Sateenkaarimehiläisten syöjä

MAINOS Kuvalähde

Sateenkaarimehiläisten syöjä (Merops ornatus) on erittäin värikäs mehiläisiä syövän perheen jäsen: Meropidae ja ainoa tämän perheen jäsen, joka löytyy Australiasta.

Rainbow Bee Eater -sarja sisältää koko manner-Australian, Itä-Indonesian, Uuden-Guinean ja harvoin Salomonsaaret.



Rainbow Bee Eater estää metsäalueita Etelä-Australiassa ja Tasmaniassa.

Nämä värikkäät linnut muuttavat talvikuukausina Pohjois-Australiaan ja Uusi-Guineaan palaten eteläisille alueille lisääntymään.

Sateenkaarimehiläisen syöjän ominaisuudet

Sateenkaarimehiläissyöjä on silmiinpistävä, kirkkaanvärinen lintu, jonka pituus on 19 - 24 senttimetriä (7,5 - 9,4 tuumaa) hännän kärjestä ja jonka keskimääräinen paino on 27 grammaa. Sen yläselkä ja siivet ovat turkoosia vihreitä, alaselkä ja hännänpeite ovat sinisiä.



miltä dapple-mäyräkoira näyttää

Siipien alapuolet ja päähöyhenet ovat punaisia, mustilla kärjillä ja pitkänomaiset hännän höyhenet ovat mustasta syvän violettiin. Keskeiset hännän höyhenet ovat sävyisiä sinisellä ja ovat miehillä pidempiä kuin naisilla.

Sateenkaarimehiläisten syövillä ja vatsassa on keltainen väri ja kultainen kruunu. Kurkku on oranssinkeltainen, leveä musta nauha erottaa sen vihreästä rinnasta.

Sateenkaarimehiläissyöjällä on musta raita, joka ulottuu punaisen silmänsä läpi laskun pohjasta korviin ja on reunoitettu ohuella sinisellä viivalla. Siinä on pitkä, hoikka ja kaareva musta lasku, joka on sovitettu lentävien hyönteisten sieppaamiseen.



Sateenkaarimehiläisen syöjän elinympäristö

Sateenkaarimehiläisiä syövät useimmiten avoimissa metsissä, metsissä ja pensaissa yleensä veden lähellä. Heillä on taipumus välttää avoimia autiomaita. Mehiläissyöjä käyttää häiriintyneitä alueita, kuten louhoksia, pistokkaita ja kaivoksia, rakentamaan pesimätunneleitaan.

Sateenkaarimehiläisten ruokavalio

Rainbow Bee Eaters, kuten nimestä voi päätellä, syövät pääasiassa lentäviä hyönteisiä, kuten mehiläisiä ja ampiaisia. He voivat havaita mahdollisen aterian jopa 150 metrin päässä. Kun saalis on havaittu, mehiläissyöjä syöksyy alas korkealta ahvenelta ja sieppaa hyönteisen pitkään, hoikkaan laskuunsa. Sitten he lentävät takaisin ahvenelleen ja paukuttavat saalista puuta vasten sitä.

Mehiläisten syöjät ovat immuuneja mehiläisten ja ampiaispistojen suhteen, mutta poistavat silti hyönteiset ja sulkevat silmänsä, jotta vältetään ruiskuttamasta myrkkyä pistävästä rauhasesta.

Mehiläisten syöjät voivat kuluttaa jopa 700 mehiläistä yhdessä päivässä, mikä tekee niistä epäsuosittuja mehiläishoitajien kanssa, mutta tätä tasapainottaa yleensä heidän roolinsa tuholaisten, kuten heinäsirkkojen, hornettien ja ampiaisten, hallitsemisessa.

Sateenkaarimehiläisten syöjä

Sateenkaarimehiläiset ovat hyvin seurallisia lintuja. Lisääntymisajan ulkopuolella he syövät pääasiassa suurina ryhminä tiheässä aluskasvustossa tai suurissa puissa. Nämä pienet, värikkäät linnut tuottavat pehmeän 'prrp prrp' -puhelun lennon aikana.

Sateenkaarimehiläisten syöjä Lisääntyminen

Rainbow Bee Eaters -jalostuskausi tapahtuu ennen sadekautta tai sen jälkeen. Nämä loistavasti värilliset linnut ovat yksiavioisia, mikä tarkoittaa, että ne muodostavat parin koko elämän ajan.

Sekä miehet että naiset valitsevat sopivan pesimäpaikan hiekkarannalta. Naaras rakentaa pesät, kun taas uros tuo hänelle ruokaa, kuten hyönteisiä. Hän kaivaa kaivon laskullaan samalla kun se tasapainottaa jalkojaan ja siipiään ja tasapainottaa sitten laskuaan työntämällä irtonaista maata taaksepäin jaloillaan.

Naaras kaivaa noin 3 tuumaa syvältä päivässä, kaventaen kapean tunnelin, joka johtaa pesimäkammioon. Tunnelin pituus voi olla keskimäärin 89,4 senttimetriä (lähes 3 jalkaa), ja se voidaan jakaa muiden mehiläissyöjien tai jopa muiden lajien lintujen kanssa.

Naaraspuolinen mehiläissyöjä munii 3–7 munaa, jotka ovat valkoisia ja kiiltäviä. Molemmat vanhemmat inkuboivat munia noin 24 päivän ajan, kunnes poikaset kuoriutuvat. Nuoria ruokkivat sekä vanhemmat että muut ryhmän linnut, ja he lentävät 28-30 päivän kuluttua. Siitoslapset voivat joutua saalistajien, erityisesti ruoko-rupikonnien, villikoirien ja kettujen uhriksi.


Rainbow Bee Eater Conservation Status

Sateenkaarimehiläisten syöjä luokitellaan IUCN: n ”vähiten huolestuttava” . Laaditut saalistajat, kuten villit koirat ja ketut, voivat kuitenkin kaivaa pesiä saalistaakseen poikasia.

villakoira ja shih tzu sekoita pentuja