Sarvikuono kovakuoriainen

MAINOS Kuvalähde

Sarvikuono kovakuoriainen(tai sarvikuono-kovakuoriainen) kuuluu alaperheeseen (Dynastinae) ja on osa scarab-kovakuoriaisten (Scarabaeidae) perhettä.

Sarvikuono kovakuoriaiset ovat suurimpia kovakuoriaisia ​​maailmassa. Sarvikuono-kovakuoriainen on nimetty osuvasti, koska sillä on sarvet päähänsä, aivan kuten sarvikuonolla.



Sarvikuono-kuoriaisten pituus on 60 millimetriä. Heillä on kaksi sarvea, yksi pään päällä ja toinen ulkoneva rintakehän keskiosasta. Jokainen sarvi on hiukan haarautunut loppuun. Kaksi sarvea melkein kohtaavat toisiaan ja kovakuoriainen voi puristaa heikosti heidän kanssaan.



Uros-sarvikuonokuoriaiset käyttävät sarviaan parittelutaitoissa muita uroksia vastaan. Tutkijat uskovat, että kovakuoriaisesta on tullut niin vahva, että se pystyy ravitsemaan viidakon lattialla olevasta raskaasta kuivikkeesta ja kaivamaan tiensä turvallisuuteen. Sarvillaan se voi kaivaa tiensä tahmeasta tilanteesta hautaamalla itsensä maan alle välttäen vaaraa.

Paras suoja, jota heillä on saalistajia vastaan, on niiden yleensä suuri koko yhdistettynä yölliseen (aktiivisuus yöllä). Päivän aikana he piiloutuvat tukkien alle tai kasvillisuuteen ja ovat näkymättömiä muutamilta riittävän suurilta saalistajilta, jotka haluavat syödä niitä. Näiden kovakuoriaisten pelottavaa ulkonäköä lisäävät kovat sähisevät piiksat, joita ne antavat häiriintyessään. Sihisevä squeak on vain bluffi, ja se syntyy hieromalla vatsaa siipikannen päitä vasten. Jos kutisevaa kovakuoriaista tutkitaan tarkasti, vatsa voidaan nähdä liikkuvan ajoissa piikkien kanssa.



Niiden toukkavaihe on pitkä, joillakin lajeilla useita vuosia. Kuten kaikkien kovakuoriaisien tapaan, sarvikuonokuoriaisten toukat (poikaset) kuoriutuvat munista ja kehittyvät nukkeiksi, joista lopulta kehittyy aikuisia kovakuoriaisia. Jokainen naaras munii noin 50 valkoista munaa. Aikuiset ruokkivat mettä, kasvimehua ja hedelmiä. Koostaan ​​huolimatta he eivät syö kovin paljon. Toukat taas syövät paljon mätää puuta tai kompostia, jossa he elävät. Sarvikuoriaisilla kovakuoriaisilla on kolme vaihetta, toisin sanoen ne käyvät läpi kolme molttia ennen kuin siirtyvät nuken vaiheeseen. Keskimääräistä elinikää ei voida sanoa, koska sarvikuonokuoriainen tarkoittaa noin 300 erilaista scarab-kovakuoriaista, jotkut elävät trooppisissa maissa ja jotkut Pohjois-Amerikassa, joten heidän elämänsä pituus vaihtelee paljon.

Kovasta ulkonäöltään huolimatta ne ovat kaikki täysin vaarattomia. He eivät voi purra tai pistää tai satuttaa sinua sarvillaan. Urospuolista sarvea ei käytetä suojana, vaan pikemminkin satunnaisessa taistelussa toisen uroksen kanssa ruokinta-alueen yli. Voitokas uros, jolla on ruokintapaikka, voi sitten houkutella puolisoa. Naaraspuolisilla sarvikuoriaisilla ei ole sarvia. Naaraat ovat melko tavallisia ja harvemmin nähtyjä.

Rhinoceros-kovakuoriaiset ovat planeetan vahvimpia eläimiä suhteellisesti. He voivat nostaa jopa 850 kertaa oman painonsa. Tämän näkökulmasta voidaan todeta, että jos keskipitkällä ja painavalla ihmisellä olisi sarvikuonokuoren vahvuus, se pystyy nostamaan 65 tonnin esineen. Luulisi myös, että jotain niin massiivista kuin norsu kykenisi kantamaan enemmän painoa kuin pieni hyönteinen. Valtava afrikkalainen norsu voi kuitenkin kantaa vain 25% omasta painostaan ​​selällään, ja koska Rhino Beetle voi kantaa 850 kertaa oman painonsa, ei ole kilpailua. Se olisi kuin norsu, joka kantaisi 850 norsua selällään.



Sarvikuono kovakuoriaiset voivat lentää voimakkaasti ja houkuttelevat valoja yöllä. Heidät yleensä huomataan tullessaan talon valoihin tai kun heidät nähdään makaavan katuvalojen alla ja huoltoasemien betoniteräksissä. Brisbanessa niitä nähdään vasta kesäkuukausina, mutta trooppisessa pohjoisessa niitä voi löytää milloin tahansa vuodesta.

Rhinoceros-kovakuoriaiset ovat suosittuja lasten lemmikkejä Aasiassa. Ne ovat puhtaita, helppohoitoisia ja turvallisia käsitellä. Aasian maissa urospuolisia kovakuoriaisia ​​käytetään myös uhkapelitaisteluihin, koska ne kilpailevat luonnollisesti naispuolisista kovakuoriaisista voittajan koputtamalla toisen hirsistä.