Muta Dauber ampiainen

MAINOS Kuvalähde

Muta Dauber-ampiaiset (Sphecidae)

Yksinäiset ampiaiseteroavat sosiaalisista ampiaisista pesintätottumusten ja elinkaaren suhteen. Koska heillä ei ole työntekijöitä, kuningattaret hoitavat omia nuoriaan, joten heillä on yleensä vain yksi pesä. Yksinäiset ampiaisen kuningattaret käyttävät kykyään pistää ja lamauttaa saalista, kuten kärpäsiä, toukkia ja hämähäkkejä. Tämän seurauksena yksinäiset ampiaiset eivät ole aggressiivisia ja pistävät harvoin ihmisiä - ne pistävät vain, jos niitä kosketetaan tai pyydetään kiinni.

Muta Dauber-ampiaisen ominaisuudet


Muta Dauberampiaiset ovat keskikokoisia ja suurikokoisia, ja ne ovat joko kiiltäviä mustia tai metallisia sini-mustia ja kapeilla vatsoilla. He saavat nimensä rakentamalla pesänsä mudasta. Muta Dauber-ampiaiset rakentavat sormenmuotoisia mutapesiä, jotka kiinnitetään tasaisille tai pystysuorille pinnoille. Muta muovataan soluihin ampiaisilla. Niiden pesät rakennetaan yleensä aittaan, navettoihin ja muihin rakenteisiin.



Muta Dauber-ampiaisen elinkaari

Jokaisessa mudasolussa kuningatar Mud Dauber-ampiainen munii yhden munan, laittaa halvaantuneen hämähäkin tai muun hyönteisen ja sinetöi solun.



Kun muna kuoriutuu, toukat ruokkivat kiinni hämähäkkiä tai hyönteistä. Toukat kypsyvät noin 3 viikossa. Toukat pyörivät sitten kotelon lepäämään talven yli.

Uros Mud Dauber-ampiaiset vartioivat koteloita, kun taas naiset etsivät lisää ruokaa. Pupation tapahtuu, kun toukat ovat kotelon sisällä.



Kun ampiainen on valmis poistumaan kotelosta solun sisällä, naaras kostuttaa saven ja tyhjentää jäljelle jääneet hämähäkit solusta. Sitten hän munii oman munansa ja sinetöi sen metamorfoosin toistamiseksi.

Muta Dauber-ampiaisia ​​löytyy pääasiassa Yhdysvalloista, mielestäni ne ovat melko harvinaisia ​​Brittein saarilla.