Galapagos Brydes -valas

Kuvalähde

Brydes-valas

Bryden valaat(Balaenoptera brydei) ovat vähiten tunnettuja ja monin tavoin epätavallisimpia rorqualeista. Bryden valaat ovat rorqual-standardien mukaan pieniä ja painavat enintään noin 25 tonnia, vaikka ne ovatkin Minkea suuremmat ja hyvin virtaviivaiset. Uros Bryden pituus on yleensä noin 12 - 14 metriä ja naaraiden 13 - 15 metriä.

Bryden valaat osoittavat usein päätään veden pinnalla, missä on mahdollista erottaa kolme harjua, jotka kulkevat puhallusreiästä pisteeseen.





Bryden valaan selkäevä on melko suuri ja haalistunut (kaareva selkä). Heidän nokka on kapea ja korkea. Sillä on taipumus kaarella selkänsä syvälle. Bryden valailla on hyvin leveä ja lyhyt pää, 40–70 vatsan uraa ja suhteellisen suuret silmät.

Bryden valas on vaaleavalas ja ainutlaatuinen siinä mielessä, että sen päähän on kolme pituussuuntaista harjantaa kuonon kärjestä puhallusreikään. (Muilla rorqualeilla on vain yksi harjanne.)



Kansainvälisen eläinsuojelurahaston mukaan nisäkkäällä on nielussa ja rintakehässä taitoksia tai uria, jotka antavat suun laajentua vedellä täytettynä.

Valaalla on kaksi puhallusreikää, joissa on matala roiskesuoja. Siinä ei ole hampaita, mutta siinä on kaksi riviä baleenilevyjä. Heidän räpylät ovat pieniä ja kapeita, leveät, keskitetysti lovetut hännänvillat eivät koskaan riko pintaa.

Bryden valaiden selkä on yleensä tummanharmaa tai sinisestä mustaan, vatsan alue vaaleampi kerma, vatsassa varjostunut harmahtavan purppuraan. Joillakin on useita valkeanharmaita täpliä, jotka voivat olla loisten tai hain hyökkäysten arpia.



Bryden valaat suosivat trooppisia ja lauhkeaa vettä polaarimereille, joita muut perheen valaat suosivat. Ne ovat suurimmaksi osaksi rannikkoalueita kuin pelagisia, ja vaikka ne säilyttävätkin valaanluun tyypilliset levyt, joita baleenivalaat seulovat pieniä olentoja vesistä, heidän ruokavalionsa koostuu lähes kokonaan kaloista.

Bryden valaiden uskotaan lisääntyvän ympäri vuoden ja niiden tiineysajan arvioidaan olevan 12 kuukautta. Vasikat ovat syntyessään noin 4 metriä pitkiä ja painavat 1000 kiloa.

”Bryde” lausutaan ”broo-dess”.

Brydes-valaiden suojelun tasoa ei ole arvioitu. Kansainvälisen luonnon ja luonnonvarojen suojelun liiton (IUCN) mukaan ne ovat puutteellisia. Ne on lueteltu myös uhanalaisten luonnonvaraisten eläin- ja kasvilajien kansainvälisen kaupan suojelu (CITES) liitteessä I, joka kieltää kansainvälisen kaupan.