Makaki-apinat

MAINOS Kuvalähde

Suku: Macaca - Barbary Macaque

täysikasvuinen teekuppi maltalaista

Barbaarinen makaki(Macaca sylvanus) löytyy Algerian ja Marokon Atlasvuorilta ja mahdollisesti Gibraltarilta. Barbary Macaque Monkey on yksi tunnetuimmista vanhan maailman apinalajeista. He elävät vapaasti Euroopassa. Vaikka sitä kutsutaan Barbary-apinaksi, se on todellinen apina.



Barbary Macaque on kellertävänruskea tai harmaa ja vaaleampi alapinta. Barbary Macaque kasvaa enintään 75 senttimetriin (30 tuumaa) ja painaa 13 kiloa (29 kiloa). Heidän kasvonsa ovat tummanpunaisia ​​ja hännät ovat toimimattomat. Barbary Macaquesin eturaajat ovat pidempiä kuin sen takaraajat. Naiset ovat hieman pienempiä kuin miehet. He asuvat setri-, mänty- ja tammimetsissä.



Barbary Macaque on vuorokauden apina, joka jakaa ajansa suunnilleen tasan arborealin ja maan alueen välillä. Enimmäkseen kasvissyöjä, ne syövät lehtiä, juuria ja hedelmiä, mutta syövät myös hyönteisiä. Päivällä Barbary Macaque partioi alueen, joka voi kattaa useita neliökilometrejä, missä se esiintyy rauhallisesti yhdessä muiden kädellisten lajien kanssa. He jakavat vesireikiä ilman riitaa. Barbaarimakakki liikkuu energisesti neljällä kädellä ja nousee toisinaan takaraajoihinsa tutkiakseen uhkia.

Barbary Macaque on poikasen apina, joka muodostaa sekoitettuja ryhmiä useista naisista ja miehistä. Joukot koostuvat 10-30 yksilöstä, ja sen hierarkian määrää päänainen. Toisin kuin muut makakat, urokset osallistuvat nuorten kasvatukseen, paljon aikaa vietetään heidän kanssaan leikkimiseen ja hoitamiseen. Tällä tavalla uros ja hänen poikansa muodostavat vahvan sosiaalisen siteen, sekä miesten omien että muiden joukkoon kuuluvien joukossa. Tämä voi johtua naisista, jotka näyttävät suosivan erittäin vanhempia miehiä, selektiivisyydestä.



Suku: Macaca - Konepellin makaki

Konepellin makaki(Macaca radiata) on makakki, joka asuu Intiassa. Bonnet Macaque on päivittäinen apina, mikä tarkoittaa, että se on enimmäkseen aktiivista päivällä. Konepellin makakit ovat noin 35-60 senttimetriä pitkät ja hännän 35-68 senttimetriä. Urospuoliset konepellakakakut painavat 5,5-9 kiloa ja naiset 3,5-4,5 kilogrammaa.

Bonnet Macaque Monkey -ikä on yli 30 vuotta. Bonnet Macaque on kaikkiruoka ja ruokkii hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, kukkia, selkärangattomia ja viljoja. Bonnet-makakkeista on tunnistettu kaksi alalajia: Macaca radiata radiata ja Macaca radiata diluta.



Suku: Macaca - Booted Macaque

Käynnistetty makaki(Macaca ochreata) on makakki Sulawesi-saarelta Indonesiassa. Booted Macaque Monkey on päivittäin (aktiivinen päivällä) ja viettää suurimman osan päivästä puissa. Ne voivat kasvaa 50 - 59 senttimetrin pituisiksi ja 35 - 40 senttimetrin hännän.

Booted Macaque on kaikkiruoka ja ruokkii viikunoita, silmuja, selkärangattomia ja viljaa. Booted Macaquessa on kaksi alalajia, jotka tunnustetaan: Macaca ochreata ochreata ja Muna-Buton Macaque, Macaca ochreata brunnescens.

Suku: Macaca - rapuja syövä makaki

Rapuja syövä makaki(Macaca fascicularis) on pääasiassa arboreaalinen makaki, joka on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Sitä kutsutaan myös Cynomolgus-apinaksi ja pitkähäntäiseksi makakiksi. Rapuja syövää makakia löytyy monenlaisista elinympäristöistä, mukaan lukien ensisijaiset alankoiset sademetsät, häiriintyneet ja toissijaiset sademetsät sekä joen- ja rannikkometsät nipapalmusta ja mangroveesta.

Rapuja syövä makaki-apina sopeutuu myös helposti asutukseen ja sitä pidetään pyhänä joissakin hindutemppeleissä ja joillakin pienillä saarilla.

Rapuja syövän makakien alkuperäisalue sisältää suurimman osan Kaakkois-Aasian mantereesta, mukaan lukien Malaijan saariston saaret Sumatra, Jaava ja Borneo, Filippiinien saaret ja Bengalinlahden Nicobarin saaret. Vaikka tätä apinaa kutsutaan usein rapuja syöväksi makakiksi, sen ruokavalio ei suinkaan rajoitu rapuihin. Muut elintarvikkeet ovat itse asiassa paljon yleisempiä. Ne ovat opportunistinen ruokinta kaikkiruoka, mikä tarkoittaa, että he voivat ja syövät monenlaisia ​​eläimiä, kasveja ja muita materiaaleja, ja syö myös lehtiä, kukkia, juuria ja kuorta. Se myös saalistaa lintupoikia ja pesiviä naaraslintuja, liskoja, sammakoita, kaloja ja lintumunia.

Rapuja syövä makaki on hyvin sosiaalinen eläin, joka elää ryhmissä 5 - 60 yksilön välillä. Nämä ryhmät ovat usean miehen ryhmiä, jotka sisältävät yleensä 2 - 5 miestä ja 2 - 3 kertaa enemmän naisia. Heidän ryhmät ovat naislähtöisiä. He pysyvät ryhmässä jopa 4 tai 5 vuotta ja muuttavat useita kertoja koko elämänsä ajan. Rapuja syövillä makakkeilla on tiukka hallitsevuushierarkia. Aikuisten miesten sijoitus on korkeampi kuin naisilla.

Naisrapuja syövillä makakilla on tiineysaika 167-193 päivää, naaras synnyttää yhden nuoren. Imeväisten paino syntymän yhteydessä on noin 350 grammaa. Pikkulapset ovat syntyneet mustalla turkilla, ja tämä turkki alkaa muuttua kelta-vihreäksi, harmaan-vihreäksi tai punaruskeaksi noin 3 kuukauden kuluttua. Nuoret nuoret jäävät äidin ja sukulaisten luo yhdessä muodostaen siteitä, jotka voivat auttaa heitä, kun he muuttavat synnytyksestä. Miehet, jotka muuttavat kumppaninsa kanssa, näyttävät menestyvän paremmin kuin ne, jotka muuttavat yksin.

Alalajista riippuen aikuisen apinan kehon pituus on 38 - 55 senttimetriä suhteellisen lyhyillä käsillä ja jaloilla. Häntä on pidempi kuin vartalo, tyypillisesti 40-65 senttimetriä. Miehet ovat huomattavasti suurempia kuin naiset, painavat 5-9 kiloa verrattuna 3-6 kiloon naispuolisiin henkilöihin.

Suku: Apina -Celebes Crested Macaque

Celebes Crested Macaque(Macaca nigra) tunnetaan myös nimellä Crested Black Macaque, Sulawesi Crested Macaque tai Black ‘Ape. Celebes Crested Macaque asuu Indonesian Sulawesi-saaren (Celebes) koillisosassa sekä pienemmillä naapurisaarilla.

Celebes Crested Macaquesin iho ja karvattomat kasvot ovat lukuun ottamatta joitakin valkoisia hiuksia olkapäässä, täysin mustia. Celebes Crested Macaque Monkey -messuilla on pitkä kuono, jolla on korkeat posket ja pitkät hiustupit eli harja pään yläosassa. Heidän pyrstönsä on vain 2 senttimetriä tynkeä. Kehon kokonaispituus on 45-60 senttimetriä ja paino 7-10 kiloa, ja se on yksi pienimmistä makakilajeista. Celebes Crested Macaque on päivittäinen sademetsän asukas.

Celebes Crested Macaque on pääosin maanpäällinen, ja se viettää yli 60% päivästä maalla ruokailuun ja seurusteluun nukkuessaan ja etsiessään ruokaa puista. Se elää 5-25 henkilön ryhmissä. Pienemmissä ryhmissä on vain yksi mies, kun taas suuremmissa ryhmissä on jopa 4 miestä. Naisilla on kuitenkin aina miehiä enemmän kuin 4–1. Koska nuorten miesten on poistuttava syntymäryhmästä kypsyydessä, he muodostavat joskus poikamiesryhmiä ennen kuin etsivät olemassa olevaa sekaryhmää. Viestintä koostuu erilaisista äänistä ja eleistä.

Celebes Crested Macaque on kaikkiruoka, 70% sen ruokavaliosta koostuu hedelmistä, mutta se kuluttaa myös lehtiä, silmuja, siemeniä, sieniä, lintuja ja lintujen munia, hyönteisiä (kuten toukkia) ja satunnaisia ​​pieniä liskoja tai sammakoita.

Naisten raskausaika on 174 päivää ja yhden nuoren syntymä tapahtuu keväällä, kun ruokaa on runsaammin. Imeväisapinoita imetetään noin vuoden ajan, ja ne tulevat täysin kypsiksi 3-4 vuodessa, naiset hieman aikaisemmin kuin miehet.

Celebes Crested Macaquesin elinkaari on noin 20 vuotta. Sulawesin makakien kokonaisväestön arvioksi arvioidaan 4000-6000, kun taas Indonesian saarella Bacanissa on kukoistava jopa 100000 apinan populaatio.

Suku: Macaca - Leijonahäntäinen makaki

Lionihäntäinen makaki(Macaca silenus) on vanhan maailman apina, joka asuu vain Etelä-Intian Länsi-Ghatissa. Lionihäntäisen makakin iho on tummanruskea tai musta, ja sen merkittävin ominaisuus on hopeanvalkoinen harja, joka ympäröi päätä poskista leukaan asti, mikä antaa tälle apinalle saksalaisen nimen Parta-apina.

Lion-tailed Macaque Monkeysin karvattomat kasvot ovat väriltään mustia. Lion-tailed Macaque Monkeyn pää-hännän pituus on 45-60 senttimetriä ja paino 3-10 kilogrammaa, ja se on yksi pienemmistä makakkeista. Heidän pyrstönsä on keskipitkä ja noin 25 senttimetriä, ja niiden päässä on musta tuft, joka muistuttaa leijonan hännää.

Lionihäntäinen makaki on päivittäinen sademetsän asukas. He ovat hyviä kiipeilijöitä ja viettävät suurimman osan elämästään puissa. Toisin kuin muut makakat, se välttää ihmisiä. Ryhmäkäyttäytymisessä se muistuttaa paljon muita makakkeja, koska se elää hierarkkisissa ryhmissä, joissa on yleensä 10 - 20 yksilöä, jotka koostuvat joistakin miehistä ja monista naisista. Se on alueellinen eläin, joka puolustaa aluettaan ensin voimakkailla huudoilla hyökkääviä joukkoja kohtaan.

Lionihäntäinen makaki syö pääasiassa hedelmiä, mutta syö myös lehtiä, silmuja, hyönteisiä ja pieniä selkärankaisia.

Naisten raskaus on noin 6 kuukautta. Nuoria hoidetaan yhden vuoden ajan. Seksuaalinen kypsyys saavutetaan naisilla 4, miehillä 6 vuotta. Lionihäntäisten makakien elinikä luonnossa on noin 20 vuotta, kun taas vankeudessa jopa 30 vuotta.

Lionihäntäinen makaki kuuluu harvinaisimpien ja uhanalaisimpien kädellisten joukkoon. IUCN: n arvioiden mukaan vain noin 2500 näistä apinoista elää hajallaan useilla alueilla Lounais-Intiassa. Elinympäristön tuhoutuminen ja se, että he välttävät ihmisten läheisyyttä, on johtanut heidän väestönsä dramaattiseen vähenemiseen. Monet eläintarhat osallistuvat jalostusohjelmiin, jotka auttavat varmistamaan tämän lajin selviytymisen.

Suku: Macaca - japanilainen makaki

Japanilainen makaki(Macaca fuscata), tunnetaan myös nimellä lumiapina. Se on maanpäällinen vanhan maailman apinalaji, joka on kotoisin Pohjois-Japanista, vaikka joukko on tunnistettu elävän Teksasissa vuodesta 1972. Japanilainen makaki-apina on pohjoisimmin elävä kädellinen. Yksilöillä on ruskeanharmaa turkki, punaiset kasvot, kädet ja pohja sekä lyhyt häntä.

Japanin makakiapinoa on kaksi alalajia, Macaca fuscata fuscata ja Yakushima Macaque, Macaca fuscata yakui.

Japanilainen makaki on päivittäinen ja viettää suurimman osan ajastaan ​​metsissä. Se elää monenlaisissa metsätyypeissä, mukaan lukien subtrooppiset ja subalpiiniset, lehti-, lehti- ja ikivihreät metsät, alle 1500 metriä.

Japanilainen makaki ruokkii siemeniä, juuria, silmuja, hedelmiä, selkärangattomia, marjoja, lehtiä, lintujen munia, sieniä, kuorta ja viljaa.

Japanilaisen makakin kehon pituus on 79-95 senttimetriä ja hännän pituus on noin 10 senttimetriä. Miehet painavat 10-14 kiloa, naiset noin 5,5 kiloa. Japanilainen makaki selviää talvilämpötiloissa alle -15 ° C (5 ° F) ja on ehkä tunnetuin siitä ajasta, jonka se viettää rentoutuen luonnollisesti kuumennetuissa tulivuoren lähteissä.

Japanilainen makaki asuu 20 - 100 yksilössä, jotka koostuvat monista naisista ja useista miehistä. Naisia ​​on keskimäärin enemmän kuin miehiä 3: lla 1: een.

Naisilla on jäykkä hierarkia imeväisten kanssa, jotka perivät äitinsä. Naisten tiineysaika on 173 päivää, naisilla on vain yksi nuori, joka painaa syntymänsä yhteydessä noin 500 grammaa. Japanilaisen makakin keskimääräinen elinikä on 30 vuotta. Japanilainen makaki on erittäin älykäs. Se on ainoa eläin kuin ihminen ja pesukarhu, jonka tiedetään pesevän ruokansa ennen sen syömistä.

Japanilainen makaki voi kehittää erilaisia ​​aksentteja, kuten ihmiset. Todettiin, että vain muutaman sadan mailin etäisyydellä toisistaan ​​erotetuilla alueilla makakkeilla voi olla hyvin erilainen sävelkorkeus puheluissaan, viestintämuodossaan. Japanin makaki on luokiteltu tietojen puutteelliseksi vuoden 2000 IUCN: n punaisella luettelolla.

Suku: Macaca - Moor Macaque

Maurien makakit(Macaca maura) on makakki, jossa on ruskean / mustan vartalon turkista, vaaleanpunaisella laastarilla ja vaaleanpunaisella paljaalla iholla. Sen pituus on noin 50 - 58,5 senttimetriä. Moor Macaque Monkey syö viikunoita, bambunsiemeniä, silmuja, ituja, selkärangattomia ja viljaa trooppisissa sademetsissä.

Maurien makakia kutsutaan joskus koiranapinoiksi sen koiran kaltaisten kuonojen takia, vaikka ne eivät olekaan läheisemmässä yhteydessä apinoihin kuin mikään muu vanhan maailman apina. Maurien makakit asuvat vain Sulawesissa (Indonesia).

Maurien makakit ovat uhanalaisia ​​lähinnä kasvavan ihmisväestön aiheuttamien elinympäristöjen häviämisen ja metsäkadon vuoksi viljelymaan pinta-alan lisäämiseksi. On arvioitu, että Sulawesiin on jäljellä vain 1000 maurakakkaa. Koska useat Sulawesin makakilajit ovat uhanalaisia, tiedot ekologiasta ja käyttäytymisestä ovat välttämättömiä ja suunnitellaan suojelun hoitosuunnitelmia.

Suku: Macaca - Rhesus-makaki

Rhesus-makaki(Macaca mulatta), jota usein kutsutaan Rhesus-apinaksi, on yksi tunnetuimmista vanhan maailman apinoista. Se on tyypillinen makaki, joka on yleinen koko Afganistanissa Pohjois-Intiaan ja Etelä-Kiinaan.

Aikuiset miehet ovat keskimäärin noin 53 senttimetriä ja painavat keskimäärin 7,7 kiloa. Naiset ovat pienempiä, keskimäärin 47 senttimetriä pituisia ja 5,3 kiloa painavia. Rhesus Macaque Monkeys on väriltään ruskea tai harmaa, ja kasvot ovat vaaleanpunaisia, jotka ovat tyypillisesti karvattomia. Rhesus-makakien hännät ovat keskipitkät ja keskimäärin 20-22 senttimetriä.

Rhesus-makakien elinikä on noin 25 vuotta. Kuivilla, avoimilla alueilla asuva Rhesus Macaque löytyy nurmikoilta, metsistä ja vuoristoalueilta jopa 2500 metrin korkeudessa. Rhesus-makakat ovat hyviä uimareita, ja he nauttivat tästä toiminnasta. Rhesus-makaki tunnetaan taipumuksestaan ​​siirtyä maaseudulta kaupunkialueille luottaen monisteisiin tai ihmisten kieltäytymiseen.

Päivittäinen eläin, Rhesus Macaque on sekä arboreaalinen että maanpäällinen. Rhesus Macaque on kaikkiruoka ja ruokkii lehtiä ja männynpuikkoja, juuria ja satunnaisia ​​hyönteisiä tai pieniä eläimiä. Heillä on erikoistuneita pussien kaltaisia ​​poskia, joiden avulla he voivat varastoida ruokansa väliaikaisesti. Kerätyt palaset syödään joskus myöhemmin, turvallisessa ympäristössä. Joukoissa voi olla jopa 180 yksilöä, mutta 20 on yleensä keskiarvo. Naiset voivat ylittää urokset suhteella 4: 1.

Sosiaalinen hierarkia on myös matriarkaalinen, sijoitus riippuu johtavan naisen sukulaisuudesta. Nuorten hoito ja alueen puolustustehtävät jaetaan joukkojen kesken. Apinat, jotka löytävät ruokaa, yleensä mainostavat asiaa erityisillä puheluilla.

Naarasjakso on samanlainen kuin ihmisillä, ja kuukautiskierrot ovat noin 28 päivää. Parittelu ei rajoitu tiettyyn vuodenaikaan. Raskaus voi kestää 135 - 194 päivää. Naiset ovat kypsiä 3-vuotiaina ja miehet 4-vuotiaina. Vankeudessa olevan reesusapinan elinikä on miehillä noin 15-20 vuotta ja naisilla 20-25 vuotta. Nämä apinat elävät harvoin yli 15-vuotiaana luonnossa.

Suku: Macaca - Tiibetin makaki

Tiibetin makaki(Macaca thibetana), joka tunnetaan myös nimellä Milne-Edwardsin makaki, löytyy Kiinasta, Tiibetistä ja Vietnamista. Tiibetin makaki elää subtrooppisissa metsissä joko sekapuiden tai ikivihreiden välillä korkeudessa 800–2000 metriä.

Tiibetiläisellä makaki-apinalla on pitkä tiheä ruskea turkis, jossa on poskiparta, mutta karvattomat kasvot. Imeväisillä on hopea ja musta turkki, joka muuttuu aikuisen väriksi 2 vuoden iässä.

Tiibetin makakien ruokavalio koostuu pääosin hedelmistä, mutta se kuluttaa myös siemeniä, lehtiä, marjoja ja kukkia sekä selkärangattomia. Tiibetiläinen makaki on karjaeläin, joka elää usean miehen ja naisen ryhmissä.

Tiibetin makakien elinkaari on yli 20 vuotta. Tällä makakilla on neljä tunnustettua alalajia, Macaca thibetana thibetana, Macaca thibetana esau, Macaca thibetana guiahouensis ja Macaca thibetana huangshanensis.

Suku: Macaca - Toque Macaque

Toque Macaque(Macaca sinica) on punaruskeanvärinen vanhan maailman apina, joka on endeeminen Sri Lankalle. Toque Macaque Monkey asuu joukoissa, joissa on jopa 20 yksilöä. Tämä apinalaji on kokonainen laji, mutta siitä on kehittynyt kolme alalajia.

Toque Macaquen joukot ovat yleinen näky kulttuurikolmiossa, jossa sijaitsee monia muinaisia ​​temppeleitä, mikä ansaitsee heille lempinimen 'Temple Monkey'. Toque Macaquen kaksi muuta alalajia, jotka on kuvattu, ovat Dryzone Toque Macaque (Macaca sinica sinica) ja Wetzone Toque Macaque (Macaca sinica aurifrons).