Grivet-apinat

Kuvalähde

Vihreät apinattai Vervet-apinat (Chlorocebus sabaceus) ovat keskikokoisia kädellisiä vanhan maailman apinoiden perheestä. Tällä hetkellä tunnustetaan kuusi lajia, vaikka jotkut luokittelevat ne kaikki yhdeksi lajiksi, jolla on kuusi alalajia. Joko niin, ne muodostavat Chlorocebus-suvun kokonaisuuden.

Vihreitä apinoita esiintyy koko Pohjois- ja Etelä-Savannassa Senegalista Sudaniin ja etelästä Etelä-Afrikan kärkeen. Ne on sovitettu käytännöllisesti katsoen kaikkiin päiväntasaajan sademetsän ulkopuolella sijaitseviin metsäalueisiin.



Vihreän apinan yläpuolinen turkki vaihtelee lajeittain vaaleankeltaisesta harmaansävyiseen ruskeaan tummanruskeaan, kun taas kasvojen alaosa ja hiusrengas ovat valkeankeltaisia. Heidän kasvonsa, kädet ja jalat ovat karvattomia ja mustia, vaikka vatsan iho on sinertävä. Uros-vihreillä apinoilla on kirkkaan sininen kivespussit ja punainen penis.



Vihreiden apinoiden aikuisten koko on 40–43 senttimetriä miehillä ja 34–39 senttimetriä naisilla, ja hännän pituus on 30–50 senttimetriä. Miehet painavat 4-4,5 kiloa ja naiset 2,5-3,5 kiloa. Heidän pyrstönsä ovat hyvin kehittyneet ja niitä käytetään tasapainoon. Vihreät apinat ovat myös hyviä uimareita. Sekä naaras- että urosvihreillä apinoilla on pitkät, terävät koirat.

Vihreät apinat ovat päivittäin aktiivisimpia aikaisin aamulla ja myöhään iltapäivällä. Vihreät apinat ovat alueellisia eläimiä, mutta yleensä ne välttävät vakavia konflikteja (puolustavat kovalla haukkumisella ja näytöillä). He ovat pääasiassa maan asukkaita, mutta he turvautuvat puissa hälyttäessään ja nukkuvat myös puissa. Vihreitä apinoita esiintyy yleensä 20-50 yksilön ryhmissä. Sosiaalinen rakenne on samanlainen kuin muissa vanhan maailman apinoissa, koska minkä tahansa ryhmän vakaa ydin koostuu useista läheisesti sukua olevista aikuisista naisista ja heidän huollettavista jälkeläisistään.



Naiset pysyvät synnytyksen ryhmässä, miehet siirtyvät naapuriryhmään murrosiässä. Minimoidakseen siirretyn ryhmän aggressiivisuuden, monet miehet siirtyvät ikätovereiden tai äidin veljien seurassa. Urospuoliset vihreät apinat siirtyvät ryhmästä toiseen useita kertoja elämänsä aikana. Nuoret naiset työskentelevät äitinsä jälkeläisten väliaikaisina hoitajina. Tämän seurauksena siteitä syntyy paitsi äidin ja jälkeläisten, myös äidin sisarusten välillä. Aikuiset miehet ovat vain harvoin vuorovaikutuksessa imeväisten kanssa, eikä heillä ole erityistä etusijaa niille lapsille, jotka todennäköisesti ovat heidän jälkeläisiä.

st. Bernardin villakoira

Vihreillä apinoilla on kutiseva huuto ja staccato-kuori, jonka avulla joukkojen jäsenet voivat pitää yhteyttä. Vihreillä apinoilla on erilaisia ​​hälytyskutsuja erottaen lintu-, käärme- tai nisäkässaalistajat. Hoito poistaa loiset ja kuolleen ihon, mutta ensisijainen tehtävä on luoda ja ylläpitää sosiaalisia siteitä

Pienillä eikä nopeilla juoksijoilla vihreällä apinalla ei ole varaa mennä kauas puiden turvallisuudesta. Se on pohjimmiltaan reunalaji ja liittyy tyypillisesti jokivarren metsiin, mutta kuivassa savannissa ne pysyvät lähellä akaasiapuita. Vihreät apinat ovat kaikkiruokaisia, jotka syövät enimmäkseen hedelmiä, kukkia, siemeniä, siemenpuikkoja, lehtiä, ruohoja ja juuria. Toisinaan linnut, munat, pienet matelijat ja hyönteiset.



Vihreät apinat lisääntyvät ympäri vuoden, mutta useimmat syntymät tapahtuvat juuri ennen sadekautta, joten imetys etenee, kun ruokaa ja vettä on enemmän. Raskaus kestää 163 päivää. Vihreät apinat saavuttavat sukupuolisen kypsyyden 4-5 vuoden iässä. Naaraat synnyttävät yhden jälkeläisen. Syntyessään vihreillä apinoilla lapsilla on vähän turkisia, siksi heillä näyttää olevan sininen väri. Sen takissa on täpliä oliivinvihreää ja keltaista. Kun lapsi kypsyy ja itsenäistyy, hän eksyy äidiltään ja kantaa vain, kun joukko liikkuu tai kun vaara uhkaa. Apinan kehittyessä sen turkki sakeutuu ja muuttuu ruskeanharmaaksi. Vihreän apinan elinikä on 17 vuotta luonnossa ja jopa 30 vuotta vankeudessa.

Vaikka vihreitä apinoita ei ole lueteltu uhanalaisina tai haavoittuvina, lukumäärä vähenee metsän elinympäristön tuhoutumisen ja ihmisten liiallisen metsästyksen vuoksi. Vihreiden apinoiden potentiaalisia saalistajia ovat leijonat, leopardit.

Suku: Chlorocebus - Grivet Monkey

Grivet-apinaon mustavalkoinen abessinialainen apina-osa Vervet-apinaryhmää, joka on luokiteltu Chlorocebus-suvuksi. Grivet-apinoita löytyy vain Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Niiden kantama ulottuu Senegalista ja Etiopiasta Etelä-Afrikkaan.

Grivet-apinat asuvat metsissä, metsissä ja savannissa lähellä jokia ja puroja. He viettävät suurimman osan ajastaan ​​puissa.

Grivet-apinat ovat kädellisiä, joilla on pyöristetyt päät, hoikka runko, pitkät takaraajat ja pitkä häntä. Heidän nimensä tulee ranskalaisesta sanasta guenon, joka on henkilö, joka grimisee tai tekee kasvoja. Ne tunnetaan myös nimellä Grass apinat. Grivet-apinoilla on posketaskut ja valkoiset sivuviikset. Heidän vartalonsa on lyhyt ja ruskeanharmaa. Grivet-apinat painavat 10-15 kiloa. Niiden pituus on 400-600 millimetriä (pää ja runko), ja tarinoita on noin 300-500 millimetriä. Grivet-apinoilla on tiiviit keskipitkät karvat suurimmalla osalla vartaloaan.

Käsien ja jalkojen ensimmäinen numero on vastustettavissa, jolloin Vervet-apinat voivat tarttua esineisiin. Heidän käsiään käytetään liikkumiseen, ruokintaan ja hoitamiseen. Takaraajat ovat erityisen vahvoja hyppäämiseen oksien yli. Heidän pitkät pyrstönsä eivät ole tunkeutumattomia, mutta niitä käytetään tasapainoon, ohjaukseen ja jarrutukseen hyppäämällä oksalta oksalle. Grivet-apinoilla on posketaskut ruokansa säilyttämiseksi, kun he siirtyvät turvallisempaan ruokapaikkaan. Kun poskipussit ovat täynnä, niihin mahtuu ruokamäärä yhtä suuri kuin mahassa.

Grivet-apinat elävät 10–27-ryhmissä suojatulla alueella. He ovat aktiivisimpia aamulla ja myöhään illalla. Grivet-apinat nukkuvat puissa, mutta viettävät jonkin aikaa maassa. He eivät ole koskaan kaukana vedestä ja ovat hyviä uimareita. Kun heistä tulee innoissaan tai vihaisia, he virnistävät ja paljastavat hampaansa.

Trimmaus on yleistä käyttäytymistä useimmissa kädellisissä, eikä Grivet-apinat ole poikkeus. Trimmausta käytetään yleisesti seurustelustrategiana. Grivet-apinat ovat kuitenkin kaikkiruokaisia. he suosivat voimakkaasti hedelmiä ja jyviä. Luonnossa he syövät hedelmiä, lehtiä, viljaa, juuria ja joskus matelijoita, nuoria lintuja ja hyönteisiä.

Tällä hetkellä Saint Kittsin saarelle ominaiset Grivet-apinat ovat kehittäneet yhden turhauttavan tavan. Apinat ovat kehittäneet maun trooppisille alkoholijuomille. Apinat varastavat yleensä kirkkaanvärisiä juomia, jotka turistit ovat jättäneet rannalle. Monet turistit ovat myös huomanneet, että nämä apinat saavat voimakkaan pureman, jos ne ovat kulmassa. Grivet-apinoihin lähestyttäessä on oltava varovainen. Jos heitä koditettiin yhdessä vaiheessa menneinä vuosisatoina, ne eivät ole enää.

Grivet-apinoilla on tiineys noin 7 kuukautta. Naaraat synnyttävät yleensä yhden jälkeläisen. He lisääntyvät heinäkuusta marraskuuhun. Nuori tarttuu äitinsä vatsaan ja voi tukea omaa painoaan. Muut aikuiset apinat voivat auttaa hoitamaan ja suojelemaan vauvoja. Grivet-apinat voivat elää 30-vuotiaiksi.

Grivet-apinat luokitellaan 'uhanalaisiksi' johtuen jatkuvasta metsäkadosta ja niiden luonnollisen elinympäristön tuhoutumisesta. Grivet-apinoiden potentiaalisia saalistajia ovat leijonat, leopardit.