Galapagosin miekkavalas

MiekkavalastaiMiekkavalas(Orcinus orca) tunnetaan myös vähemmän nimellä 'Blackfish' tai 'Seawolf'. Se on valtameren delfiiniperheen (Delphinidae) suurin laji. Sitä esiintyy kaikissa maailman valtamerissä, erittäin kylmistä Arktisen ja Etelämantereen alueista lämpimiin, trooppisiin meriin Galapagos-saarten trooppisiin kylmiin meriin.

Orcat tulevat Galapagoksen saaristoon metsästysretkillä, ja usein löydät ne lähellä paikkoja, joissa on merileijonia. Orkoja on nähty metsästävän delfiinejä ja jopa Bryden valaita. Orcat matkustavat tutuissa ryhmissä tai palkkoissa, joissa hallitseva uros on podin johtaja, mukana kaksi tai neljä naista ja nuori Orca tai kaksi.





Orkat ovat monipuolisia ja opportunistisia saalistajia. Jotkut populaatiot ruokkivat pääasiassa kaloja, toiset metsästävät merinisäkkäitä, kuten merileijonia, hylkeitä ja jopa suuria valaita. Orca-tyyppejä on enintään viisi, joista osa voi olla erillisiä alalajeja tai jopa lajeja.

Orkat ovat erittäin sosiaalisia. Jotkut populaatiot koostuvat matrilineaalisista perheryhmistä (järjestelmä, jossa yksi kuuluu äitien sukuun), jotka ovat vakain kaikista eläinlajeista. Orcasin hienostunutta sosiaalista käyttäytymistä, metsästystekniikoita ja äänikäyttäytymistä on kuvattu kulttuurin ilmentyminä.



Vaikka Orcas ei ole uhanalainen laji, joidenkin paikallisten populaatioiden katsotaan olevan uhanalaisia ​​tai uhanalaisia ​​pilaantumisen, saalilajien ehtymisen, kalastustoiminnan ja alusten ristiriitojen, elinympäristöjen häviämisen ja valaanpyynnin vuoksi. Villi Orka ei yleensä pidetä uhkana ihmisille. On kuitenkin ollut yksittäisiä raportteja vankeudessa olevista orkoista, jotka hyökkäävät käsittelijöihinsä meriteemapuistoissa.

Orcan ehdotetaan olevan yksi vanhimmista delfiinilajeista. On kuitenkin epätodennäköistä, että se olisi yhtä vanha kuin itse perhe (Delphinidae), jonka uskotaan olevan vähintään viisi miljoonaa vuotta sitten.

Nimen ”Orca” (monikko ”Orcas”) alun perin näille eläimille antoivat muinaiset roomalaiset. Termiä 'ork' on käytetty kuvaamaan suurta kalaa, valasta tai merihirviötä. Sitä pidetään nyt vanhentuneena vastaavuutena Orcalle.



lab saksanpaimenkoiran temperamentti

Nimeä 'tappajavalas' käytetään yleisesti englanniksi. Kuitenkin 1960-luvulta lähtien Orca-suosio on kasvanut tasaisesti yleisenä nimenä tämän lajin tunnistamiseksi, ja molempia nimiä käytetään nyt. Lajia kutsutaan Orcaksi useimmilla muilla eurooppalaisilla kielillä.

Orkoja kutsutaan joskus mustiksi meriryhmiksi, ryhmään, johon kuuluvat lentäjävalaat, kääpiö- ja vääriä tappajavalaita sekä melonipäisiä valaita. Lajin entinen nimi on grampus. Tätä käytetään nyt harvoin, eikä sitä pidä sekoittaa Grampus-sukuun, jonka ainoa jäsen on Risson Dolphin.

Orca-ominaisuudet

Orkat ovat selvästi merkittyjä, mustalla selällä, valkoisella rinnalla ja sivuilla sekä valkoisella laastarilla silmän ylä- ja takana. Orcas-vasikoilla on kellertävä tai oranssi sävy, joka haalistuu valkoiseksi. Orkailla on raskas ja tukeva runko ja suuri selkäevä, jossa on tummanharmaa ”satulalaikka” evien takana. Mies Orcas voi olla 6-8 metriä pitkä (19-26 jalkaa) ja painaa yli 6 tonnia; On raportoitu, että erityisen suuret urokset ovat saavuttaneet lähempänä 8 tonnia. Naarasorcat ovat pienempiä, kasvavat 5 - 7 metristä ja painavat noin 5 tonnia. Suurin koskaan kirjattu Orca oli uros Japanin rannikolla, 9,8 metriä (32 jalkaa) ja painoi yli 8 tonnia. Synnynnäiset vasikat painavat noin 180 kiloa ja ovat noin 2,4 metriä pitkiä. Orkan suuret koot ja vahvuus tekevät niistä nopeimmat merinisäkkäät, joiden nopeus ylittää usein 56 km / h (35 mailia tunnissa).

Toisin kuin useimmat delfiinit, Orcan rintaevä on suuri ja pyöristetty, ja sitä käytetään enemmän melaamana kuin muissa delfiinilajeissa. Miehillä on huomattavasti suuremmat rintalevyt kuin naisilla. Noin 1,8 metrin etäisyydellä uroksen selkäevä on yli kaksinkertainen naisiin verrattuna ja se on enemmän kolmion muotoinen, pitkä, pitkänomainen tasakylkinen kolmio, kun taas naaraspuolinen selkäevä on lyhyempi ja yleensä kaarevampi.

Aikuiset uros-orkat ovat hyvin erottamiskykyisiä, eikä niitä todennäköisesti sekoiteta muihin mereneläviin. Kun katsotaan etäisyydeltä lauhkeilla vesillä, aikuiset naiset ja nuoret lapset voidaan sekoittaa useisiin muihin lajeihin, kuten False Killer Whale tai Risso's Dolphin.

Orca Whale lisääntyminen

Naaras Orcas kypsyy noin 15-vuotiaana. Sitten heillä on polyestroidun syklin jaksot (toistuvat fysiologiset muutokset, jotka lisääntymishormonit aiheuttavat), ja ei-sykliset jaksot ovat välillä 3 ja 16 kuukautta. Raskausaika vaihtelee viisitoista kahdeksantoista kuukauteen. Naaraat synnyttävät yhden jälkeläisen noin kerran viiden vuoden välein. Syntymät tapahtuvat milloin tahansa vuoden aikana, suosituimmat kuukaudet ovat talvella. Vasikat hoitavat hoitoa enintään kahden vuoden ajan, mutta alkavat ottaa kiinteää ruokaa noin kahdentoista kuukauden kuluttua. Kaikki Orca pod -asukkaat, mukaan lukien kaiken ikäiset miehet, osallistuvat nuorten valaiden hoitoon.

Lehmät (naaraspuoliset orkat) lisääntyvät 40 vuoden ikään saakka, mikä tarkoittaa, että keskimäärin he kasvattavat yhteensä viisi jälkeläistä koko elämänsä ajan. Tyypillisesti naiset elävät viidenkymmenen ikään saakka, mutta poikkeustapauksissa ne voivat selviytyä pitkälle 80- tai 90-vuotiaiksi. Miehet tulevat sukupuolikypsiksi 15-vuotiaina, mutta lisääntyvät yleensä vasta 21-vuotiaana. Miehet elävät keskimäärin noin 45 vuoteen ja poikkeustapauksissa jopa 90 vuoteen. Vankeudessa olevien orkojen elinikä on huomattavasti lyhyempi, yleensä alle 25 vuotta.

Orca Whale Distribution

Orkoja esiintyy kaikilla valtamerillä ja useimmilla merillä, mukaan lukien Välimeren ja Arabian meret (tavallisesti valaiden kohdalla). He suosivat kuitenkin viileämpiä leuto- ja napa-alueita. Vaikka rannikkoalueita havaitaan joskus syvässä vedessä, ne ovat yleensä parempia kuin pelagiset ympäristöt.

Orca-valaiden käyttäytyminen

Orcas voi selviytyä useimmissa veden lämpötiloissa. Havainnot ovat harvinaisia ​​Indonesian ja Filippiinien vesillä. Arviota koko maailman väestöstä ei ole. Paikallisiin arvioihin sisältyy 70 000 - 80 000 Etelämantereella, 8 000 trooppisella Tyynenmeren alueella (vaikka trooppiset vedet eivät ole Orcan suosituimpia ympäristöjä, tämän alueen pelkkä koko, 19 miljoonaa neliökilometriä, tarkoittaa, että Orcoja on tuhansia), jopa 2000 pois Japani, 1500 viileämmän Koillis-Tyynenmeren ja 1500 Norjan lähellä. Lisäämällä erittäin karkeat arviot tutkimattomille alueille, kokonaisväestö voi olla noin 100 000.

Orcasin muuttoliikkeet ovat huonosti ymmärrettyjä. Joka kesä, sama asukas Orcas ilmestyy Britannian Kolumbian ja Washingtonin osavaltion rannikolle. Vuosikymmenien tutkimuksen jälkeen ei ole vielä tiedossa, minne nämä eläimet menevät loppuvuoden.

chiwawa terrier mix pennut

Orkat nostavat usein ruumiinsa vedestä käyttäytymällä, jota kutsutaan vakoojahyppelyksi. Orcasin päivittäinen käyttäytyminen jaetaan yleensä neljään toimintaan: ruokailu, matkustaminen, lepo ja seurustelu. Orkat ovat yleensä innostuneita seurustellessaan, harjoittamalla käyttäytymistä, kuten rikkominen, vakoojahyppely ja hännän löi.

Orcoja voidaan nähdä myös uimassa pyöriäisten, muiden delfiinien, hylkeiden ja merileijonien kanssa, jotka ovat joskus yleisiä saalista. Orcat ovat jatkuvasti liikkeellä, joskus matkustavat jopa 160 km (100 mailia) päivässä, mutta niitä voidaan nähdä yleisellä alueella vähintään kuukauden ajan. Orcan palkojen kantama voi olla jopa 1300 km (800 mailia) tai vain 320 km (200 mailia).

Orkat yleensä rikkovat, nostavat usein koko ruumiinsa vedestä.

Orca Apex Predator

Orca on kärjen saalistaja (saalistajat, joita aikuisina ei yleensä saalista luonnossa). Heitä kutsutaan joskus ”meren susiksi”, koska he metsästävät laumoittain susien tavoin. Orca syö keskimäärin 227 kiloa ruokaa päivässä.

Orcas saalistaa monenlaisia ​​lajeja. Erityiset populaatiot osoittavat kuitenkin suurta erikoistumista tiettyihin saalislajeihin. Esimerkiksi jotkut Norjan ja Grönlanninmeren populaatiot ovat erikoistuneet silliin ja seuraavat sitä syksyllä muuttoreittiä Norjan rannikolle. Muut alueen populaatiot saalistavat hylkeitä. Koillis-Tyynenmeren alueella asuvien valaiden kenttätutkimuksissa lohen osuus eläinten ruokavaliosta oli 96%, ja lohesta 65% oli iso, rasvainen Chinook. Niiden on havaittu uivan pienempien lohilajien koulujen kautta hyökkäämättä mitään niistä.

Vaikka asukkaiden Orcien ei ole koskaan havaittu syövän muita merinisäkkäitä, niiden tiedetään häiritsevän ja tappavan pyöriäisiä ja hylkeitä ilman näkyvää syytä.

Kalaa syövät Orcat saalistavat 30 kalalajia, erityisesti lohta (mukaan lukien Chinook ja Coho), silliä ja tonnikalaa sekä paistavia haita, valtamerihaitia ja sileitä vasarapäitä. Uudessa-Seelannissa tappajavalaita on havaittu myös metsästävän sorkkoja. Kohteet ovat myös pääjalkaiset, kuten mustekalat, ja laaja valikoima kalmareita ja matelijoita, kuten merikilpikonnat.

Orcas-ryhmät hyökkäävät jopa isompiin valaslajeihin, kuten minkkivalaisiin, harmaavalaisiin ja hyvin satunnaisesti siittiövalaisiin tai sinivalaisiin. Orcas yleensä päättää hyökätä valaita, jotka ovat nuoria tai heikkoja. Viiden tai useamman Orkan ryhmä voi kuitenkin hyökätä terveitä aikuisia valaita vastaan. Härkäsihamakkavalaita vältetään, koska ne ovat riittävän suuria, voimakkaita ja aggressiivisia tappamaan orkoja.

Kun metsästetään nuorta valasta, Orcas-ryhmä jahtaa sitä ja sen äitiä, kunnes molemmat ovat kuluneet. Lopulta Orcat onnistuvat erottamaan parin ja ympäröimään nuoren valaan estäen sitä palaamasta pinnalle hengittämään. Valaat hukkuvat tyypillisesti tällä tavalla. Naaraspuolisten siittiövalaiden palot voivat toisinaan suojautua orkaryhmää vastaan ​​muodostamalla suojaavan ympyrän vasikoiden ympärille flukkeineen ulospäin. Tämän muodostuman ansiosta he voivat käyttää voimakkaita flukejaan torjuakseen orkat. Suurten valaiden metsästys vie kuitenkin paljon aikaa, yleensä useita tunteja. Orcan kannibalismista on myös raportoitu.

Muita merinisäkkäiden saalilajeja ovat useimmat hylke- ja merileijonalajit. Mursut ja merisaukot otetaan harvemmin ja jääkarhuja otetaan harvoin.

pieni sveitsinpaimenkoira

Kalaa syövillä Orcoilla Pohjois-Tyynellämerellä on monimutkainen, mutta erittäin vakaa sosiaalisen ryhmittelyn järjestelmä. Toisin kuin muut nisäkäslajit, joiden sosiaalinen rakenne on tiedossa, kummankin sukupuolen asukkaat Orcas elävät äitinsä kanssa koko elämänsä ajan. Siksi Orca-yhteiskunnat perustuvat matriileihin, jotka koostuvat yhdestä naisesta (matriarkasta) ja hänen jälkeläisistään. Matriarkan pojat ja tyttäret ovat osa linjaa, samoin kuin näiden tyttärien pojat ja tyttäret. Matriliinin keskimääräinen koko on yhdeksän eläintä.

Koska naiset voivat elää jopa 90 vuotta, ei ole harvinaista, että neljä tai jopa viisi sukupolvea matkustaa yhdessä. Nämä ryhmät ovat erittäin vakaita. Yksilöt irtoavat matrilineaalisesta ryhmästä vain muutamaksi tunniksi kerrallaan parittelun tai rehun saamiseksi. Yksittäisen henkilön pysyvää karkottamista matriliinista ei ole koskaan kirjattu.

Orca-äänitys

Kuten muut delfiinit, Orcat ovat erittäin äänekkäitä. Ne tuottavat erilaisia ​​napsautuksia ja pilliä, joita käytetään viestintään ja kaiuttamiseen. Laulutyypit vaihtelevat toiminnan mukaan. Levossa he ovat paljon hiljaisempia ja lähettävät satunnaista puhelua, joka eroaa aktiivisemmassa käyttäytymisessä käytetyistä puheluista.

Orca-äidejä on havaittu kouluttavan nuoriaan pods-murreessa. Äiti käyttää vasikan koulutuksessa yksinkertaistettua versiota palkojen murteesta, eräänlaista vauvapuhetta. Tämä viittaa siihen, että Orcan vokalisoinnilla on oppittu perusta vaistomaisen lisäksi.

Orkat tunnetaan hyvin henkisistä kyvyistään. Tutkimukset ovat osoittaneet, että Orcalla on erinomainen muisti.

Orca Conservation

Ympäristön tilan heikkeneminen, saalilajien ehtyminen, ristiriidat kalastustoiminnan kanssa ja elinympäristöjen häviäminen ovat tällä hetkellä merkittävimmät uhat Orcalle maailmanlaajuisesti.

jack russell chihuahua sekoittaa mustaa ja valkoista

Useimpien lohilajien, pääasiallisen ravintolähteen Orcasissa Koillis-Tyynenmeren alueella, varastot ovat vähentyneet dramaattisesti viime vuosina. Alaskan ja Aleutinsaarten länsirannikolla myös hylkeiden ja merileijojen populaatiot ovat kokeneet merkittävän laskun. Jos ruokaa on niukasti, Orcan on käytettävä energiaa kuplastaan, mikä lisää epäpuhtauksien vaikutuksia. Vuonna 2005 Yhdysvaltain hallitus listasi Orcasin eteläisen asukkaan yhteisön uhanalaiseksi populaatioksi uhanalaisten lajien lain nojalla.

Kuljetuksesta, porauksesta ja muusta ihmisen toiminnasta aiheutuva melu voi häiritä Orcasin akustista viestintää ja kaikua. 1990-luvun puolivälissä hylkeiden torjunnassa käytettiin lohifarmien kovaa vedenalaista ääntä. Tämän jälkeen Orcas vältteli ympäröivää vettä. Lisäksi korkean intensiteetin laivaston kaikuluotaimesta on tullut uusi ahdistuksen lähde Orcasille. Orcat ovat suosittuja valaidenkatsojien keskuudessa, mikä voi muuttaa Orcan käyttäytymistä ja stressiä Orcasille, varsinkin jos veneet lähestyvät Orcasia liian lähellä tai estävät matkareitin.

Orkat ja ihmiset

Villit orkat ovat vahvistaneet muutamia vahvistettuja hyökkäyksiä ihmisiin. Kaksi tällaista kirjattua tapausta ovat poika, joka on syytetty uidessaan Alaskassa, ja Orcas yrittää kaataa jääpaloja, joiden päällä Terra Nova -retkikunnan valokuvaaja seisoi.

Paljon yleisempiä kuin villit orkat hyökkäävät ihmisiä, ovat vankeudessa olevat orkat hyökkäävät ihmisiä, joko heidän käsittelijöitään tai tunkeilijoitaan. ABC News on raportoinut, että Orcas on hyökännyt lähes kaksi tusinaa ihmistä 1970-luvulta lähtien.

Nimen Killer Whale voidaan olettaa olevan epäoikeudenmukainen nimi, orkojen maine on huono, mutta se ei ole yhtä huono kuin ihmisen maine. Orkat tappavat selviytyäkseen ja selviytyäkseen, mutta ihmiset tappavat urheilun vuoksi tai hyötyvät valaista löydetyistä aineista.

Orkat ovat erittäin uteliaita valaita, ja jos olet uimassa tai snorklaamassa, älä missaa mahdollisuutta nähdä heitä tai edes ottaa niistä kuvia, pidä vain varovaisuusetäisyyttä, ettet häiritse heitä missä tahansa. Ei tietenkään ole suositeltavaa mennä veteen, jos he syövät. Kun ihmiset ovat vedessä, he voisivat lähestyä tarkistamaan ja jatkamaan. Nuoret ovat uteliaampia kuin aikuiset.