Punainen brittiläinen orava

MAINOS Kuvalähde

Punainen orava(Sciurus vulgaris) on orava-laji. Punainen oravat ovat puissa asuvia kaikkiruokaisia ​​jyrsijöitä, joita esiintyy usein koko Euraasiassa. Isossa-Britanniassa lukumäärä on kuitenkin vähentynyt voimakkaasti, koska itäinen harmaa orava tuodaan Pohjois-Amerikasta. Puna-oravien pään ja rungon pituus on 19-23 senttimetriä ja hännän pituus 15-20 senttimetriä.

Punainen oravat eivät ole seksuaalisesti dimorfisia, koska urospuoliset oravat ja naaraspuoliset oravat ovat samankokoisia. Punainen orava on hieman pienempi kuin itäinen harmaa orava, jonka pään ja rungon pituus on 25-30 cm ja paino 400-800 grammaa. Uskotaan, että pitkä pyrstö auttaa oravaa tasapainottamaan ja ohjaamaan hyppäämällä puusta puuhun ja juoksemaan oksien varrella ja voi pitää eläimen lämpimänä unen aikana. Punaisen oravan takin väri vaihtelee vuodenajan ja sijainnin mukaan.



On olemassa useita eri turkinvärisiä morfioita, jotka vaihtelevat mustasta punaiseen. Punaiset takit ovat yleisimpiä Isossa-Britanniassa. Oravan alapuoli on aina valko-kermanvärinen. Punainen oravat irtoavat takkinsa kahdesti vuodessa siirtyessään ohuemmasta kesätakista paksummaan, tummempaan talvitakkiin, jossa on huomattavasti suuremmat korvanapit elokuun ja marraskuun välillä. Vaaleampi, punaisempi turkin väri yhdessä suurempien korvakupujen kanssa auttaa erottamaan eurooppalaisen oravan joko itäisestä harmaasta oravasta tai amerikkalaisesta punaisesta oravasta.



Punaisella oravalla, kuten useimmilla puuroilla, on terävät, kaarevat kynnet, jotka mahdollistavat puiden kiipeämisen, vaikka oksat ulottuvat.

Parittelu voi tapahtua lopputalvella helmikuun ja maaliskuun aikana ja kesällä kesäkuun ja heinäkuun välisenä aikana. Enintään kaksi pentueita vuodessa naaraspuolista kohden on mahdollista. Jokainen pentue sisältää yleensä kolme tai neljä poikaa, vaikka peräti kuusi saattaa syntyä. Raskaus on noin 38-39 päivää. Äiti hoitaa nuoria yksin, ja ne syntyvät avuttomina, sokeina ja kuuroina ja painavat 10-15 grammaa. Heidän ruumiinsa peittävät hiukset 21 päivässä, heidän silmänsä ja korvansa avautuvat 3-4 viikon kuluttua, ja kaikki hampaat kehittyvät 42 päivään mennessä. Nuori punainen orava voi syödä kiintoaineita noin 40 päivää syntymän jälkeen ja voi siitä lähtien lähteä pesästä yksin löytääkseen ruokaa, mutta silti imee äidiltään, kunnes vieroitus tapahtuu kahdeksasta kymmeneen viikkoon.



bordercollie vs australian karjakoira

Puna-oravan elinikä on keskimäärin 3 vuotta, vaikka yksilöt saattavat saavuttaa 7-vuotiaat ja 10 vuotta vankeudessa.

Punainen oravat syövät enimmäkseen puiden siemeniä, kuorivat siististi havupuun käpyjä päästäkseen siemeniin. Sieniä, lintujen munia, marjoja ja nuoria versoja syödään myös. Usein puiden kuori poistetaan, jotta mahla pääsee käsiksi. Suurin osa heidän aktiivisesta jaksostaan ​​kuluu ruokintaan ja ruokintaan. Ylimääräinen ruoka laitetaan kätköihin joko haudattuina tai puiden nurkkoihin tai reikiin ja syödään, kun ruokaa on vähän.

Vaikka punaiset oravat muistavatkin, missä he ovat luoneet välimuistit, heidän tilamuistinsa on huomattavasti vähemmän tarkka kuin harmaiden oravien. Heidän on usein etsittävä niitä tarvittaessa, ja monia välimuisteja ei löydy enää koskaan. Mitään alueita ei ylläpidetä ja yksilöiden ruokinta-alueet ovat päällekkäisiä.



Punainen orava on suojattu suurimmassa osassa Eurooppaa, mutta joillakin alueilla sitä on runsaasti ja metsästetään turkistaan. Punainen orava on vähentynyt huomattavasti Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Alle 140 000 yksilön uskotaan jäävän, joista noin 85% on Skotlannissa. Tämä populaation lasku johtuu todennäköisesti itäisen harmaan oravan tuomisesta Pohjois-Amerikasta sekä sen alkuperäisen metsäalueen häviämisestä ja pirstoutumisesta.

Puna-oravien jäljellä olevan määrän säilyttämiseksi Ison-Britannian hallitus ilmoitti tammikuussa 2006 joukkojen teurastusohjelmasta harmaille oraville. Useat luonnonsuojeluryhmät olivat tyytyväisiä tähän. Yhdistynyt kuningaskunta on perustanut paikallisen ohjelman nimeltä Koillis-Skotlannin biologisen monimuotoisuuden kumppanuus, joka on osa kansallista biologisen monimuotoisuuden toimintasuunnitelmaa. Tätä ohjelmaa hallinnoi Grampian Squirrel Society, jonka tarkoituksena on suojella puna-oravaa.

Itäisen harmaan oravan populaatio näyttää pystyvän kilpailemaan punaisesta oravasta useista syistä: Itä harmaa orava pystyy helposti sulattamaan tammenterhot, kun taas punainen orava ei. Itäisellä harmaalla oravalla on sairaus, oravan parapoksivirus, joka ei näytä vaikuttavan heidän terveyteensä, vaikka se tappaa useimmat punaiset oravat.

Kun oravia painostetaan, ne eivät lisäänny niin usein. On syytä huomata, että itäiset harmaat oravat eivät yleensä hyökkää puna-oravia vastaan, eikä näiden lajien välinen suora väkivaltainen konflikti ole tekijä puna-oravien populaatioiden vähenemisessä.