vuoden välein. Raskausaika on 6-7 kuukautta. Siitosparit pysyvät yhdessä muutaman viikon parittelun jälkeen. Naaras silmälasikarhu pystyy suunnittelemaan raskautensa ja syntymänsä varmistamalla, että syntymä tapahtuu noin 90 päivää ennen hedelmäkauden huippua, joten ruokavarastot ovat runsaat. Jos tapahtuu kausi, jossa elintarviketarjonta on vähäistä, naaraspuolinen karhu voi viivästyttää implantointia, jolloin alkiot voivat yksinkertaisesti imeytyä äitien kehoon, eikä hän synny sinä vuonna.

Naaras silmälasikarhu rakentaa 'den' ennen synnytystä. Pennut painavat 10-18 unssia syntyessään ja ovat avuttomia, ja heidän silmänsä ovat kiinni ensimmäisen kuukauden ajan. Pennut viipyvät äitinsä luona vähintään 2 vuotta ratsastamalla hänen selällään, kun he ovat pieniä, ennen kuin aikuiset miehet ajavat heidät pariutumaan naisen kanssa.

Silmälasikarun elinikä voi olla 25 vuotta luonnossa ja 36 vuotta vankeudessa.

Silmälasien karhun suojelun tila

Silmälasikarhut on lueteltu haavoittuviksi Maailman luonnonsuojeluliiton uhanalaisten lajien punaisessa luettelossa. Silmälasikarhujen populaatio on uhattuna monista syistä. Paikalliset metsästävät heitä, jotka uskovat syövänsä karjansa, vaikka nämä karhut eivät syö suuria määriä lihaa. Laaja viljely ja puunkorjuu ovat johtaneet elinympäristön menetykseen. Silmälasikarhun sappirakkoa arvostetaan itämaisissa lääkkeissä, joten niitä metsästetään myös tästä syystä. Jotkut arviot viittaavat siihen, että luonnossa on nykyään elossa vain noin 3000 silmälasikarhua.