Pullonokkadelfiinit

Kuvalähde

Pullonokkadelfiinion yleisin ja tunnetuin delfiinilaji. Se asuu lämpimillä ja leutoilla merillä maailmanlaajuisesti, ja sitä voi esiintyä kaikilla paitsi Arktisella ja Etelämantereella. Bottlenose-delfiinit suosivat matalia, rannikkovesiä, ja ne nähdään yleisesti Havaijin ja Floridan rannikolla.

Bottlenose-delfiinin sukulaisiin kuuluu Tyynenmeren valkovärinen delfiini (Lagenorhynchus Obliquidens), joka erottuu kapenevasta päästään, harmaavalkoisesta vatsastaan ​​ja pitkästä selkäevästä, Risson delfiini (Grampus Griseus), joka tunnistaa suuresta koostaan ​​ja tylpästä, beaklessista päästään ja valkohokkaisesta delfiinistä (Lagenorhynchus Alborostris), suuresta akrobaattisesta uimarista, jolla on itsepäinen pyrstö.



Bottlenose-delfiinien ominaisuudet



Bottlenose-delfiineillä on virtaviivainen, torpedonmuotoinen runko, jonka avulla ne voivat liukua nopeasti meren läpi. Bottlenose delfiinien väri vaihtelee kermanvärisestä hiileen tai melkein mustaksi. Yleensä heidän selkänsä ovat tummempia ja vatsa kevyempiä. Pitkät ylemmät ja alemmat leuat antavat eläimille nimen pullonapa.

Todellinen nenä on kuitenkin puhallusreikä pään päällä, ja nenän väliseinä on näkyvissä, kun puhallusreikä on auki. Heidän kasvoillaan on tyypillinen hymy. Bottlenose-delfiinit kasvavat 2-4 metriä (6-13 jalkaa) ja painavat noin 500 kiloa (1100 kiloa). Urospullo-delfiinit ovat hieman pidempiä ja huomattavasti raskaampia kuin naiset keskimäärin.



Bottlenose-delfiineillä on erottuva ihomerkintä, joka auttaa heitä naamioimaan potentiaalisista saalistajista. Heidän pyrstöissään on kaksi vaakasuoraa meloa, joita kutsutaan flukeiksi, jotka eivät sisällä luita tai lihaksia. Nämä auttavat ohjaamaan niitä veden läpi.

millainen koira on feisti

Pullonokkadelfiinien käyttäytyminen

Tämä erittäin älykäs vesi-nisäkäs on aina kuvattu yhdeksi miehen parhaista valtameren ystävistä. Suurin nokkaisista delfiineistä, se on nimetty lyhyestä, typerästä nokastaan, joka muistuttaa pullon yläosaa tai kaulaa.

Pullonokkadelfiinit elävät sosiaalisissa ryhmissä, joita kutsutaan kouluiksi tai palkkoiksi ja joissa on enintään 12 henkilöä. Nämä ovat pitkäaikaisia ​​sosiaalisia yksiköitä. Tyypillisesti ryhmä naisia ​​ja heidän nuoriaan asuu yhdessä palkossa ja nuoret sekoitetussa palkossa. Useat näistä palkoista voivat liittyä yhteen muodostaen suuremmat ryhmät, joissa on vähintään sata delfiiniä. Miehet elävät enimmäkseen yksin tai 2-3: n ryhmissä ja liittyvät palkkoihin lyhyeksi ajaksi.



Bottlenose-delfiini tunnetaan yleisesti ystävällisyydestään ja uteliaisuudestaan ​​veteen upotettuihin tai sen lähellä oleviin ihmisiin. Ei ole harvinaista, että joukko heitä tutkii sukeltajan, ja he ovat usein melko vastaanottavaisia ​​varovaiselle taputtamiselle tai silittämiselle. Toisinaan delfiinit ovat pelastaneet loukkaantuneita sukeltajia nostamalla heidät pinnalle, minkä he osoittavat myös omien lajiensa loukkaantuneille jäsenille.

Bottlenose-delfiinit ovat kuitenkin saalistajia, ja ne osoittavat myös aggressiivista käyttäytymistä. Tämä sisältää urosten väliset taistelut naispuolisesta arvosta ja pääsystä naisiin sekä aggressio haita ja muita pienempiä delfiinilajeja kohtaan. Urosdelfiinit kilpailevat parittelukauden aikana erittäin voimakkaasti toistensa kanssa osoittamalla sitkeyttä ja kokoa joukolla tekoja, kuten pään pusku.

Bottlenose-delfiini voi usein hypätä useita metrejä vedestä, ja se nähdään usein veneen keula-aallolla ratsastettaessa ja 'rikkomalla' (vatsa-floppeja tekemällä). He suorittavat nämä korkeat harppaukset ja kuperkeikat hengittääksesi ja kommunikoidakseen keskenään.

Bottlenose-delfiinit nukkuvat noin kahdeksan tuntia päivässä, uivat 12 mailia tunnissa ja sukeltavat jopa 20 minuuttia 300 metrin syvyydessä.

Bottlenose delfiiniruokavalio

Heidän ruokavalionsa koostuu pääasiassa pienistä kaloista, toisinaan myös kalmarista, rapuista, mustekalasta ja muista vastaavista eläimistä. Pullo-delfiinit ruokkivat noin 8-15 kiloa ruokaa päivässä.

Pullo-delfiineillä on 18 - 27 paria pieniä kartiomaisia ​​hampaita molemmissa leukoissa. Niiden tapaiset hampaat auttavat tarttumaan, mutta eivät pureskele ruokaa.

Kun parvi kalaa on löydetty, eläimet työskentelevät ryhmänä pitääkseen kalat lähellä toisiaan ja maksimoidakseen sadon. Bottlenose-delfiinit etsivät myös kaloja yksin, usein pohjalajeja. Joskus he käyttävät 'kalan lyöntiä', jolloin kala tainnuttaa (ja joskus heitetään vedestä) fluke-toiminnolla, jotta kalojen saaminen ja syöminen olisi helpompaa.

Pullonokkadelfiinien aistit ja viestintä

Bottlenose-delfiinit kommunikoivat keskenään käyttäen kehon kieltä ja erottuvia pillejä, napsautuksia ja ääniä, joita kuusi ilmapussia tuottavat puhallusreiän lähellä (heiltä puuttuu äänijohdot). Jokaisella eläimellä on tunnusomainen taajuusmoduloitu kapeakaistaisen allekirjoituksen ääni (allekirjoituksen pilli), joka tunnistaa yksilöllisesti. Muu viestintä käyttää noin 30 muuta erottuvaa ääntä.

Bottlenose delfiinien lisääntyminen

Pullonokkadelfiinien tärkein lisääntymiskausi on maaliskuusta huhtikuuhun.

Kosiskelu- Miehen seurakäyttäytymiseen kuuluu tarttuminen naaraspuoleen, poseeraaminen naiselle, silitys, hankaus, hemmottelu, suukalointi, leuan taputus ja huutaminen. Kopulaatiota edeltää pitkä esipeli; sitten kaksi eläintä järjestyvät itsestään vatsaan vatsaan, penis ulottuu rakostaan ​​ja työnnetään emättimeen. Teko kestää vain 10-30 sekuntia, mutta toistetaan useita kertoja, ja muutaman minuutin tauon välillä.

Raskaus ja syntymä- Naaraspullo-delfiinien tiineysaika on 12 kuukautta. Vasikat syntyvät juhannuksena Euroopan vesillä ja helmikuusta toukokuuhun Floridassa. Nuoret ovat syntyneet matalassa vedessä, joskus avustaa kätilö (joka voi olla mies). Uuden yksittäisen vasikan pituus syntymän jälkeen on noin 1 metri (3 jalkaa).

Hoitoprosessin nopeuttamiseksi äiti voi poistaa maitoa maitorauhasistaan. Rakoja on kaksi, yksi kummallakin puolella sukupuolielinten rakoa, joista kussakin on yksi nänni. Vasikkaa imetetään 12-18 kuukautta.

Nuoret elävät läheisesti äitinsä kanssa jopa 6 vuotta. Miehet eivät ole mukana jälkeläistensa kasvatuksessa. Naiset tulevat sukupuolikypsäksi 5-12-vuotiaina, urokset vähän myöhemmin, 10-12-vuotiaina.

Pullonokkadelfiinien luonnolliset saalistajat

Suuret hailajit, kuten tiikerihai, hämärähaita ja sonnihain saalis Bottlenose-delfiinillä. Delfiini ei kuitenkaan ole kaukana avuttomasta saalistajiaan vastaan, ja sen tiedetään taistelevan takaisin lataamalla hyökkääjään. Orca saattaa myös saalistaa sitä, mutta tämä tuntuu hyvin, hyvin harvinaiselta.

Pullonokkadelfiinien suojelu

Vaikka pullonokkadelfiinejä on edelleen yleensä runsaasti, ne on käytännössä hävitetty joissakin paikoissa. Niitä metsästetään lihasta ja muista tuotteista osissa maailmaa

Tyynellämerellä ne hukkuvat usein tonnikalaverkkoihin, vaikka uusia delfiineille sopivia verkkoja käytetään nyt laajemmin. Huolestuneisuutta on aiheuttanut myös ihmisen aiheuttamat meren melut, kuten meriluotain. Nämä äänet häiritsevät valaita ja delfiinejä ja vaikuttavat niiden kykyyn ruokkia, navigoida ja kommunikoida. Todisteet viittaavat siihen, että matalataajuista aktiivista luotainta tuottavat sotilaalliset sukellusveneiden havaitsemisjärjestelmät tulvivat valtameret melulla ja uhkaavat valaiden ja delfiinien selviytymistä tuhoamalla heidän kuulonsa ja aiheuttamalla verenvuodon korville ja keuhkoille.

Delfiinit ja ihmiset

Bottlenose-delfiinit (samoin kuin muut delfiinit) on usein koulutettu esiintymään delfiininäytöksissä. Jotkut eläinsuojeluaktivistit väittävät, että siellä olevat delfiinit eivät ole riittävän haastavia ja että altaat ovat liian pieniä; toiset väittävät, että delfiinit ovat hyvin hoidettuja ja nauttivat elämisestä ja työskentelystä ihmisten kanssa.

Kahdeksan pullonokkadelfiiniä, jotka pestiin akvaarioaltaastaan ​​tuhoisen elokuun 2005 hirmumyrsky Katrinan aikana, pelastusjoukot löysivät myöhemmin elossa, koottuina yhteen rannikkovesillä entisen kodinsa lähellä Gulfportissa, Mississippi, USA.

Suoraa vuorovaikutusta delfiinien kanssa käytetään vakavasti vammaisten lasten hoidossa.

Lisää pullotettua delfiinitietoa

Jotkut maailman suurimmista pullonokkadelfiineistä elävät Yhdistynyttä kuningaskuntaa ympäröivissä valtamerissä. Niiden koko vaihtelee yleensä suuresti, mutta Yhdistyneen kuningaskunnan delfiinit ovat yleensä noin metriä pitempiä kuin Floridan lähellä Yhdysvalloissa asuvat. Bottlenose-delfiinejä on kahta tyyppiä - rannalla elävät ovat yleensä pienempiä ja ohuempia ja offshore-asukkaat ovat suurempia ja paksumpia.

Lämminä, matalammilla vesillä olevilla delfiineillä on yleensä pienempi runko kuin heidän serkkuillaan viileämmissä pelagisissa vesissä.

Esimerkiksi eläintutkimuksessa Moray Firthissa Skotlannissa, joka on maailman pohjoisin asukas väestö, rekisteröitiin aikuisten keskimääräinen pituus alle 4 metriä (13 jalkaa). Tätä verrataan Floridan väestön 2,5 metrin (8 jalan) keskiarvoon. Kylmemmillä vesillä olevilla on myös rasvaisempi koostumus ja veri, joka soveltuu paremmin syväsukellukseen. Pullonokkadelfiinit ovat helposti tunnistettavissa niiden tummasta ja kaarevasta selkäevästä harmaalla rungollaan.

5-8 minuutin välein pullonokkadelfiinin, kuten kaikkien muiden delfiinien, on noustava pinnalle hengittääkseen puhallusreiänsä, vaikka se yleensä hengittää useammin - jopa useita kertoja minuutissa.

Pullo-delfiinit elävät sosiaalisissa ryhmissä, joita kutsutaan kouluiksi tai palkkoiksi ja joissa on enintään 12 henkilöä. Nämä ovat pitkäaikaisia ​​sosiaalisia yksiköitä. Tyypillisesti ryhmä naisia ​​ja heidän nuoriaan asuu yhdessä palkossa ja nuoret sekoitetussa palkossa. Useat näistä palkoista voivat liittyä yhteen muodostaen suuremmat ryhmät, joissa on vähintään sata delfiiniä. Urospullo-delfiinit elävät enimmäkseen yksin tai 2-3: n ryhmissä ja liittyvät palkkoihin lyhyeksi ajaksi.

Pullo-delfiinien yläleuassa on 40-52 ja alaleuassa 36-48 hammasta. Heidän ruokavalionsa koostuu pääasiassa pienistä kaloista, toisinaan kalmarista, rapuista, mustekalasta ja muista vastaavista eläimistä. Pullo-delfiinit ruokkivat noin 8-15 kiloa ruokaa päivässä.

Naaraspullo-delfiinien raskausaika on 12 kuukautta. Vasikat syntyvät juhannuksena Euroopan vesillä ja helmikuusta toukokuuhun Floridassa. He ovat syntyneet matalassa vedessä, joskus avustaa kätilö (joka voi olla urospuolinen pullonokkadelfiini). Uuden yksittäisen vasikan pituus syntymän jälkeen on noin 1 metri (3 jalkaa).

Vaikka pullonokkadelfiinejä on edelleen yleensä runsaasti, ne on käytännössä hävitetty joissakin paikoissa. Pullonokkadelfiinejä metsästetään lihasta ja muista tuotteista osissa maailmaa.

Tyynellämerellä pullonokkadelfiinit hukkuvat usein tonnikalaverkkoihin, vaikka uusia 'delfiineille sopivia' verkkoja käytetään nyt laajemmin. Huolestuneisuutta on aiheuttanut myös ihmisen aiheuttamat meren melut, kuten meriluotain. Nämä äänet häiritsevät valaita ja delfiinejä ja vaikuttavat niiden kykyyn ruokkia, navigoida ja kommunikoida. Todisteet viittaavat siihen, että matalataajuista aktiivista kaikuluotainlaitetta tuottavat sotilaalliset sukellusveneiden havaitsemisjärjestelmät tulvivat valtameret melulla ja uhkaavat valaiden ja delfiinien selviytymistä tuhoamalla heidän kuulonsa ja aiheuttaen korvien ja keuhkojen verenvuodon.