Seepra-vuori

MAINOS Kuvalähde

Seepra-vuori(Equus zebra) ja (Equus hartmannae) on seepralaji, kotoisin Lounais-Angolasta, Namibiasta ja Lounais-Afrikasta. Vuoriseeprat elävät kuivissa, kivisissä, vuoristoisissa ja mäkisissä elinympäristöissä. Vuoriseeprat suosivat rinteitä ja tasankoja, ja ne löytyvät jopa 2000 metriä merenpinnan yläpuolelta, vaikka ne vaeltavatkin talvikaudella matalammin.

erityyppisiä susikoiria

On olemassa kahta lajiaSeepra-vuori: Cape Mountain Zebra (Equus zebra) ja Hartmann's Mountain Zebra (Equus hartmannae). Näitä kahta lajia pidettiin aiemmin kahtena alalajina.



Cape Mountain Zebra löytyy Etelä-Kapista.



Hartmannin vuoriseepra löytyy Namibian rannikolta ja Etelä-Angolasta. Hartmannin vuoriseeprat elävät mieluummin pienissä 7 - 12 yksilön ryhmissä. He ovat ketteriä kiipeilijöitä, jotka pystyvät elämään kuivissa olosuhteissa jyrkässä vuoristoisessa maassa.

Cape Mountain Zebra ja Hartmann's Mountain Zebra ovat allopatrisiä, mikä tarkoittaa, että ne esiintyvät erillisillä, päällekkäisillä maantieteellisillä alueilla. Siksi he eivät pysty risteytymään.



Mountain Zebra -ominaisuudet

Molempien vuoriseepra-lajien selkein piirre on neliönmuotoinen läppäinen iho tai kurkunpää kurkussa, joka on parhaiten kehittynyt miehillä. Vuoriseeprojen kehossa on mustavalkoisia raitoja, paitsi vatsa, joka on valkoista. Heillä on 4 yhden varren kavioita ja kapeat, terävät korvat, joiden pituus on jopa 8 tuumaa.

Vuoriseeproilla on lyhyiden hiusten manes, jotka seisovat pystyssä kaulastaan. Heidän ruumiinsa raidat jatkuvat maneensa saakka. Vuoriseeprojen pyrstön päässä on myös hiukset.



valkoinen saksanpaimenkoira poliisikoira

Mountain-seepran rungon pituus on noin 7,3 jalkaa ja ne ovat 4 - 4,5 jalkaa korkeita. Heidän keskimääräinen hännän pituus on 20 tuumaa ja niiden kokonaispaino vaihtelee välillä 573 ja 815 kiloa.

Cape Mountain Zebra on pienin seepra ja seisoo noin 47 tuumaa korkea. Sen raidat ovat leveät, puhtaan valkoisen rungon alla. Hartmannin raidat ovat myös leveitä, mutta niiden alapuolella on luonnonvalkoinen väri. Cape Mountain Zebra on kookkaampi kuin Hartmann's Zebra, sillä on suuremmat korvat ja suurempi dewlap. Vuoret seepran päät ovat suhteellisen lyhyitä ja raidoitettuja tummalla kuonolla.

Mountain Zebra -ruokavalio

Mountain Zebran ruokavalio koostuu tuftatusta ruohosta, kuoresta, lehdistä, hedelmistä ja juurista. Vuoriseeprat kaivavat usein vettä maahan.

Vuoriseepran sosiaalinen rakenne

Vuoriseepra on aktiivisinta aikaisin aamulla ja myöhään iltapäivällä. He viettävät jopa puolet päivänvalosta ruokintaan. Vuoriseepra elää laumoissa, joissa on yksi aikuinen uros (ori), yhdestä viiteen aikuista naista (tammaa) ja heidän poikasensa. Ori on lauman hallitseva jäsen. Joskus karjat kokoontuvat muodostamaan väliaikaisia ​​ryhmiä, joissa on enintään 30 yksilöä.

Vuoriseepra ei koskaan muodosta Plains sebralle ominaisia ​​suuria laumoja, mutta niillä on haaremityyppinen sosiaalinen järjestelmä. Talvella he liikkuvat jopa 20 kilometriä vesilähteestä. Vuoriseepra kastuu yöllä, jos heitä uhkaa metsästys, mutta kun heitä ei ole vaarassa metsästää, ne kastelevat milloin tahansa.

Mountain Zebra Senses

Seepralla on erittäin hyvä näkökyky päivällä ja yöllä. Heillä on binokulaarinäkö edessä ja näkevät todennäköisesti värit. Heillä on myös erinomainen kuulo, joka pystyy havaitsemaan äänet kaukana. Vuoriseepralla on myös erittäin innokas makutaju ja se voi havaita pieniä muutoksia ruoan laadussa.

pit bull musta laboratorio

Mountain Zebra lisääntyminen

Vuoriseepran raskausaika on 180 päivää. Mountain Zebra -varsat painavat syntymänsä yhteydessä noin 55 kiloa. Mares synnyttää ensimmäisen varsaansa yleensä 3--6-vuotiaana. Seepra synnyttää vain yhden jälkeläisen kerrallaan. Normaalisti he synnyttävät yhden varsa 1 - 3 vuoden välein 24 vuoden ikään saakka. Naaraspuolinen seepra hoitaa varsaa jopa vuoden ajan.

Hevosten tapaan seeprat pystyvät seisomaan, kävelemään ja imemään pian syntymänsä jälkeen. Hartmannin vuoriseepra-äidit pakottavat poikavauvansa pois ryhmästä, kun uusi sisar syntyy. Cape Mountainin seepran miesten jälkeläisten on sen sijaan taisteltava ulos ryhmästä päästäkseen poikamiesryhmiin. Vuoriseepran keskimääräinen elinikä on 20 vuotta luonnossa. Vanhin kirjattu Hartmannsin seepra oli 29-vuotias.

Mountain Zebra Conservation Status

Mountain Zebra on lueteltu ”kriittisesti uhanalaisina” uhanalaisten lajien punaisessa luettelossa, jonka on laatinut Maailman luonnonsuojeluliitto (IUCN), kansalaisjärjestö, joka kokoaa maailmanlaajuista tietoa uhanalaisista lajeista.

Zebra-vuori on tullut vaarallisesti lähes sukupuuttoon 1900-luvulla. 1930-luvulla Cape Mountain Zebrasin väestö laski alle sadalle eläimelle. Useiden vuosikymmenien ajan tehty suojelutyö, mukaan lukien Mountain Zebra -kansallispuiston perustaminen Etelä-Afrikkaan Zebra-vuoren suojelemiseksi, on auttanut populaatiota nousemaan noin 700 eläimeen. Pohjoisempana, Namibiassa ja Angolassa, vuoriseeproja on enemmän, niiden arviolta 25 000 eläintä, vaikka näitä populaatioita uhkaa myös metsästys ja elinympäristön menetys.

Mountain Zebra Range kartta