Vanhan maailman apinat

MAINOS Kuvalähde

Vanhan maailman apinatovat kädellisten ryhmä, joka kuuluu superperheeseen Cercopithecoidea.

Vanhan maailman apinat ovat toisin kuin apinat siinä mielessä, että useimmilla on hännät (sukunimi tarkoittaa pyrstöapinaa), ja toisin kuin Uuden maailman apinoilla, heidän pyrstönsä eivät ole koskaan etukäteen.



Jotkut vanhan maailman apinoiden lajit elävät trooppisissa sademetsissä, kun taas toiset elävät kuivilla nurmikoilla ja jopa vuoristoisilla alueilla, joilla on rankkoja talvilumia.



Kahdessa alaperheessä on vähintään 78 vanhan maailman apinalajia, Cercopithecinae, joka on pääasiassa afrikkalaisia ​​lajeja, mutta tähän alaryhmään kuuluu monipuolinen makakien suku, jotka ovat aasialaisia ​​ja pohjoisafrikkalaisia. Colobinae, joka on toinen alaperhe, sisältää suurimman osan Aasian sukuista ja myös afrikkalaisia ​​kolobusapinoita. Apinat molemmissa ryhmissä ovat suhteellisen suuria, kooltaan noin pieniä ja keskikokoisia koiria.



Monilla vanhan maailman apinoilla on selvästi näkyvät piirteet, kuten kasvojen rakenteet ja niiden anatomian tiettyjen osien värit. Esimerkiksi Colobus-apinalla on tynkä peukalolle, kärsä-apinalla on hyvin outo nenä ja Snub-nenäisellä apinalla ei ole lainkaan nenää. Mandrillillä on punainen penis ja lila-värinen kivespussit ja kaikkien urosryhmien hallitsevalla uroksella on kirkkaanväriset kasvot. Kaikki nämä pienet mutta erottuvat piirteet määrittelevät heidän yksilöllisyytensä.

kuinka paljon maltalainen villakoira maksaa

Vanhan maailman apinat ovat nykyään kotoisin Afrikasta ja Aasiasta, mutta niiden tiedetään myös olleen läsnä Euroopassa fossiilisten tietueiden perusteella. Ne sisältävät monia tunnetuimpia kädellisten lajeja.

Suurin osa vanhan maailman apinoista on ainakin osittain kaikkiruokaisia, mutta kaikki pitävät parempana kasviainesta, joka muodostaa suurimman osan heidän ruokavaliostaan. Lehtiäpinat ovat kasvissyöjiä, pääasiassa lehdillä ja syövät vain vähän hyönteisiä, kun taas muut lajit ovat pääasiassa syövät hedelmiä, mutta ne kuluttavat myös lähes kaikkia saatavilla olevia elintarvikkeita, kuten kukkia, lehtiä, sipuleita ja juurakoita , hyönteiset, etanat ja jopa pienet selkärankaiset.



Naarasapinoiden tiineysjakso Vanhan maailman apinoissa kestää viisi - seitsemän kuukautta. Syntymät ovat yleensä yksin, vaikka ikäänkuin syntyy, kuten ihmistenkin kohdalla, aika ajoin. Nuoret ovat syntyneet suhteellisen hyvin kehittyneinä ja pystyvät tarttumaan äitinsä turkiin käsin syntymästä lähtien. Verrattuna useimpiin muihin nisäkkäisiin, niiden sukupuolikypsyys kestää kauan, neljästä kuuteen vuotta on tyypillistä useimmille lajeille.

kuinka kauan chugit elävät

Useimmissa lajeissa tyttäret pysyvät äitinsä kanssa eliniän ajan, joten vanhan maailman apinoiden sosiaalinen perusryhmä on matrilineaalinen joukko (järjestelmä, jossa yksi kuuluu äitien sukuun). Miehet lähtevät ryhmästä saavuttaessaan murrosiän ja löytävät uuden joukon liittymään. Monissa lajeissa vain yksi aikuinen uros asuu jokaisen ryhmän kanssa ajaen kaikki kilpailijat pois, toiset ovat kuitenkin suvaitsevaisempia ja luovat hierarkkisia suhteita hallitsevien ja alisteisten miesten välille. Ryhmäkoot ovat hyvin vaihtelevia, jopa lajeittain, riippuen ruoan ja muiden resurssien saatavuudesta.

Arvioitu vanhan maailman apinoiden alue kattaa Afrikan, Keski-Etelä-Aasian, Intian ja Japanin. Katso alla olevaa karttakarttaa: