Gentoo-pingviini

Kuvalähde

Gentoo Penguinsovat nopein vedenalainen uimalintu, jonka nopeus on 36 kilometriä tunnissa (22,3 mailia tunnissa). Gentoo-pingviinit pesivät suurissa ja meluisissa pesimäpesäkkeissä hiekkarantojen tai kivirantojen vieressä yli 80 paikassa Falklandin saarilla. Saarilla on noin 300 000 pesintäparia.

Gentoo-pingviinion helposti tunnistettavissa leveästä valkoisesta raidasta, joka kulkee heidän päänsä yläpuolella yhdestä silmästä toiseen. Gentoo Penguinsilla on erittäin kirkkaan oranssi nokka. Poikasilla on harmaa selkä valkoisilla etuosilla. Aikuisten Gentoo-pingviinien korkeus on 75-90 senttimetriä. Gentoo-pingviinit ovat jäykän hännän perheen suurimpia jäseniä.





Urosten enimmäispaino on noin 8 kiloa juuri ennen sulatusta ja vähimmäispaino noin 5,5 kiloa juuri ennen sulatusta. Naisilla enimmäispaino on 7,5 kiloa juuri ennen sulatusta, mutta niiden paino putoaa alle 5 kiloon, kun vartioidaan poikasia pesässä. Gentoo-pingviinit ovat pelokkaimpia pingviinilajeja.

kuopan saksanpaimenkoira

Gentoo Penguin Diet

Gentoo-pingviinit ovat opportunistisia syöttölaitteita, ja Falklandin ympäristössä tiedetään ottavan suunnilleen yhtä suuret määrät kaloja, äyriäisiä ja kalmaria. Gentoo-pingviinit elävät pääasiassa äyriäisillä, kuten krillillä, ja kalat muodostavat vain noin 15% ruokavaliosta.



Gentoo-pingviinikäyttäytyminen

Aikuiset Gentoo-pingviinit yrittävät vain noin 24 kilometriä siirtokunnasta etsiä ruokaa poikasilleen. Keskimäärin he sukeltavat syvemmälle kuin Leukahihnan pingviinit ja Adelie-pingviinit kilpailun välttämiseksi. Toisin kuin muut pingviinit, kuten Adelies , Gentoo Penguins voi munia korvaavan munakytkimen, jos se menettää alkuperäisen kytkimen.

Gentoo-pingviinien lisääntyminen

Syys- tai lokakuussa Gentoo-pingviinit munivat yleensä kaksi munaa kolmen päivän välein toisistaan. Toinen muna on usein pienempi kuin ensimmäinen. Sitten vanhemmat vartioivat molempia munia innokkaasti, kunnes ne kuoriutuvat noin 5 viikkoa myöhemmin.

Poikasen eloonjääminen riippuu usein ruoan saatavuudesta ja saalistajien puutteesta. Jos ruokaa on pulaa, vanhemmat ruokkivat ensisijaisesti vahvempaa kahdesta poikasesta uhraen heikomman.



Untuvikot ovat pesässä noin kuukauden, jolloin he muodostavat lastentarharyhmät tai ”päiväkodit”, kun heidän vanhempansa metsästävät ruokaa. Noin 3 kuukauden kuluttua (yleensä tammikuussa) poikaset kasvavat aikuiset höyhenensä ja pystyvät lähtemään yksin.

Gentoo Penguin Predators

Gentoo-pingviinimunia ottavat skuat (merilinnut Stercorariidae-perheestä). Nuoria pingviinejä saalistavat tupakkamakkarat, caracarat (merihaukat), rakkolokit, jättiläiset petrels ja villikissat, kun taas vanhemmat linnut tarttuvat leopardihylkeisiin. Pesät tasoittuvat usein välinpitämättömillä norsun hylkeillä, kun ne liikkuvat pesäkkeiden ympäri.

Gentoo-pingviinien suojelu

Gentoo-pingviinejä on arvioitu olevan yli 250 000 paria, ja ne on lueteltu IUCN: n punaisella luettelolla vuonna 2000 pienemmässä vaarassa - lähellä uhattuna.