Kulta, hopea ja siniset apinat

Kuvalähde

Suku: Cercopithecus - hopeaapina

Hopeaapinat(Cercopithecus doggetti) esiintyy Afrikassa, Keski-Etelä-Aasiassa, Japanissa ja Intiassa. Hopeaapinat asuvat sademetsässä, saarilla, aroilla, vuorilla ja savannissa lajeista riippuen. Hopeaapinat ovat luonteeltaan vähäpätöisiä ja syövyttäviä, syövät pääasiassa hedelmiä ja lehtiä. Lisäksi he syövät myös pieniä hyönteisiä.

Hopeaapinoilla on yleensä kapea nenä, kapea väliseinä, tiiviisti asetetut sieraimet eteenpäin tai alaspäin, luut korvakäytävät, kaksi premolaaria kummassakin leuassa kummassakin puoliskossa ja pakaroissa kovat paljaan ihon (iskiaaliset kallot) laastarit. Heillä on myös posketaskut.



Hopeaapinat ovat vuorokausia ja arboreaalisia. Kuten useimmat heidän sukulaisistaan ​​Cercopithecidae-perheessä, he asuvat ryhmissä, joissa on yksi hallitseva uros ja hänen naarashaaremi. Hoito kehittää siteitä jälkeläisten ja aikuisten naisten välillä.



Naaraspuoliset hopeaapinat aloittavat parittelun uroksen kanssa. Naaraspuolinen hopeaapina synnyttää yhden jälkeläisen viiden kuukauden tiineyden jälkeen. Pesimäaikaa esiintyy ympäri vuoden. Imeväiset vieroitetaan 6 kuukauden kohdalla. Sekä uros- että naispuoliset hopeaapinat saavuttavat sukupuolisen kypsyyden 3-vuotiaana. Samoin kuin sukulaiset, Hopeaapinoiden elinkaari on noin 20-25 vuotta.

Kuten muidenkin metsässä elävien apinoiden kohdalla, hopeaapinat joutuvat leopardien saaliiksi. Muita potentiaalisia saalistajia ovat käärmeet ja petolinnut.



Saalislajina hopeaapinoilla on todennäköisesti jonkin verran vaikutusta saalistajapopulaatioihin. Lisäksi niillä on todennäköisesti tärkeä merkitys siementen leviämisessä niiden varovaisuuden vuoksi.

Suku: Cercopithecus - kultainen apina

Kultainen apina(Cercopithecus kandti) tunnetaan myös nimellä Sichuanin pientä nenäapina. Kultainen apina on yksi kauneimmista ja harvinaisimmista eläimistä maailmassa. Vaikka sen sanotaan olevan ainutlaatuinen Kiinalle, se tosiasiallisesti sijaitsee Albertines Riftissa Afrikassa. Suuri laakso, joka kulkee pohjoisesta etelään noin 5000 kilometriä Pohjois-Syyriasta Lounais-Aasiassa Mosambikin keskustaan ​​Itä-Afrikassa.

Paikalliset ihmiset ovat jo pitkään uskoneet, että kultaisen apinan turkikset estävät reumaa ja aikaisemmin vain manchurialaiset virkamiehet saivat pukeutua turkistaan. Albertines Riftin endeeminen kultainen apina rajoittuu Virungan tulivuoriin. Se elää kaikkien kädellisten korkeimmalla korkeudella (yli 10000 jalkaa), ja se on yksi uhanalaisimmista eläimistä maan päällä, ja vain 1500 yksilöä elää luonnossa pirstoutuneissa populaatioissa. Kultaiset apinat elävät pääasiassa puissa, vaikka kultaiset apinat viettävät myös paljon aikaa maassa.



Kultaisella apinalla on pehmeä kuori, pyöreä pää, lyhyet korvat ja häntä, jonka pituus on tai on pidempi kuin ruumiinpituus. Kultaisten apinoiden pituus vaihtelee välillä 57-76 senttimetriä ja hännän pituus on jopa 72 senttimetriä. Pari kirkkaita ja kauniita silmiä kimaltelee taivaansinisen kasvonsa. Sillä on pieni nokka ja sarkooma suun kulmassa, joka muuttuu suuremmaksi ja kovemmaksi ajan myötä. Sen pitkät hihat muistuttavat kiiltävää kultaista villaa.

Kultaiset apinat elävät hyvin suurissa ryhmissä, joissa on enintään 600 yksilöä ja jotka jakautuvat talvella 60 - 70 yksilön kaistoihin. Miehet ja naiset soittavat eri tavoin, vaikka tiedetään, että saman ryhmän jäsenet laulavat yhdessä. Hoito kehittää siteitä jälkeläisten ja aikuisten naisten välillä.

american pit bull terrier värit punainen

Kultaiset apinat elävät ankarassa ympäristössä, joten he ovat sopeutuneet monipuoliseen ruokavalioon, joka vaihtelee puunlehdistä, mänty- ja kuusineuloista, bambu versoista, silmuista, hedelmistä, jäkälistä, puiden kuoresta, hyönteisistä, matoista, pienistä linnuista ja niiden munista.

Naaraspuoliset kultaiset apinat kypsyvät noin 4–5-vuotiaina ja tuottavat yhden jälkeläisen noin 7–8 kuukauden tiineyden jälkeen. Kultaisten apinoiden elinkaari on samanlainen kuin sukulaisillaan - 20-25 vuotta.

Kultainen apina on uhanalainen laji, ja sillä on useita jatkuvia uhkia ja menneiden häiriöiden jatkuvat vaikutukset, mukaan lukien elinympäristön menetys, ihmisen saalistaminen ja koko lajin esiintymiseen liittyvä biologinen haavoittuvuus esiintyy yksitoista pienessä, eristetyssä populaatiossa. Kuten muidenkin metsässä elävien apinoiden kohdalla, kultaiset apinat joutuvat leopardien saaliiksi. Muita potentiaalisia saalistajia ovat käärmeet ja petolinnut.

Suku: Cercopithecus - Sininen apina

Sininen apinatai Diademed-apina (Cercopithecus mitis) on guenonilaji, joka on kotoisin itäisen, keski- ja eteläisen Afrikan eri osista, mukaan lukien Kongon jokiallas.

Sininen apina löytyy sademetsistä ja vuoristomaisista bambumetsistä, ja se elää suurimmaksi osaksi metsäkatoksessa ja tulee maahan harvoin. Se on hyvin riippuvainen kosteista, varjoisista alueista, joissa on paljon vettä.

Nimestään huolimatta Sininen Apina ei ole huomattavan sininen. Sillä on vähän hiuksia kasvoillaan, ja tämä antaa joskus sinisen ulkonäön, mutta sillä ei kuitenkaan koskaan ole elävää sinistä ulkonäköä esimerkiksi mandrillistä. Sinisten apinoiden turkki on lyhyt ja lähinnä harmahtava ruskea väri paitsi kasvot (joka on tumma ja vaalean tai kellertävän laastarin otsassa - 'diadem', josta laji on saanut yleisen nimen) ja vaipan, joka vaihtelee alalaji. Tyypilliset koot ovat 50-65 senttimetriä (pois lukien häntä, joka on melkein yhtä pitkä kuin muu eläin), naaraat painavat hieman yli 4 kiloa ja urokset enintään 8 kiloa. Siniset apinat ovat katariinia - sieraimet ovat lähellä toisiaan ja kasvot alaspäin. Jokaisen numeron kynsi on litistetty ja peukalo on vastustettavissa.

Sininen apina syö pääasiassa hedelmiä ja lehtiä, mutta siihen tarvitaan hitaammin liikkuvia selkärangattomia. Sinisellä apinalla on posketaskut ruoan kuljettamiseen, kun se ruokkii.

Siniset apinat ovat vuorokausia ja arboreaalisia. Siniset apinat elävät ryhmissä, jotka vaihtelevat 10-40 yksilön välillä ja sisältävät vain yhden aikuisen uroksen. Sinistä apinaa esiintyy usein ryhmissä muiden apinalajien kanssa, kuten punahäntäpeikko ja erilaiset punaiset Colobus-apinat. Tämä on todennäköisesti lisäsuojaa saalistajia vastaan. Ryhmillä on ainutlaatuinen sosiaalinen järjestelmä. Alfa-uros saa kaikki kopulaatiot joukkojen naisilta. Hän myös vartioi joukkoa muita erityisjoukkoja ja miehiä vastaan. Naaraspuolisilla apinoilla on taipumus liittyä yhteenottoon muiden erityisjoukkojen kanssa. Kun yritysostoja tapahtuu, entinen alfa-uros syrjäytetään usein ryhmästä.

Naaraspuoliset apinat ovat ne, jotka aloittavat parittelun uroksen kanssa. Naaraspuolinen apina synnyttää yhden jälkeläisen viiden kuukauden tiineyden jälkeen. Pesimäaikaa esiintyy ympäri vuoden. Imeväiset vieroitetaan 6 kuukauden kohdalla. Sekä uros- että naarassiniset apinat saavuttavat sukupuolisen kypsyyden 3-vuotiaana. Nuoret ovat suhteellisen hyvin kehittyneitä syntymänsä yhteydessä, avoimilla silmillä ja kyvyllä tarttua äitiinsä ja tukea omaa painoaan. Naaraat antavat lapsilleen maitoa noin 6 kuukautta. Äiti huolehtii naisjoukkojen jäsenistä. Tämän lajin pitkäikäisyyttä ei ole raportoitu, mutta jos siniset apinat ovat kuin muut Cercopithecus-suvun jäsenet, enimmäisikäikä on todennäköisesti noin 20 vuotta.

maltipoo lelu villakoira sekoitus

Saalislajina näillä apinoilla on todennäköisesti jonkin verran vaikutusta saalistajapopulaatioihin. Lisäksi niillä on todennäköisesti tärkeä merkitys siementen leviämisessä niiden varovaisuuden vuoksi.

Siniset apinat on IUCNI: n listalla haavoittuvassa asemassa ja Yhdysvaltain liittovaltion luettelossa uhattuna. Sinisille apinoille selviytymisuhkiin kuuluu elinympäristöjen tuhoaminen, kuten sademetsien raivaaminen. Sinisiä apinoita tuhotaan myös viljeltyjen kasvien syömisen tai eksoottisten puiden tuhoamisen vuoksi. Kuten muidenkin metsässä elävien apinoiden kohdalla, siniset apinat joutuvat leopardien saaliiksi. Muita potentiaalisia saalistajia ovat käärmeet ja petolinnut.