Jättiläinen pandakarhu

Kuvalähde

Jättipanda(mustavalkoinen kissanjalka) (Ailuropoda melanoleuca), on Ursidae-karhuperheen luokiteltu nisäkäs, joka on kotoisin Keski- ja Lounais-Kiinasta. Jättiläispandat ovat yksi maailman harvinaisimmista nisäkkäistä. Pandat tunnistaa helposti niiden suurista, erottuvista mustista laikkuista silmien ympärillä, korvien yli ja pyöreän kehonsa yli.

Jättiläispandat elävät muutamilla vuoristoalueilla Keski-Kiinassa, Sichuanin, Shaanxin ja Gansun maakunnissa. Aikaisemmin pandat asuivat alankoalueilla, mutta maanviljely, metsänhakkuut ja muu kehitys rajoittavat jättiläispandat vuorille.



Kiinan vuoristometsät peittäneet sumu on kadonnut hitaasti viime vuosisadan aikana. Monet bambualueista, jotka ovat elintärkeitä pandojen ruokavalion ja selviytymisen kannalta, kaatavat ihmiset, jotka sitten rakentavat maatiloja sinne. Giant Panda on uhanalainen laji. Viimeisimmän raportin mukaan Kiinalla on vankeudessa 239 jättiläispandaa (128 heistä Wolongissa ja 67 Chengdussa) ja 27 muuta pandaa, jotka asuvat maan ulkopuolella. Se arvioi myös, että noin 1590 pandaa elää luonnossa.



Giant Panda -ominaisuudet

valkoinen lab saksanpaimenkoira

Giant Pandalla on mustavalkoinen takki. Aikuisten pandojen olkapää on noin 1,5 metriä pitkä ja noin 75 senttimetriä pitkä. Miehet ovat 10-20% suurempia kuin naiset. Urospandat voivat painaa jopa 115 kiloa (253 kiloa). Naaraspandat ovat yleensä miehiä pienempiä ja voivat toisinaan painaa jopa 100 kiloa.



Jättiläispandalla on karhuille tyypillinen runko. Pandoilla on musta turkki korvissaan, silmälappuissa, kuonoissa, jaloissa ja hartioissa. Loput pandojen takista on valkoista. Pandojen paksu, villava takki pitää sen lämpimänä elinympäristönsä viileissä metsissä.

Jättiläisillä pandoilla on suuret molaariset hampaat ja vahvat leukalihakset kovan bambun murskaamiseen. Monien mielestä nämä pehmoisesti näyttävät karhut ovat rakastettavia, mutta jättiläiset pandat voivat olla yhtä vaarallisia kuin muutkin karhut.

Pandoilla on suurimmat molaarit kaikista lihansyöjistä. Pandan etuosissa on ylimääräinen peukalo, jota kutsutaan vastakkaiseksi peukaloksi, jota käytetään yhdessä etusormiensa kanssa ja jonka avulla panda pystyy tarttumaan pieniinkin bambu versoihin tarkasti.



Laiskan karhun jälkeen pandalla on karhuperheen pisin pyrstö, jonka pituus on 4 - 6 tuumaa. Jättiläispandat voivat yleensä elää 20-30-vuotiaana vankeudessa.

Giant Panda -ruokavalio

erityyppisiä pit sonneja

Vaikka pandat syövät enimmäkseen bambua, ne luokitellaan edelleen lihansyöjiksi. Pandoilla on lihansyöjän ruoansulatuskanava, mutta he ovat sopeutuneet kasvisruokavalioon suurella bambukulutuksella. Pandas-ruoansulatusjärjestelmä ei pysty sulattamaan bambussa olevaa selluloosaa, minkä vuoksi heidän on syötävä niin paljon ja pitkiä päiviä.

Keskimääräinen jättiläinen panda syö jopa 20-30 kiloa bambu versoja päivässä. Koska pandat syövät vähän ravintoa, on tärkeää, että ne pitävät ruoansulatuskanavansa täyteen. Pandat voivat syödä muita elintarvikkeita, kuten hunajaa, munia, kalaa, jamsseja, pensaslehtiä, appelsiineja ja banaaneja.

Pandat eivät ole lepotilassa, koska he eivät pysty tallentamaan tarpeeksi rasvaa ruokkiakseen niitä talven läpi bambu-ruokavaliossa.

Giant Panda -käyttäytyminen

Pandat ovat hyviä kiipeämään puita ja voivat myös uida. Pandoja on vaikea nähdä luonnossa, kun he elävät paksujen tiheiden bambukasvien joukossa vanhoissa metsissä, mikä on heidän suosikki elinympäristö. Pandat ovat hyvin yksinäisiä olentoja, jotka elävät yksin ja tapaavat muita pandoja vain parittelukauden aikana.

Jättiläiset pandakarut ovat suurimman osan ajasta hiljaisia ​​olentoja, mutta ne voivat bluunata. Pandat eivät möly kuten muut karhut, mutta heillä on 11 erilaista kutsua, joista neljää käytetään vain parittelun aikana.

Giant Panda on aktiivinen hämärässä ja yöllä. Koko päivän se tekee luolista, ontoista puusta ja tiheästä paksuudesta. Välttääkseen kilpailua muiden pandojen kanssa ruoasta ja ilmoittamaan läsnäolostaan, Panda merkitsee alueensa asettamalla pistävän anaalirauhasten kivet ja puunrungot.

Giant Pandan uroskotialue voi olla päällekkäinen useiden naarasalueiden kanssa, ja kun lisääntymiskausi saapuu keväällä, hän yrittää parittua näiden paikallisten naaraiden kanssa.

Naaraspuoliset pandat ilmoittavat yleensä olevansa valmiita lisääntymään tulemalla äänekkäämmiksi ja jättämällä ympärilleen erityiset tuoksumerkit, jotta urokset voivat seurata niitä. Naaraat synnyttävät poikansa syksyllä, ja nämä pysyvät jatkuvina kumppaneina seuraavien 18 kuukauden ajan tai kauemmin.

Pandat merkitsevät aggressiota laskemalla päänsä ja tuijottaen vastustajiaan. Osoittamaan alistuvuutta panda laittaa päänsä etujalkojen väliin ja piilottaa usein silmälaput tassuillaan. Tämän kannan omaksuvat myös naiset parittelun aikana ja vangitut eläimet, joita ihmiset kiusaavat. Lähellä kantaa aggressiota ilmaisee tassulla pyyhkäisy tai matalan äänen murina tai kuori, joka lähettää vastustajan huijaamaan lähintä puuta.

Giant Panda -kopiointi

Jättiläispandojen lisääntymisnopeus on hyvin hidas, mikä valitettavasti vaikuttaa heidän määrän vähenemiseen. Giant Pandas pariutuu keväällä. Naaraspandan raskausaika vaihtelee 112 päivän ja 163 päivän välillä. Tämän ajan kuluttua hän synnyttää yhden ainoan pennun. Harvoissa tapauksissa hän tuottaa 2-3 pentua, mutta yleensä vain yksi selviää.

Naaraspuolinen panda voi tulla raskaaksi vain 72 tunnin estrusjakson aikana, joka tapahtuu vain kevätjalostusvaiheen aikana.

Tämän naisen raskauden rajoitetun ajan vuoksi jotkut paritteluparit kopioivat usein useita tunteja, kun taas toiset paritteluparit parittelevat vain kerran. Urospandat ovat seksuaalisesti aktiivisempia pidempään ja yrittävät pariutua useiden naispuolisten pandojen kanssa tänä aikana. Parittelevat parit eivät ole kiinnostuneita toisistaan ​​muina vuodenaikoina.

Naaraspanda synnyttää syksyllä. Panda-pennut ovat hyvin pieniä, painavat 3,5-6 unssia. Heillä on vähän turkista, ne ovat väriltään vaaleanpunaisia, sokeita ja hyvin avuttomia. Mikään muu nisäkäs ei synny niin pientä vauvaa lukuun ottamatta kengurun kaltaisia ​​pussieläimiä, joka pitää vauvansa pussissaan, kunnes ne ovat täysin kehittyneet. Pandaäiti kuljettaa poikaansa sylissään ja huolehtii sen jokaisesta mielijohteesta jatkuvasti. Pandapennut itkevät aivan kuten ihmisvauvat, kun he tarvitsevat ruokintaa tai tarvitsevat äitinsä hoitoa. He itkevät maitoa noin kahden tunnin välein. Ruokinta-aikojen välillä äiti-panda pitää poikastaan ​​jatkuvasti hyvin varovasti.

Tämä tarkkaavainen käyttäytyminen jatkuu, kunnes poikanen pystyy liikkumaan itsestään, kun poika on noin 3 kuukauden ikäinen. Tässä iässä pentu seuraa edelleen äitiään ja kuuden kuukauden kuluttua pentu voi alkaa syödä bambua. Heidät vihdoin vieroitetaan äidistään noin 9 kuukauden ikäisinä. Poikien vieroitus keväällä heidän syntymänsä jälkeen on ihanteellinen aika, koska saatavilla on uusimpia proteiineilla täytettyjä bambu versoja. Tämä antaa pennuille parhaan mahdollisen elämän alun ruokavaliossa, jonka ravitsemuksellinen laatu on heikko. Noin vuoden ikäisinä pennut voivat painaa 75 kiloa, mikä on noin kolmasosa aikuisten pandojen painosta.

Naaraspandat saavuttavat sukupuolisen kypsyyden vasta 5-6 vuoden ikäisenä. Jopa nuoret, kokemattomat naispandat osoittavat äidin vaiston ja tietävät heti, kuinka hoitaa nuoria tarvitsematta mitään käytäntöjä. Tämä on erittäin tärkeää, koska mitään köyhtymistä ei tuhlaa kömpelön vanhemmuuden kautta. Koska naispuoliset pandat alkavat lisääntyä melko myöhään ja kasvattavat vain yhden nuoren pennun 2 vuoden välein, hän kasvattaa elinaikanaan vain noin 7 jälkeläistä. Naaraspandaa pidetään 22-vuotiaana 'vanhana' ja mahdollisesti 'lisääntymisen jälkeisenä'. Jättiläispandojen alhainen lisääntymisnopeus tekee jättiläis pandapopulaation hyvin vaikeaksi toipua määrän vähenemisestä.

Kun monet suojeluohjelmat ovat käytössä, Panda yrittää epätoivoisesti pelastua sukupuutolta. Se olisi yksi suurimmista tragedioista eläinkunnan sisällä, jos tämä suuri karhu pyyhittäisiin kokonaan.

tyyppisiä pitbull-koiria

Jättipandan suojelun tila

Todennäköisesti suurin uhka jättiläispandakarhun selviytymiselle on heidän luonnollisten elinympäristöjensä tuhoaminen sekä lisääntynyt ihmisväestö ja salametsästys. Eri bambulajikkeet käyvät säännöllisin väliajoin läpi uusimisjaksonsa. Ilman kykyä siirtyä uusille alueille, jotka eivät ole kärsineet, jättiläinen panda nälkää ja kuolemaa tapahtuu varmasti. Tällaiset bambun kuolemat saattavat myös jättiläispandat suorempaan yhteyteen maanviljelijöiden ja salametsästäjien kanssa, kun karhut yrittävät löytää uusia alueita ruokintaan.

Äskettäisen ilmoituksen, jonka mukaan Kiinan hallitus lähes kaksinkertaistaa jättimäisten pandojen suojelualueet Qinlingin vuorijonolla luomalla viisi uutta pandavarantoa ja viisi 'käytävää' (yhdistävät suojattuja alueita), odotetaan olevan merkittävä hyöty pandan tulevaisuuteen. Monet organisaatiot tukevat jatkuvasti ja yrittävät löytää tapoja pelastaa ja säilyttää tämän erityisen, suloisen karhun olemassaolo.