Galapagos-valaat

Kuvalähde

Fin Whales Galapagos Island

Lopeta valas(Balaenoptera physalus) tunnetaan myös nimellä 'Finback Whale' tai 'Razorback Whale'. Finvalas on toiseksi suurin valas ja toiseksi suurin elävä eläin Sinivalas . Vain harvat havainnot on vahvistettu. Paras paikka havainnointiin olisi Galapagosin läntinen saaristo.

Fin Whale löytyy kaikista maailman suurimmista valtameristä, napa-alueista trooppisiin vesiin. Fin Whale puuttuu vain jääpakkauksen lähellä olevista vesistä sekä pohjoisen että etelänavan kohdalta ja suhteellisen pienillä vesialueilla kaukana avoimesta merestä. Suurin väestötiheys esiintyy lauhkeilla ja viileillä vesillä.



punainen nenäkuoppa sekoitettuna siniseen nenäkuoppaan

Fin valaan ominaisuudet

Fin Whale erottuu yleensä sen suuresta pituudesta ja hoikkasta rakenteesta. Miehien ja naisten keskimääräinen koko on vastaavasti 19 ja 20 metriä (62 ja 66 jalkaa).



Täysikokoista aikuista fin-valasta ei ole koskaan punnittu, mutta laskelmat viittaavat siihen, että 25 metrin (82 jalkaa) eläin voi painaa jopa 70 000 kiloa. Täysi fyysinen kypsyys saavutetaan vasta 25–30 vuoden välillä, vaikka suomalaisten valaiden tiedetään elävän 94 vuotiaana. Vastasyntynyt fin Whale mittaa noin 6,5 metriä (21 jalkaa) ja painaa noin 1800 kiloa (4000 kiloa). Eläimet, joiden koko on suuri, auttavat tunnistamisessa, ja se sekoitetaan yleensä vain eläimiin Sinivalas , Olet valas tai Bryden valas .

Fin Whale on ruskeanharmaa pää ja sivut sekä valkea alapuoli. Siinä on terävä kärki, parilliset puhallusreiät ja leveä, tasainen rostrum. Kaksi vaaleamman sävyä alkaa keskiviivalla puhallusreikien takaa ja vinosti alaspäin sivuja kohti häntä kohti diagonaalisesti ylöspäin selkäevään asti, toisinaan kaarevasti eteenpäin takana. Fin Whalessa on suuri valkoinen laastari alaleuan oikealla puolella, kun taas leukan vasen puoli on harmaa tai musta.



Fin-valaan kehon pohjassa on 56 - 100 laskosta tai uraa, jotka kulkevat leuan kärjestä napaan, jolloin kurkun alue voi laajentua suuresti ruokinnan aikana. Finvalalla on kaareva, näkyvä (60 cm, 24 tuumaa) selkäevä noin kolme neljäsosaa matkasta takaa. Sen räpylät ovat pieniä ja kapenevia ja hännän leveä, kärjessä terävä ja lovettu keskellä.

Valaan pinnalla selkäevä on näkyvissä pian nokan jälkeen. Heidän nokka on pystysuora ja kapea ja voi saavuttaa 6 metrin korkeuden. Finvalas puhaltaa yksi tai useita kertoja jokaisella pintakäynnillä ja pysyy lähellä pintaa noin puolitoista minuuttia joka kerta. Heidän pyrstönsä pysyy veden alla pinnan aikana. Finvalas sukeltaa sitten jopa 250 metrin syvyyteen, kukin sukellus kestää 10-15 minuuttia. Finvalaat tiedetään hyppäävän kokonaan vedestä.

Finvalas on yksi nopeimmista valaista ja pystyy ylläpitämään 37 kilometrin tuntinopeutta (23 mailia tunnissa), ja yli 40 kilometriä tunnissa (25 mailia tunnissa) puhjennut purkaukset ovat ansainneet Fin Whale lempinimen. ' syvyyden vinttikoira '.



Aikuisella Fin Whale -laatalla on 262-473 baleenilevyä suun kummallakin puolella. Jokainen levy on valmistettu keratiinista, joka hajoaa hienoksi karvaksi suun sisäpuolella olevissa päissä lähellä kieltä. Jokainen levy voi olla jopa 76 senttimetriä pitkä ja 30 senttimetriä leveä. Finvalas sukeltaa rutiininomaisesti jopa 250 metrin syvyyteen (820 jalkaa), missä se suorittaa keskimäärin neljä 'keuhkot', missä se ruokkii krillien aggregaatteja. Jokainen kulma antaa valaan noin 10 kiloa (20 kiloa) krilliä. Yksi valas voi kuluttaa jopa 1800 kiloa ruokaa päivässä.

valkoinen saksanpaimenkoira lab mix pennut

Fin valaiden lisääntyminen

Parittelu tapahtuu leutoilla, matalan leveyden merillä talvella ja tiineysaika on yksitoista kuukautta - vuosi. Vastasyntynyt vieroittaa äidiltään 6 tai 7 kuukauden iässä, kun se on 11 tai 12 metriä pitkä, ja vasikka seuraa äitiä talven ruokinta-alueelle. Naaraat lisääntyvät 2-3 vuoden välein, ja jopa 6 vasikkaa ilmoitetaan, mutta yksisyntyiset ovat paljon yleisempiä. Naarasvalaat saavuttavat sukupuolisen kypsyyden 3–12-vuotiaina.

Fin Whale Diet

Fin Whale on suodatinsyöttölaite, joka ruokkii pieniä koulukaloja, kalmaria ja äyriäisiä, mukaan lukien mysidit (katkarapujen kaltaiset olennot) ja krilli. Se ruokkii avaamalla leuat uidessaan suhteellisen suurella nopeudella. Sen nopeus saa sen nielemään jopa 18 000 litraa vettä yhdellä annoksella. Sitten se sulkee leuat ja työntää veden takaisin suustaan ​​baleenin läpi, jolloin vesi voi lähteä ansasta saalista. Finvalaita on myös havaittu kiertävän kalakoiria suurella nopeudella, tiivistämällä koulun tiukaksi palloksi ja kääntymällä sitten kyljelleen ennen kuin se syö kaloja.

Fin valaiden käyttäytyminen

Finvalaat ovat parempia kuin muut rorquals ja elävät usein 6-10 yksilön ryhmissä, vaikka ruokinta-alueilla voidaan havaita jopa 100 eläimen yhdistelmiä.

Muiden valaiden tapaan urospuolisen valaan on havaittu antavan pitkiä, kovia, matalataajuisia ääniä. Ääntelyä ja Sinivalaat ja Päävalaat ovat pienimmät tunnetut äänet, joita jokin eläin tuottaa.

Suurin väestötiheys esiintyy lauhkeilla ja viileillä vesillä. Finvalas on vähemmän tiheästi asuttu kuumimmilla, päiväntasaajan alueilla. Se mieluummin mannerjalustan ulkopuolella olevat syvät vedet kuin matalat vedet.

Finvalaiden suojelutaso luokitellaan uhanalaiseksi.