Dromedaari-kamelit

MAINOS Kuvalähde

Dromedaari-kameli(Camelus dromedarius) on suuri sorkka- ja kavioeläin, joka on kotoisin Pohjois-Afrikasta ja Länsi-Aasiasta, myös Itä-Afrikan, Sudanin, Etiopian ja Somalian maista. Dromedaarikameleilla on yksi kumpu ja ne ovat autiomaassa asuvia. Dromedaari-kamelit ovat myös kameliperheen tunnetuin jäsen.



Dromedaarikamelia kutsutaan usein 'yhden kyhmyn kameliksi', 'arabialaiseksi kameliksi' tai yksinkertaisesti 'dromedaariksi'. Dromedaarihybridejä kutsutaan 'Bukhteiksi' ja ne ovat hyviä vetokameleita. Alun perin Länsi-Aasiassa ja Itä-Afrikassa kotoisin olleet dromedaarikamelit kesytettiin ensin Keski- tai Etelä-Arabiassa tuhansia vuosia sitten.



Dromedaarikameleita on tällä hetkellä melkein 13 miljoonaa, lähinnä alueella Länsi-Intiasta Pakistanin kautta Iranin kautta Pohjois-Afrikkaan. Kukaan ei selviydy luonnossa alkuperäisellä alueella, vaikka australialaisten villikamelien pakenemisen arvioidaan olevan vähintään 500 000. Jotkut väittävät, että nimeä 'dromedaari' tulisi käyttää vain kilpa-kameleihin.

Dromedaarin kameli on kuusi kertaa suurempi kuin laama. Aikuisten dromedaaristen kamelien pituus on 10 jalkaa ja korkeus 6-7 jalkaa. Paino on yleensä alueella 1000-1500 kiloa. Dromedaarin kameli on pitempi ja nopeampi kuin Bactrain-kameli. Ratsastajan kanssa Dromedary-kameli voi ylläpitää 8-9 mailia tunnissa tunteja kerrallaan. Ladattu Bactrian-kameli liikkuu noin 2,5 mailia tunnissa.



Dromedaareilla on kermanvärinen tai ruskea tai musta lyhytkarvainen takki, joka on pidempi pään, kaulan, kurkun, selän ja hännän kohdalla. Heillä on yksi kyhmy, pitkät jalat ja pitkä, kaareva kaula. Ryhmä varastoi rasvaa, jota rasva ravitsee ja hapettaa (aineen kemiallinen yhdistelmä hapen kanssa) tuottaa rasvaa.

kuningatar Elizabeth tasku beagle

Urospuolisilla dromedaarikameleilla on pehmeä maku, jonka ne täyttävät tuottaen syvän vaaleanpunaisen säkin, jota kutsutaan arabiaksi ”doulaksi”. Se roikkuu heidän suun sivuilta houkutellakseen naisia ​​parittelukauden aikana. Dromedaarikamelit ovat autiomaita, ja heillä on lukuisia mukautuksia elämään kuivassa elinympäristössä. Heillä on verkkolevyt (hiekkaan uppoamisen estämiseksi). He voivat sulkea sieraimensa ja heillä on kaksinkertainen ripsirivi pitääkseen hiekkaa. Dromedaari-kamelit voivat kestää pitkiä aikoja juomatta - jopa 17 päivää. Kun he juovat, he voivat ottaa jopa 136 litraa (30 gallonaa) kerrallaan. Tuottaen kuivia ulosteita ja vähän virtsaa ne voivat säästää vettä. Heidän ruumiinlämpö voi nousta 6-8 astetta ennen hikoilua.

Kamelit ovat kasvinsyöjiä ja syövät kaikenlaista kasvillisuutta, jonka he voivat löytää, mukaan lukien ruohot, lehdet ja kasvit.



Nainen Dromedaari-kamelin raskaus kestää noin 12 kuukautta. Yleensä yksi vasikka syntyy ja hoitaa jopa 18 kuukautta. Naiset ovat seksuaalisesti kypsiä 3-4 vuoden kuluttua, miehet 5-6 vuoden kuluttua. Elinkaari vankeudessa on tyypillisesti noin 25-30 vuotta, ja jotkut eläimet saavuttavat 60 vuoden iän.

Nykyaikaisia ​​kotieläiminä pidettyjä dromedaareja käytetään maidon ja lihan tuotantoon sekä rahdin ja matkustajien ”taaran petoksi”. Toisin kuin hevoset, he polvistuvat matkustajien ja lastin lastaamiseen.

Dromedaarikameleilla on huonosti ansaittu maine huonolaatuisina ja itsepäisinä olentoina, jotka sylkevät ja potkivat. Todellisuudessa heillä on taipumus olla ystävällisiä, kärsivällisiä ja älykkäitä. Kameli osoittaa tyytymättömyyttä lyömällä jaloillaan ja juoksemalla. Monissa autiomaassa sijaitsevissa turistikohteissa Egyptissä voidaan nähdä kameleille asennettu poliisi.

Dromedaarit ovat kuolleet luonnossa ja ovat kotieläimiä, vaikka jotkut ovat muuttuneet luonnonvaraisiksi. IUCN ei ole listannut niitä.

pieniä pienikokoisia bulldog-pentuja myytävänä