Risson delfiini

MAINOS Kuvalähde

Risson delfiini (Grampus griseus)

Risson delfiini(Grampus griseus) on ainoa delfiinilaji Grampus-suvussa. Toinen Risson delfiinien yleinen nimi on ”Grampus” (myös lajisuku) - vaikka historiallisesti se oli yleinen nimi, jota Miekkavalas (Miekkavalas). Erityinen nimi griseus viittaa delfiinien rungon pilkkuun (melkein arpiseen).

ruskea ja valkoinen pit bull terrieri

Risson delfiinejä esiintyy maailmanlaajuisesti lauhkeilla ja trooppisilla vesillä, yleensä syvissä vesissä eikä lähellä maata. Intian, Tyynenmeren ja Atlantin valtameren trooppisten osien lisäksi Rissoja löytyy myös Välimereltä ja Punaiselta mereltä, vaikka niitä ei ole Mustallamerellä. Heidän suosima ympäristö on aivan jyrkillä rannoilla sijaitsevan mannerjalustan tuntumassa, veden syvyys vaihtelee välillä 400 - 1000 metriä ja veden lämpötila on vähintään 10 ° C ja mieluiten yli 15 ° C.



Yhdysvaltojen mannerjalustan ympärillä olevien Risson delfiinien populaation on todettu olevan yli 60 000. Tyynenmeren alueella väestönlaskennassa kirjattiin 175 000 yksilöä itäisillä trooppisilla vesillä ja 85 000 henkilöä lännessä. Maailmanlaajuista väestömäärää ei ole olemassa.



Risson delfiinien ominaisuudet

Risson delfiinit voidaan melko helposti tunnistaa, varsinkin kun ne kypsyvät. Tämä johtuu siitä, että niistä tulee arpia ja kolhiintuneita, mikä johtuu muista Risson delfiinien hampaista. Rissolla on vain alaleuansa edessä hampaita, joita käytetään pelattaessa tai taistelussa.

Risson delfiinien pituus on tyypillisesti 3 metriä, vaikka joidenkin on todettu mittaavan jopa 3,8 metriä. Kuten useimmat delfiinit, urokset ovat tyypillisesti hieman suurempia kuin naiset. Paino on keskimäärin noin 650 kiloa (300 kiloa) ja suuret yksilöt voivat painaa jopa 1100 puntaa (500 kiloa).



Risson delfiinit ovat harmaita kaikkialla syntyessään. Kun ne kypsyvät, niiden väri muuttuu suklaanruskeaksi tai vaaleanharmaaksi vaaleammilla alapinnoilla. Heidän räpylät ja häntä ovat tummempia. Risson delfiineillä on leveät kärjet, joissa on terävät kärjet. Heillä on erittäin pitkä selkäevä, jonka pituus voi olla noin 50 senttimetriä. Tämän selkäevän kärki voi olla terävä tai kaareva. Heillä on yksi puhallusreikä.

Tavallisen delfiin nokan sijasta Rissolla on tylsä ​​kuono ja pyöristetty ja pullistunut otsa, joka laskee jyrkästi kohti suunsa. Heidän suunsa kaartuvat ylöspäin, jolloin syntyy ”hymy”, joka on yhteinen piirre kaikilla delfiineillä.

Risson delfiinikäyttäytyminen

Risson delfiinit eivät useinkaan 'keula ratsasta' veneiden edessä kuten jotkut muut delfiinit, mutta voivat uida veneen lähdössä tai kuplivassa ajassa. He uivat yleensä 3-50 eläimen ryhmissä. Nämä ryhmät levittäytyivät pitkään jonoon ruokaa metsästettäessä.



Risson nähdään usein rikkovan, puhdistavan vettä ja löimällä päänsä, hännänsä tai sivunsa pinnalle.

Jotkut ryhmät ovat ujo, mutta jotkut antavat ihmisten lähestyä lähellä itseään. Nuoret delfiinit ovat erittäin energisiä ja harjoittavat rikkomista (hyppäämistä vedestä), vakoojahyppelyä (nostavat päänsä veden pinnan yläpuolelle katsomaan ympärilleen), lyövät räpylöitä veden pintaa vasten ja surffaavat aalloilla .

Risson delfiinejä nähdään usein muiden valaiden ja delfiinien seurassa.

Risson delfiinidieetti

Risson delfiinien ruokavalio koostuu pääasiassa pääjalkaisista (erityisesti kalmarista), äyriäisistä ja joskus pienistä kaloista.

Risson delfiiniviestintä

Risson delfiinit ovat erittäin sosiaalisia, ja ryhmässä olevien eläinten välillä näyttää usein olevan paljon kommunikaatiota, ja pinnalle roiskuu paljon dramaattisesti.

Risson delfiinien lisääntyminen

Risson delfiinien uskotaan elävän vähintään 20 vuotta.

Risson delfiinien saalistajat

Risson delfiinejä joutuvat todennäköisesti saalistamaan tappajavalaat, hait ja mahdollisesti väärät tappajavalaat (vaikka yhtään hyökkäystä Risson delfiineihin ei ole todellakaan havaittu).

Risson delfiinien suojelu

Bycatch on yksi pahimmista uhista näille eläimille, mikä tarkoittaa, että ne tarttuvat kalaverkkoihin ja sitten hukkuvat. Joillakin alueilla heidät tapetaan tarkoituksella ruokaa varten tai kalastajat, jotka pitävät heitä kilpailuna. Syvään sukeltavina lajeina niitä uhkaa myös melusaaste, lähinnä laivaliikenteen ja sotilasluotaimen aiheuttama. Tälle toksiinille, kuten elohopealle ja kloridille, kohdistuu tätä lajia voimakkaasti erityisesti Välimerellä, mutta myös muilla alueilla.

Suojelu kansainvälisten yleissopimusten puitteissa Pohjois- ja Itämeren populaatiot on lueteltu muuttavien luonnonvaraisten eläinlajien suojelua koskevan Bonnin yleissopimuksen (CMS) liitteessä II. Välimerellä eläimiä suojelee alueellinen ACCOBAMS ja Pohjois- ja Itämerellä ASCOBANS-sopimukset.

Maailman luonnonsuojeluliitto (IUCN) luetteloi eläimet luokkaan ”puutteelliset tiedot”, mikä tarkoittaa, että käytettävissä ei ole tarpeeksi tietoa sen määrittämiseksi, missä määrin Risson delfiini on uhattuna.