Javan-sarvikuono

MAINOS

Javan-sarvikuono(Rhinoceros sondaicus), tunnetaan myös nimellä ”pienempi yksisarvinen sarvikuono”. Se löytyy Länsi-Indonesiasta ja Itä-Indokiinasta. Javan-sarvikuonojen elinympäristöt ovat trooppisia ja subtrooppisia kosteita leveälehtisiä metsiä, kuten tiheitä sademetsiä, joissa on mutaa ja runsaasti vettä, ja ne suosivat matalalla sijaitsevia alueita.

Javan-sarvikuonon ominaisuudet

Javan-sarvikuonoon hämärä harmaa väri ja sillä on yksi noin 25 senttimetrin pituinen sarvi, vaikka on huomattava, että vain uroksilla on näkyviä sarvia - naisilla on hyvin lyhyet sarvet tai ei ollenkaan sarvia. Javan-sarvikuonojen iho on karvaton ja siinä on useita löysiä taitoksia, jotka näyttävät olevan 'panssaroitu' aivan kuten intialainen sarvikuono.





Javan-sarvikuono on ulkonäöltään hyvin samanlainen kuin läheisesti läheinen intialainen sarvikuono, mutta se on kuitenkin hieman pienempi, sen pää on paljon pienempi ja ihon taittumat ovat vähemmän ilmeisiä kuin Intian sarvikuonossa. Ylähuuli on terävä ja esijännittävä, ja sitä voidaan käyttää ruoan tarttumiseen ja tuomiseen suuhun.

feist koira myytävänä

Javan-sarvikuonojen rungon pituus on jopa 3,1 - 3,2 metriä, mukaan lukien sen pää ja korkeus 1,5 - 1,7 metriä. Aikuisten Javan-sarvikuonojen paino vaihtelee 900–1 400 kg tai 1360–2 000 kg.



pitbull ja lab mix

Javan Rhinoceros Diet

Javan-sarvikuonojen ruokalähteitä ovat versot, oksat, nuori lehvistö ja pudonneet hedelmät. Javan-sarvikuono tarttuu ruokaansa etusuojalla olevalla ylähuulellaan ja kaataa taimet päästäkseen lehtiin, versoihin ja hedelmiin.

Javan Rhinoceros lisääntyminen

Nainen Javan-sarvikuonot saavuttavat kypsyyden 3-4 vuoteen, kun taas miehet kypsyvät paljon myöhemmin - noin 6-vuotiaana. Javan-sarvikuonon lisääntymisnopeus on suhteellisen alhainen. Naaraspuolelle syntyy yksi vasikka 4 - 5 vuoden välein, poikaset imevät enintään 2 vuotta.

Äitiä, vasikkaa ja paritteluparia lukuun ottamatta Javan-sarvikuono on hyvin yksinäinen yksilö. Toisinaan he kuitenkin kokoontuvat suola-nuolla ja muurauspaikoille.



Javan Rhinoceros -lajit

On olemassa 3 erillistä alalajia, joista vain kahden oletetaan olevan olemassa:

Indonesian Javan-sarvikuono(Rhinoceros sondaicus sondaicus), asui kerran Java ja Sumatra. Väestö on nyt rajoitettu noin 40-50 eläimeen Ujung Kulonin kansallispuistossa Javan saaren länsipäässä.

Vietnamilainen Javan-sarvikuono(Rhinoceros sondaicus annamiticus) tai vietnam-sarvikuono asui aikoinaan Vietnamissa, Kambodžassa, Laosissa ja Thaimaassa ja Malesiassa. Annamiticus on peräisin Kaakkois-Aasian Annamite-vuorijonosta, joka on osa tätä alalajia. Yksi väestö, jonka arvioidaan olevan alle 12 jäljellä olevaa sarvikuonoa, asuu alametsäalueella Cat Tienin kansallispuistossa Vietnamissa. Geneettinen analyysi viittaa siihen, että kahdella olemassa olevalla alalajilla oli viimeksi yhteinen esi-isä 300 000 - 2 miljoonaa vuotta sitten.

labradorin saksanpaimenkoiran temperamentti

Intialainen Javan-sarvikuono(Rhinoceros sondaicus inermis), joka vaihteli kerran Bengalista Burmaan, sen oletetaan kuitenkin kadonneen 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Inermis tarkoittaa ilman sarvia, koska tämän alalajin erottavin ominaisuus on miesten pienet sarvet ja naisilla sarvien puuttuminen. Tämän lajin alkuperäinen näyte oli sarveton naaras. Burman poliittinen tilanne on estänyt lajien arvioinnin maassa, mutta sen selviytymistä pidetään epätodennäköisenä.

Javan-sarvikuonon kaikki kolme alalajia luokitellaan kriittisesti uhanalaisiksi.

Javan-sarvikuonon anatomia

Javan-sarvikuonojen suojelun tila

Tärkeimmät syyt Javan Rhino -määrän vähenemiseen ovat olleet metsänhakutoiminnasta ja kehityksestä johtuva elinympäristön menetys yhdistettynä itämaisten lääkkeiden käyttöön kysyttyjen ruumiinosien metsästykseen. Kaksi kriittisesti pientä populaatiota ovat myös alttiita sairauksille, luonnonkatastrofeille, salametsästykselle ja sisäsiitoksen aiheuttamille geneettisille ongelmille.

pitkäkarvainen chihuahua terrieriseos

Tällä hetkellä vankeudessa ei ole Javan-sarvikuonoja. Vaikka he asuvat suojatuilla alueilla, yllä olevat paineet vaikuttavat niihin edelleen suuresti. Vaikka puistoalueita on lisätty ja asuinmaat ovat kieltäneet salametsästyksen ja allekirjoittaneet tietyt sopimukset näiden eläinten kaupasta, voi olla liian myöhäistä pelastaa tämä kriittisesti harvinainen laji.