Etiopian susi

Kuvalähde

Etiopian susi(Canis Simensis) tunnetaan monilla nimillä sen alueella. Paikallisesti se tunnetaan nimellä 'ky kebero', mikä tarkoittaa punaista sakalia.

Etiopian susi on yksi harvinaisimmista ja uhanalaisimmista kaikista koirista.



pienin villakoira maailmassa



Lukuisat nimet heijastavat aikaisempaa epävarmuutta niiden taksonomisesta asemasta, mutta niiden uskotaan nyt liittyvän Canis-suvun susiin eikä ketuihin, joita ne muistuttavat. Uskotaan, että Etiopian susi voi olla jälkeläinen Harmaasusi .

Etiopian susi esiintyy Etiopian ja Eritrean afro-alppialueilla, noin 10000 jalkaa (3000 metriä) merenpinnan yläpuolella. Vain noin kaksitoista populaatiota, yhteensä noin 450 aikuista, on jäljellä. Etiopian sudet elävät yleensä avoimilla nummilla, joissa kasvillisuus on alle 0,25 metriä korkea.



Etiopian susi tunnetaan myös nimellä:

Simien jackal
Abessinian susi
Simien kettu
Etiopian sakaali

Etiopian suden ominaisuudet

Etiopian sudet ovat erilaisia ​​kuin muut sudet sillä niillä on pidempi kuono ja pienemmät hampaat. Uros-etioopialaiset sudet ovat merkittävästi suurempia kuin naaraat, urosten painon ollessa 15 - 19 kiloa ja naisilla 24 - 31 puntaa (11,2 - 14,15 kiloa). Heidän jalkansa ovat suhteellisen pitkät. Heidän ruumiinvärinsä on yleisesti punaruskea, valkoisilla alapuolilla, jaloilla ja merkinnöillä kasvoissa. Etiopian susien tuuheat pyrstöt ovat pohjassa valkoisia ja kärjessä mustia.



Etiopian susi

Syyskuusta 2003 lähtien vähintään 38 Etiopian susia on kuollut raivotautiin Bale-vuoristossa. Toinen 20-25 on kadonnut ja oletettavasti kuollut. Tällä alueella asuu 300 näistä uhanalaisista susista. Tutkijat uskovat, että maan päällä on jäljellä alle 450.

Etiopian suden lisääntyminen

Etiopialaiset sudet kantavat pentujaan noin 60-62 päivää. Naaras synnyttää pentueensa kaivossa, jonka hän kaivaa maahan kiven alla tai kivisessä rakossa. Kun pennut ovat syntyneet, ne ovat hiilenharmaita, heillä ei ole hampaita ja heidän silmänsä ovat kiinni. Kun pennut ovat noin 3 viikkoa vanhoja, niiden turkki alkaa korvata normaalilla aikuisen värillä ja nuoret alkavat nousta kaivosta. Etiopian suden elinaika on tosiasiallisesti tuntematon.

Etiopian susi-ruokavalio

Etiopian susi on lihansyöjä. Etiopian susi saalistaa jyrsijöitä, joiden koko vaihtelee jäniksistä jättimoolirottaan ja tavallisten ruohirottien koiriin. He syövät myös munia, hanhenpojia ja nuoria sorkka- ja kavioeläimiä, ja he harrastavat toisinaan ruhoja. Etiopian sudet saavat saaliinsa myös mataliin reikiin.

ruskea omenapää chihuahua

Etiopian sudenkäyttäytyminen

Jyrsijöillä ruokkiessaan etioopian sudet pyrkivät metsästämään yksin, mutta ne ovat alueellisia sosiaalisia kanideja, jotka muodostavat pakkauksia ja puolustavat alueita. Pakkaus, joka sisältää jopa 12 aikuista, joiden pariutumissuhde on useita uroksia kullekin naiselle, partioi ja puolustaa aluetta. Katso lisätietoja susien käyttäytymisestä kohdasta Susi käyttäytyminen .

Uhka Etiopian sudelle

Elinympäristön jatkuva menetys korkealla toimeentuloviljelyn vuoksi on suurin nykyinen uhka Etiopian sudelle. Kuusikymmentä prosenttia kaikesta yli 3200 metrin pituisesta maasta on muunnettu viljelysmaa ja kaikki alle 3700 metriä (12 000 jalkaa) olevat Etiopian susikannat ovat erityisen alttiita elinympäristöjen menetykselle. Elinympäristön menetystä pahentaa kotimaisten karjan ylin laiduntaminen ylänkölaitumilla, ja joillakin alueilla elinympäristöä uhkaa ehdotettu kaupallisten lampaiden ja teiden kehittäminen.

Etiopian suden suojelun tila

Etiopian susi luokitellaan uhanalaiseksi. Vuonna 1997 IUCN: n Canid-asiantuntijaryhmä julkaisi toimintasuunnitelman Etiopian suden suojelemiseksi. Tavoitteena on edetä lajien suojelussa koko maassa.

Etiopian susi -toimintasuunnitelman suosituksiin sisältyi, että Pohjois-Etiopiassa tehdään lisätutkimuksia lajin maailmanlaajuisen tilan arvioimiseksi. Vuosina 1998 ja 1999 Etiopian sudensuojeluohjelma (EWCP), WildCRU-yritys, jota tukee Born Free Foundation (Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimiva kansalaisjärjestö), suoritti alustavia tutkimuksia kaikilla sopivilla afropaalisilla elinympäristöillä Amhara-alueella, luoteeseen Rift Valleysta, johtaen Etiopian suden arvioidun maailmanlaajuisen populaation kasvu noin 400 yksilöltä 500-550 yksilöön.

Tärkeimmät tulokset saatiin Wollon hallinnolliselta alueelta, jossa susien läsnäolo ei ollut laajalti tiedossa, ja se vahvistettiin useilla elinympäristöalueilla EWCP-tutkimusten aikana, mikä johti arvioon noin 80 susia alueella.