Pyhä Ibis-lintu

Kuvalähde

Afrikkalainen pyhä ibis (Threskiornis aethiopicus) on ibislaji, joka löytyy lähellä rantoja ja suot kaikkialla Afrikassa, Saharan eteläpuolella ja Madagaskarilla.

Afrikkalainen pyhä Ibis on kahlaava lintu, joka kuuluu perheeseen: Threskiornithidae.



musta ja ruskea terrieri sekoitus

Afrikan pyhä ibis on tuotu Ranskaan, Italiaan, Espanjaan, Taiwaniin ja Etelä-Floridaan Yhdysvalloissa.



Käytä alla olevia tietoja saadaksesi lisätietoja Sacred Ibisin ominaisuuksista, elinympäristöstä, ruokavaliosta, käyttäytymisestä ja lisääntymisestä.

Pyhät Ibis-ominaisuudet

Sacred Ibis on erottuva suuri kahlaajalintu, jonka pituus on 75 senttimetriä ja paino 1,35 kiloa. Sen siipien kärkiväli on 112 - 124 senttimetriä (44 - 49 tuumaa).

Pyhän ibiksen höyhenpeite on pääosin valkoista, ja sen alaosassa on mustat sulat. Sen pieni pää ja hoikka, kaareva kaula ovat myös mustia ja käytännöllisesti kaljuja. Pyhällä ibisillä on pienet mustat silmät ja pitkä, hoikka, alaspäin kaareva lasku, jota käytetään hiekkaan ja mutaan tutkimiseksi matalassa vedessä tai ruohossa ja maaperässä syötettäessä.



Pyhän ibiksen jalat ovat pitkiä ja mustia, ja sen jalat ovat osittain verkotettuja, kuten useimmat kahlaavat linnut. Lennon aikana ensisijaisten lentohöyhenten siipikärjet ovat mustia, ja niissä on musta reunus valkoisten siipien takana.

Pyhä Ibis-elinympäristö

Pyhä ibis kukoistaa suurissa pesäkkeissä lähellä vesiväyliä kaikkialla Afrikassa. Se asuu kosteikkoja, kuten suot, suot, joenrannat, tulva-alueet ja mutarakennukset sekä rannikoilla että sisämaassa. Sen tiedetään myös käyvän laitumilla, kynnetyllä maalla ja roskien kaatopaikoilla.

Pyhä ibis on niin mukautuva syöttölaite, että se täydentää ruokavaliotaan ruokkimalla roskia, mikä auttaa sitä selviytymään lauhkeilla alueilla talvikuukausina.



Pyhä Ibis-ruokavalio

Pyhä Ibis on kaikkiruokainen puhdistaja, joka ruokkii hyönteisiä, kuten heinäsirkkoja ja heinäsirkkoja, hyönteisten toukkia, sammakkoeläimiä ja muita pieniä vesieläimiä, kuten äyriäisiä, sammakoita, kaloja ja pieniä matelijoita. Heidän on myös tiedetty syövän munia, porkkanaa, käärmeitä, muita pieniä lintuja ja jopa kieltäytyvän. Pyhä ibis käyttää myös pitkää nokkaansa tutkiakseen maaperää selkärangattomille, kuten lieroille.

rottweiler sekoitettuna labradorin kanssa

Pyhä Ibis-käyttäytyminen

Pyhä ibis on tavallinen lintu, joka elää, kasvaa ja matkustaa suurissa parvissa. Sitä esiintyy yleensä 2 - 20 yksilön ryhmissä, vaikka niiden tiedetäänkin satunnaisesti parveilevan jopa 300 linnun suuremmissa ryhmissä.

Lennon aikana, kuten useimmat kahlaavat linnut, ibikset lentävät V-muodostumassa, mikä vähentää takalintujen tuulen vastustuskykyä. Kun etu-ibis väsyy, se putoaa muodostuman takaosaan ja toinen ibis ottaa paikkansa edessä.

Pyhä ibis on yleensä hiljainen lintu, mutta se voi toisinaan tuottaa röyhkeitä tai krookivia ääniä lennon aikana tai lisääntymisalueilla. Muut Ibis-lajit ovat toisaalta äänekkäämpiä, kuten sen läheinen sukulainen, Hadeda Ibis.

Pyhä ibis pesii puupesäkkeissä ja myös maassa papyrus-paksuuksissa tai pensaissa. He pesivät usein muiden kahlaavien lintujen kuten Heronsin kanssa. Heidän pesänsä ovat yleensä siistit tikut, ja ne on yleensä rakennettu baobabipuihin.

Pyhä ibis siirtyy yli 700 kilometriä päiväntasaajasta pohjoiseen tai etelään lisääntymään sadekauden aikana. Siitos pesäkkeissä on 50 - 2000 parittelua paria, jotka pesivät pensaissa tai saarilla.

amerikan punainen nenä pitbull terrierit

Pyhä Ibis-lisääntyminen

Pyhä ibis lisääntyy Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Naaras munii noin 2–5 munaa, joita molemmat vanhemmat inkuboivat 28–29 päivän ajan. Munat munitaan yleensä sadekauden aikana tai tulvilla alueilla kuivakauden aikana.

Nuorilla ibiseillä on synkkä valkoinen höyhenpeite, jotkut höyhenet kaulassa ja pieni lasku. Molemmat vanhemmat vuorotellen ruokkivat poikasia ja vartioivat pesäkettä, kunnes poikaset ovat riittävän suuria puolustamaan ja ruokkimaan itseään. Ibis-poikaset lentävät noin 39-45 päivää ja kypsyvät 4-5-vuotiaina.

Pyhän ibiksen keskimääräinen elinikä on jopa 20 vuotta.


Pyhä Ibis Conservation Status

Afrikan pyhä Ibis on yksi niistä lajeista, joihin sovelletaan sopimusta Afrikan ja Euraasian muuttavien vesilintujen suojelusta (AEWA). Elinympäristön tuhoaminen, salametsästys ja hyönteismyrkkyjen käyttö ovat kaikki aiheuttaneet useiden Ibis-lajien vähenemisen.

Pyhä ibis liikkuu viljelysmaiden ympäri auttaen egretteja ja muita poistamaan alueen hyönteistuholaisista. Roolinsa vuoksi tuholaisten torjunnassa ne ovat erittäin arvokkaita viljelijöille. Maatalouden torjunta-aineiden käyttö on kuitenkin vaarantanut linnut useissa paikoissa.

intiaani susi koira

Tiesitkö tämän pyhästä ibisistä?

Pyhä Ibis oli aikoinaan yleinen Egyptissä vuoteen 1850 asti, jolloin muinaiset egyptiläiset uskoivat sen olevan 'Thothin' viisauden Jumalan ja ajan mestarin ruumiillistuma. Monet ibis on löydetty muumioituneina faraoiden haudoista. Pyhällä ibisillä oli käytännön hyötyä myös kyläläisille, mikä teki uima-altaista turvallisen uimisen ruokkimalla vesietanoilla, jotka kuljettivat bilharzias-maksan loista.

Ibises on muinainen laji, jonka fossiiliset tiedot ovat peräisin 60 miljoonasta vuodesta.