Kultainen fasaani

Kuvalähde

Kultainen fasaani (Chrysolophus pictus), joka tunnetaan myös nimellä ”kiinalainen fasaani”, on yksi suosituimmista fasaanilajeista, joka on kotoisin Länsi- ja Keski-Kiinan vuoristoisista metsistä.

Kultainen fasaani tuotiin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan noin sata vuotta sitten, ja kesällä on noin 101-118 paritusparia. Tämä kestävä, riista-lintu kuuluu Galliformes-luokkaan ja on pienempi fasaanilaji.



Kultainen fasaani yhdessä Lady Amherst-fasaanin (Chrysolophus amherstiae) kanssa muodostavat rypytettyjen fasaanien ryhmän, joka on nimetty ruffistaan, joka on levinnyt kasvoilleen ja kaulalle seurustelun aikana.



Käytä alla olevia tietoja saadaksesi lisätietoja kultafasaanin ominaisuuksista, elinympäristöstä, ruokavaliosta, käyttäytymisestä ja lisääntymisestä.

Kultafasaanin ominaisuudet

Uros- ja naispuoliset kultafasaanit näyttävät erilaisilta. Urosten pituus on 90-105 senttimetriä, ja hännän osuus on kaksi kolmasosaa kokonaispituudesta. Naaraat ovat hieman pienempiä, 60–80 senttimetriä pitkiä, ja hännän osuus on puolet kokonaispituudesta. Niiden siipien kärkiväli on noin 70 senttimetriä ja paino noin 630 grammaa.

Uros-kultafasaanit voidaan helposti tunnistaa niiden kirkkaasta väristä. Heillä on punaisella kullanvärinen harja, joka ulottuu päänsä yläpuolelta kaulaansa. Heillä on kirkkaanpunainen alaosa, tummat siivet ja vaaleanruskea, pitkä, viilutettu häntä. Heidän rumpansa ovat myös kultaisia, yläselkä on vihreää ja niillä on kirkkaan keltaiset silmät, joissa on pieni musta pupilli. Heidän kasvonsa, kurkunsa ja leukansa ovat ruosteenvärisiä ja heidät ja kiertorata ovat keltaisia. Nokka, jalat ja jalat ovat myös keltaisia.



Naaraspuoliset kultafasaanit ovat vähemmän värikkäitä ja tylsempiä kuin miehet. Heillä on kirjava ruskea höyhenpeite, vaaleanruskeat kasvot, kurkku, rinnat ja sivut, vaaleankeltaiset jalat ja ulkonäkö on hoikka.

Kultainen fasaani-elinympäristö

Kultafasaanin suosimia elinympäristöjä ovat tiheät metsät ja metsät sekä harva aluskasvillisuus.

Kultainen fasaani-ruokavalio

Kultafasaanit ruokkivat pääasiassa viljaa, selkärangattomia, marjoja, tynnyriä ja siemeniä sekä muuta kasvillisuutta.



Kultainen fasaanikäyttäytyminen

Kultafasaanit ovat hyvin arpoja lintuja, jotka piiloutuvat päivän aikana pimeissä, tiheissä metsissä ja metsissä ja yötä pitävät erittäin korkeissa puissa. Kultafasaanit syövät usein maata lentokyvystä huolimatta, tämä voi johtua siitä, että he ovat lennossa melko kömpelöitä. Kuitenkin, jos he hätkähdyttävät, he pystyvät nousemaan äkillisellä, nopeasti ylöspäin suuntautuvalla siipellä.

Niiden käyttäytymisestä luonnossa tiedetään vähän, vaikka miehet ovatkin hyvin värikkäitä lintuja, niitä on vaikea havaita. Paras aika mahdollisesti tarkkailla kultafasaania on hyvin varhain aamulla, jolloin ne voidaan nähdä selvityksissä.

Äänitys sisältää 'chack chack' -äänen. Miehillä on erottuva metallinen kutsu lisääntymiskauden aikana. Myös urosten yksityiskohtaisen seurustelun aikana hän levittää kaulahöyhensä pään ja nokan yli kuin viitta.

Kultafasaanin lisääntyminen

Naaraspuoliset kultafasaanit munivat huhtikuussa noin 8 - 12 munaa. Inkubaatioaika on noin 22 - 23 päivää. Poikaset lentävät 12-14 päivän kuluttua. Miehet saavat kirkkaat värinsä toisen elinvuoden aikana, mutta ovat seksuaalisesti kypsät ensimmäisenä vuonna. Kultafasaanin elinaika on 5-6 vuotta.

Kultafasaanin suojelun tila

IUCN luokittelee kultafasaanit ”vähiten huolestuneeksi”.