Mountain Gorillas

MAINOS Kuvalähde

Mountain GorillasMountain Gorillas(Gorilla Beringei Beringei) löytyy Zairen, Ruandan ja Ugandan viidakoista ja erityisesti Virungan vuorilta. Vuorigorilloilla on pidemmät ja tummemmat hiukset kuin muilla gorilloilla, mikä antaa heille mahdollisuuden elää suurilla korkeuksilla ja matkustaa alueille, joissa lämpötila laskee pakkasen alle.

rottweiler boxer pitbull mix

Vuorigorillat ovat sopeutuneet elämään maassa enemmän kuin mikään muu kädellinen, ja heidän jalkansa muistuttavat eniten ihmisten jalkoja.



Mountain Gorilla -ominaisuudet



Vuorigorillat voidaan tunnistaa yksilöllisistä nenäjäljistä, kuten muutkin gorillat. Mountain Gorilloilla on pitkät, silkkiset mustat takit, suuri runko, jossa kasvot ovat karvattomia, kämmenet, pohjat ja rinta. Gorillan viidestä alalajista vuorigorilla on yksi harvinaisimmista. Huomattavan vahva, vuorigorillalla on lyhyt runko ja leveä rinta ja hartiat.

Mountain Gorilla -perheen rakenne

Vuorigorillat ovat erittäin sosiaalisia ja elävät suhteellisen vakaisissa, yhtenäisissä ryhmissä, joita pitävät yllä pitkäaikaiset siteet aikuisten urospuolisten gorillojen ja naaraspuolisten vuorigorillojen välillä. Tyypillistä Mountain Gorilla -ryhmää johtaa suurin ja vahvin kypsä uros gorilla. Kypsää urospuolista gorillaa kutsutaan 'hopeabackiksi', koska miesten selän hiukset muuttuvat kypsyessään mustasta hopeanharmaaksi. Hopeaselkäisiin ryhmään kuuluu yleensä ali-aikuinen urosgorilla tai kaksi ja muutama naarasgorilla ja heidän poikansa.



Mountain Gorilla -kopiointi

Mountain Gorilla -miehet kypsyvät myöhemmin kuin naiset ja eivät lisäänny vasta 15-20 vuoden iässä. Noin puolet kaikista miesgorilloista jättää syntymäryhmänsä murrosikään ja matkustavat yksin tai yhdessä muiden alisteisten miesgorillojen kanssa, kunnes perustavat oman ryhmänsä. Kun urospuolinen gorilla on perustanut ryhmän, hän todennäköisesti oleskelee kyseisen ryhmän kanssa eliniän, ellei toinen uros gorilla syrjäytä häntä. Taistelu pääsystä naisiin hallitsevien hopeaselkäisten ja yksinäisten miesten keskuudessa on voimakasta ja voi johtaa kuolemaan.

Aikuiset naarasgorillat synnyttävät yhden lapsen noin 4 vuoden välein, vaikka eloon jäänyt lapsi syntyy vasta 6–8 vuoden välein korkeiden imeväiskuolleisuuden vuoksi ensimmäisten kolmen elinvuoden aikana. Gorilla-vauva syntyy painoltaan 1,8 - 2 kiloa (4 - 4,4 kiloa) 251 - 295 päivän tiineyden jälkeen. Äidit kantavat vauva-gorilloja ympäriinsä ja alkavat kävellä 30-40 viikon kuluttua. Gorilla-imeväiset imettävät noin 12 kuukautta. Pikkulasten gorillat ovat yleensä äitinsä luona 3-4 vuotta ja kypsyvät noin 11-12-vuotiaina. Gorilla-lapset vieroitetaan 2,5 - 3-vuotiaina.

Nuoret uros- ja naarasgorillat luokitellaan noin 3–6-vuotiaiksi nuoriksi. Tässä vaiheessa sekä uros- että naisgorilloilla on paksut mustat hiukset ja musta iho. Sekä urospuolisten että naaraspuolisten gorillojen nuoret kasvavat kooltaan ja painoltaan vastaavalla nopeudella kuuden ensimmäisen vuoden aikana. Kuuden vuoden iässä he ovat noin 1,2 metriä (4 jalkaa) pitkä ja painavat noin 68 kiloa (150 kiloa).



Mountain Gorillan elinkaari

Vuorigorillat lisääntyvät hitaasti. Tämä hidas lisääntyminen tekee tästä lajista vielä uhanalaisemman. 40 - 50 vuoden elinaikana naispuolisella Mountain Gorillalla saattaa olla vain 2 - 6 elävää jälkeläistä. Nainen vuorigorillat synnyttävät ensimmäisen kerran noin 10-vuotiaana, ja heillä on jälkeläisiä vähintään neljän vuoden välein.

Naaraspuoliset vuori-gorillat kypsyvät noin 6-vuotiaina ja lakkaavat kasvamasta pidemmiksi, vaikka painonnousu jatkuu hitaasti, kunnes ne saavuttavat 113-136 kilogramman painon 10-11-vuotiaina. Urospuoliset vuorigorillat kasvavat edelleen sekä kooltaan että painoltaan yli 6-vuotiaiden. He saavuttavat kypsyyden vasta noin 12-vuotiaana. Noin 6–10-vuotiailla miehillä on nuoruutensa tasainen musta hiusväri, ja heitä kutsutaan ”mustakarvoiksi”.

Häiriöttömien vuorigorillojen väestönkasvupotentiaali on verrattavissa ihmisten potentiaaliin. Raskausaika on noin 9 kuukautta. Gorilla-äideillä, joilla on imeväinen, ei ehkä ole toista enempää kuin 4 vuotta. Ei ole myöskään ilmeistä lisääntymiskautta, koska gorillavauvojen syntymiä esiintyy ympäri vuoden. Kuitenkin onnettomuuksien ja sairauksien takia monet gorillavauvat kuolevat ensimmäisen elinvuoden aikana ja lähes puolet kaikista gorilloista kuolee ennen aikuisikäänsä.

retriever lab mix pennut

Vuorigorillojen enimmäiskestoaikaa luonnossa on vaikea arvioida. Vankeudessa pidetyimmät gorillat saavuttivat 30-35 vuoden iät. Luonnossa ei ole nähty gorillaa, joka olisi yhtä ikäinen kuin vanhimmat vankeudessa pidetyt gorillat, joten elinikä luonnossa on todennäköisesti jonkin verran vähemmän, ehkä 25-30 vuotta. Vankeudessa ei tällä hetkellä ole tunnettuja vuorigorilloja.

Mountain Gorilla -käyttäytyminen

Mountain Gorilla on erittäin älykäs ja lempeä olento. Raivokkaasta maineesta huolimatta Mountain Gorilla käyttää harvoin hänen uskomatonta voimaansa. Perheen tai jalostusoikeuksien puolustamisessa se kuitenkin osoittaa määräävää asemaa.

Vuorigorillat vaeltavat jopa 39 neliökilometrin kotialueella. Mountain Gorilla viettää suuren osan ajastaan ​​syömiseen. Heidän ruokaansa kuuluu erilaisia ​​kasveja sekä muutama hyönteinen ja mato. Yöllä vuoren gorillat tekevät pesän nukkumaan. Monet kevyet gorillat pesivät puissa ja tekevät taivutettujen oksien sängyt. Raskaammat yksilöt voivat pesätä ruohoissa maassa. Mountain Gorillan pikkulapset kävelevät äitinsä kanssa yöksi.

villakoiran vehnäterrieriseos

Pitkään kuva, jonka useimmat ihmiset olivat kokeneet gorillatapaamisesta, sisälsi rintakehä, röyhkeily, lataus ja isot, paljaat hampaat. Gorilloja tutkivat tutkijat paljastavat kuitenkin hyvin erilaisen kuvan vuorigorilloista. Mountain Gorillat ovat rauhallisia, lempeitä, sosiaalisia ja pääasiassa kasvissyöjiä. Satunnaiset raivokkaan näköiset ja vaikuttavat esitykset ovat yleensä urosgorillaa, joka suojaa perheryhmäänsä uhalta. Gorilloilla, etenkin miehillä, on laaja valikoima ääni- ja fyysistä viestintää. Hopeaselkäiset voivat mölyä, huutaa ja haukkua estääkseen saalistajat tai kilpailijat. Vuorigorillat seisovat jaloillaan ja lyövät suuria rintakehänsä, jotka sisältävät ilmapusseja, saadakseen pelottavan äänen. Vuorigorillat saattavat jopa syyttää ihmisiä tai gorilloja, joita he pitävät uhkaavina, törmäävät maahan nyrkillä aggressiivisuuden osoittamiseksi.

Mountain Gorilla -ruokavalio

Vuorigorillat syövät suuria määriä kasvillisuutta ja käyttävät noin 30 prosenttia päivästä ruokaa varten. Vuorigorillat kuluttavat juuria, lehtiä, yrttien varret, viiniköynnöksiä, puiden kuorta, pensaan kokoisia kasveja ja bambu versoja.

Mountain Gorillan suojelun tila

Vuorigorillojen elämä ei ole niin rauhallista. Vuorigorillat ovat uhanalaisena, sisällissota uhkaa niitä pienellä Afrikan alueella, jossa he asuvat. Metsästäjät tappavat heidät ruoasta tai palkinnoista. Mountain Gorillas -metsät kaadetaan viljelymaaksi, polttoaineeksi ja asumiseksi. Monet omistautuneet tutkijat, puistonvartijat ja muut huolestuneet ihmiset työskentelevät kuitenkin ahkerasti suojellakseen vuoristo-gorilloja, niiden metsiä ja elämäntapaa vuorilla.

Nykyään noin 320 vuorigorillaa asuu Virungoissa, mutta heidän pitkäaikaista selviytymistään uhkaavat edelleen luonnonmuutokset ja katastrofit, metsästäjät ja salametsästäjät sekä krooninen poliittinen epävakaus, joka pyörii heidän metsäkotinsa reunalla.