Uuden maailman apinat

Kuvalähde

Uuden maailman apinatjaetaan kahteen kädellisten perheeseen ja neljään kädellisten alaperheeseen, joita esiintyy Keski- ja Etelä-Amerikassa: Cebidae, Aotidae, Pitheciidae ja Atelidae.

Uuden maailman apinoita on noin 100 lajia, jotka on jaettu neljään perheeseen.



Neljä perhettä luokitellaan yhdessä 'Platyrrhini parvorderiksi'. Uuden maailman apinat eroavat muista apinoiden ja kädellisten ryhmistä, kuten vanhan maailman apinoista ja apinoista.



kuoppa / laboratoriosekoitus

Uuden maailman apinoiden eri nenät ovat yleisimmin käytetty ominaisuus näiden kahden ryhmän erottamiseksi toisistaan. Uuden maailman apinan, Platyrrhini, tieteellinen nimi tarkoittaa 'litteää nenää', joten heidän nenänsä ovat tasaisempia ja sivusuuntaiset sieraimet verrattuna vanhan maailman apinan kapeisiin neniin.



Suurimmalla osalla uuden maailman apinoista on pitkät, usein etusuuntaiset hännät. Monet ovat pieniä, arboreaalisia ja yöllisiä, joten tietämyksemme niistä on vähemmän kattavia kuin helpommin havaittavissa olevan vanhan maailman apinoilla.

Toisin kuin useimmat vanhan maailman apinat, monet uuden maailman apinat muodostavat monogaamisia parisidoksia ja osoittavat huomattavaa isänhuolta nuorista.

Kaksi esimerkkiä uuden maailman apinoista ovat Marmoset-apinat ja Tamarin-apinat. Näiden apinoiden paino vaihtelee vain 1/3 - 2 kiloon (140 - 900 grammaa), mutta niiden paksu turkki ja pitkät hännät tekevät petollisesti ne näyttämään isommilta ja painavammilta. Marmosetit ovat pienin kaikista apinalajeista.



puoliksi laboratorio puoliksi collie

Sekä marmosetteja että tamariineja pidetään alkeellisimpina apinoina. Heidän peukalot eivät ole vastakkaisia, ja heillä on kynnet kaikissa numeroissa lukuun ottamatta isoja varpaita, joissa on kynnet. Heillä ei ole esihiukkasia ja heiltä puuttuu myös kyky muuttaa ilmeitään. Kaksosynnytykset ovat yleisiä. Kaikki muut kädellisten lajit synnyttävät yleensä vain yhden pojan kerrallaan.

Uuden maailman apinoiden ruokavalio riippuu lajeista. Tamariinien ja marmosettien suosikkiruoka on hiilihydraattirikas puumehu, jota he napauttavat purraen reikiä rungoissa. Jotkut tamariinilajit syövät myös kukanektaria. Pienemmät marmosetit yrittävät metsäkatosten yläosaan metsästää siellä runsaasti hyönteisiä.

villakoira ja maltasekoituspennut

Cebidae-heimot ovat yleensä hyvin yrittäjiä ruoan hankinnassa. Esimerkiksi kapusiiniapinat yrittävät metsästää rapuja, simpukoita ja muita pieniä eläimiä mangrove-suoissa. He metsästävät myös suuria hyönteisiä ja keräävät lintujen munia puihin lehtien ja hedelmien syömisen lisäksi. Jotkut kapusiiniryhmät keräävät palmujen pähkinöitä, kuivattavat ne useita päiviä ja murtavat kivillä päästäkseen sisälle olevaan ruokaan.

Uuden maailman apinat rajoittuvat trooppisiin metsäympäristöihin Etelä-Meksikossa, Keski- ja Etelä-Amerikassa. Katso alla olevaa karttaa: