Sinivalas

MAINOS

Sinivalas(Balaenoptera musculus) kasvaa jopa 33 metriä (110 jalkaa) ja painaa 200 tonnia tai enemmän. Sinivalaan uskotaan olevan suurin koskaan elänyt eläin. Viimeinen havainto sinivalasista oli San Salvadorin kanavalla Puerto Egasin edustalla, Santiagon saari . Pitkä ja hoikka, sininen valaiden runko voi olla eri sinisen harmaan sävyjä.



Sinivalasella on pitkä kapeneva runko, joka näyttää venytetyltä verrattuna muiden valaiden tukevampaan rakenteeseen. Heidän päänsä on tasainen ja U-muotoinen ja siinä on näkyvä harjanne, joka kulkee puhallusreiästä ylähuulen yläosaan. Heidän suun etuosa on paksu baleenilevyillä, noin 300 levyä (kukin noin metrin (3,2 jalkaa) pitkä) roikkuu yläleuasta ja kulkee 0,5 metriä (1,6 jalkaa) takaisin suuhun.



60-90 uraa (kutsutaan vatsan laskoksiksi) kulkee kurkkua pitkin rungon suuntaisesti. Nämä levyt auttavat tyhjentämään vettä suusta syöksyn jälkeen. Selkäevä on pieni, näkyvissä vain hetkessä sukellussarjan aikana. Se sijaitsee noin kolmessa neljäsosassa kehon pituudesta, ja se vaihtelee muodoltaan yksilöltä toiselle. Kun hengittävä pinta nousee, sinivalas nostaa olkapäänsä ja puhallusreikänsä vedestä enemmän kuin muut suuret valaat, kuten Lopeta valas tai Sei-valas.

Jotkut pohjois-atlantilla ja pohjoisella Tyynellämerellä olevat sinivalaat nostavat hännänhohtoa sukellettaessa. Hengitettäessä valas antaa upean pystysuoran yksittäisen pylvään iskun (jopa 12 metriä (40 jalkaa), tyypillisesti 9 metriä (30 jalkaa)), joka näkyy suurelta etäisyydeltä rauhallisena päivänä. Sen keuhkokapasiteetti on 5000 litraa. Sinivalaisilla on kaksi puhallusreikää, jotka on suojattu suurella roiskesuojalla.



Sinivalaiden räpylät ovat kolmesta neljään metriä (10-13 jalkaa) pitkiä. Niiden yläpuolet ovat harmaita ja ohuet valkoiset. Niiden alapinnat ovat valkoisia. Heidän päänsä ja hännänpäänsä ovat yleensä tasaisesti harmaita. Sinivalaiden yläosat ja joskus räpylät ovat yleensä täplikkäitä.

Sinivalaiden kieli painaa noin 3 tonnia ja täysin laajentuneena suu on riittävän suuri pitämään jopa 100 tonnia ruokaa ja vettä. Suun koosta huolimatta kurkun mitat ovat sellaiset, että sinivalas ei voi niellä rantapalloa leveämpää esinettä. Sen sydän painaa 600 kiloa (1320 kiloa) ja on kaikkien eläinten tunnetuin.

Sinivalas ruokkii aina alueilla, joilla krillipitoisuus on korkein, syömällä joskus jopa 3600 kiloa krilliä yhdessä päivässä. Tämä tarkoittaa, että he ruokkivat tyypillisesti yli 100 metrin (330 jalan) syvyydessä päivällä ja vain pintaruokintaa yöllä. Sukellusajat ovat tyypillisesti 10 minuuttia syötettäessä, vaikka jopa 20 minuutin sukellukset ovat yleisiä. Pisin kirjattu sukellus on 36 minuuttia.



Parittelu alkaa myöhään syksyllä ja jatkuu talven loppuun. Parittelukäyttäytymisestä tai lisääntymisalueista tiedetään vähän. Naarassiniset valaat synnyttävät tyypillisesti kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa talven alkaessa a: n jälkeen 10–12 kuukauden tiineysaika . Sinivalasvasikka painaa noin 3 tonnia ja on noin 7 metriä (23 jalkaa) pitkä.

Elävän seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana sinivalasvasikka juo päivittäin noin 400 litraa maitoa. Sinivalasvasikat painavat nopeasti, jopa 90 kiloa (200 kiloa) 24 tunnin välein. Jopa syntymänsä jälkeen ne painavat jopa 2700 kiloa (sama kuin täysikasvuiset) virtahepo .

Sinivalaat voivat saavuttaa nopeuden 50 km / h lyhyillä purskeilla, yleensä vuorovaikutuksessa muiden valaiden kanssa, mutta 20 km / h (12 mph) on tyypillisempi ajonopeus. Syötettäessä ne hidastuvat nopeuteen 5 km / h (3 mph).

aussie paimen husky sekoitus

Kuten muidenkin valaiden kohdalla, sinivalasen ruokavalio koostuu pääasiassa pienistä äyriäisistä, jotka tunnetaan nimellä krilli, sekä pienistä kaloista ja kalmarista.

Sinivalaat elävät yleisimmin yksin tai yhden toisen henkilön kanssa. Ei tiedetä, pysyvätkö pareittain matkustavat yhdessä pitkään tai muodostavatko he löyhemmät suhteet. Paikoissa, joissa on korkea ruokapitoisuus, jopa 50 sinivalasta on nähty hajallaan pienellä alueella. Ne eivät kuitenkaan muodosta suuria läheisiä ryhmiä, joita nähdään muissa baleenilajeissa.

Sinivalaita oli runsaasti lähes kaikissa valtamerissä 1900-luvun alkuun saakka. Valaanpyytäjät metsästivät heitä yli 40 vuoden ajan melkein sukupuuttoon, kunnes kansainvälinen yhteisö suojeli heitä vuonna 1966. Vuoden 2002 raportissa arvioitiin, että maailmanlaajuisesti oli 5000–12 000 sinivalasta vähintään viidessä ryhmässä.

Sinivalaiden suojelutaso luokitellaan uhanalaiseksi.