Sinijalkainen koiralintu

MAINOS Kuvalähde

Sinijalkainen koiralintuon koomisen näköinen trooppinen merilintu kirkkaan sinisillä web-jalkoilla ja sinertävällä kasvojen iholla. Linnun pää on vaalea kaneliruskea, tiheillä valkoisilla raidoilla. Niskan takaosassa on valkoinen laastari, jossa kaula yhdistyy vaippaan. Rinnan alaosa, hännän keskisulat ja alaosat ovat valkoisia. Sen sinisellä kapenevalla setelillä on hammastetut reunat, joiden avulla lintu voi tarttua tiukasti kaloihin.

Sinijalkainen Booby-lintu on hieman alle kolme jalkaa pitkä ja sen siipien kärkiväli on noin viisi jalkaa.



Sinijalkainen koiranputki syöksyy ensin osittain taitettuin siipiin merelle kalojen saamiseksi. Se jopa sieppaa lentäviä kaloja, kun ne ovat vielä ilmassa. Sinijalkainen Booby-lintu voi myös sukeltaa kaloihin uintiasennossaan.

Sinijaloisilla koirilla on hyvin monimutkainen parittelurituaali. Uros nostaa yhden sinisen jalan ilmassa, sitten toisen, kun hän tukahduttaa naisen edessä. Hänen liikkeensä saavat hänet näyttämään tanssivan, kun hän leimaa sinisiä jalkojaan ylös ja alas maahan.



Sekä uros että naaras venyttävät niskaansa ja osoittavat laskunsa taivaalle. Mies levittää siipensä ja viheltää. Naaras voi työntää päänsä siipensä alle. Alla voit katsoa lyhyen videon, jossa näkyy sinijalkaisen lintujen parittelurituaali.

Naaras sinijalkainen koira munii kaksi tai kolme vaaleansinistä tai vihreää munaa. Heidän pesänsä on maassa. Munien kuoriutuminen kestää noin 45 päivää. Molemmat vanhemmat inkuboivat munia jaloillaan. Kun munat alkavat kuoriutua, vanhemmat lepäävät munat jalkojensa päällä.

Sinijalkainen koiras-lintu tuo ruoan takaisin pesään naaras-sinijalkaiselle koiralle ja poikasille. Poikaset ottavat regurgitoituneita kaloja vanhempiensa laskuista. Poikaset ovat vanhempiensa luona noin kaksi kuukautta. Sinijalkainen Booby pesää pesäkkeissä.



Sinijalkaisen koiranruokavalio koostuu kokonaan kaloista. Se sukeltaa mereen, joskus suurelta korkeudelta, ja ui veden alla pyrkiessään saaliinsa. Se metsästää yksittäin, pareittain tai suurempina parvina. Kun lyhty lintu näkee kalan parven vedessä, se ilmoittaa lopuille ryhmille ja he kaikki sukeltavat yhdessä saadakseen kalan.

Yllättäen yksilöt eivät syö metsästysryhmän kanssa, mieluummin syövät yksin, yleensä aikaisin aamulla tai myöhään iltapäivällä.

Kaikissa sinijalkaisissa lintulinnuissa on mahdollista tunnistaa urokset naisista, koska ne ovat dimorfisia tai poikkeavat ulkonäöltään. Miehillä on erikoinen pehmeä pilli, kun taas naisilla on erittäin voimakas honk-ääni. Myös naiset ovat ruumiinsa suurempia kuin miehet. Naaraspuolisten silmien oppilas näyttää kuitenkin vain sinisillä rintakehillä isompaa kuin uros.

Nimi 'booby' tulee espanjalaisesta termistä 'bubi', joka tarkoittaa 'tyhmä kaveri'. Tämä johtuu siitä, että sinijalkainen koira on kömpelö maalla, ja kuten muutkin merilinnut, ne voivat olla hyvin kesyjä. Sen tiedetään nousevan veneillä, missä se kerran vangittiin ja syötiin.

Näiden rintojen jalkojen väri vaihtelee sinisävyinä sähkösinisestä tai indigosinisestä ja jopa turkoosinsinisestä, eikä sillä ole mitään tekemistä yksilöiden sukupuolen tai iän kanssa. Kukaan ei tiedä miksi tämä sininen väri valittiin luonteeltaan, mutta yksilöille on hyödyllistä tunnistaa omat laji.