Musta sarvikuono

Kuvalähde

Mustan sarvikuonon ominaisuudet

Musta sarvikuono(Diceros Bicornis), kutsutaan joskus 'koukkuinen sarvikuonoksi'. Sarvikuono on nisäkäs Perissodactyla-järjestyksessä ja on kotoisin Afrikan itä- ja keskiosista, mukaan lukien Kenia, Tansania, Kamerun, Etelä-Afrikka, Namibia ja Zimbabwe. Vaikka Rhinoa kutsutaan mustaksi, se on oikeastaan ​​enemmän harmaavalkoinen väri. Joskus se saa maaperän värin, jonka ympärillä se elää.

Mustan sarvikuonojen elinympäristöt ovat enimmäkseen tuuhea tasangot, karu mäet ja pensaikot.

Aikuisen mustan sarvikuonon olkapää on 140-170 senttimetriä (57,9-63 tuumaa) korkea ja sen pituus on 3,3 - 3,6 metriä (10,8 - 11,8 jalkaa). Aikuinen painaa 800–1400 kiloa (1760–3 080 kiloa), jotkut saattavat painaa 1820 kiloa (4000 kiloa), ja naiset ovat pienempiä kuin miehet. Käärän kaksi sarvea sarvessa ovat keratiinia, ja suurempi etusarvi on tyypillisesti 50 senttimetriä pitkä, jotkut voivat olla jopa 140 senttimetriä. Joskus voi kehittyä kolmasosa pienempi sarvi. Näitä sarvia käytetään puolustukseen, pelotteluun ja juurien kaivamiseen ja oksia murtamiseen ruokinnan aikana.



Musta sarvikuono on pienempi kuin valkoinen sarvikuono ja on ketterämpi liikkeessään. Musta sarvikuonot voivat silti osoittaa huomattavaa aggressiota, vaikka ne ovatkin lähinnä ujoita ja yksinäisiä eläimiä. Mustalla sarvikuonolla on tapana elää yksin, paitsi kun kasvatetaan ja kasvatetaan jälkeläisiä.



Mustilla sarvikuonoilla on 'prehensile' huuli - 'prehensile' merkitys - mukautettu tarttumaan ja pitämään. Mustan sarvikuonan esihuulen huulia käytetään aivan kuten sormea ​​valitsemaan ja poimimaan haluamansa oksat ja lehdet.

Mustan sarvikuonon ihossa on monia ulkoisia loisia, joita syövät linnut, kuten sarvikuonon kanssa elävät härkäteräkset ja egregit.



Musta sarvikuono ruokavalio

Musta sarvikuono on kasvissyöjä, joka syö lehtikasveja, oksia, versoja, piikkipuun pensaita ja hedelmiä. Musta sarvikuono-ruokavalio auttaa vähentämään puumaisten kasvien määrää, mikä johtaa siihen, että muita ruohoja kasvaa enemmän muiden eläinten hyväksi.

Musta sarvikuonon äänitys

Mustalla sarvikuonolla on laaja äänialue, ja se voi mahdollisesti kommunikoida samalla tavalla kuin norsu voi taajuuksilla, jotka ovat selvästi ihmisen kuuloalueen alapuolella. Hengitys on myös tärkeä osa sarvikuonokommunikaatiota.

Musta sarvikuonokäyttäytyminen

Musta sarvikuonot ovat painavia selaimia, jotka estävät puumaisten kasvien kasvamisen elinympäristössään. Tämä on tärkeää, koska se antaa ruohojen kasvua, joka tarjoaa ruokaa monille muille eläimille ruohomaisilla tasangoilla.



manchesterinterrieri sekoitettuna chihuahuaan

Mustalla sarvikuonolla on taipumus hyökätä melkein mitä tahansa, tämä johtuu heikosta näkökyvystä. Mustan sarvikuonon on tiedetty hyökkäävän puita ja kiviä vahingossa. He luottavat voimakkaasti voimakkaaseen hajuaistiinsa ja hyvin kehittyneeseen kuuloonsa. Jos se havaitsee tuntemattoman läsnäolon hajun, se vaatii vaistomaisesti sitä, että se erehdytään uhkana. Suurin osa heidän syytöksistään on bluffeja, mutta koska he toimivat tällä tavalla, heille on annettu huono maine aggressiivisina ja vaarallisina. Musta sarvikuonot elävät kuitenkin sopusoinnussa muiden eläinten kanssa. Mustat sarvikuonot hyökkäävät muihin eläimiin, mutta jos niiden alue on uhattuna, ne taistelevat myös keskenään. Mustat sarvikuonot taistelevat toisiaan alueen ja naaraiden takia - jopa miehet ja naiset näyttävät toisinaan taistelevan. Musta sarvikuonot käyttävät suurinta sarveaan aseena taistelussa. Joskus se voi katketa, mutta tämä uusiutuu ja kasvaa lopulta takaisin.

Musta sarvikuono lisääntyminen

Aikuiset mustat sarvikuonot ovat luonteeltaan yksinäisiä, ja ne tulevat yhteen vain parittelua varten. Astutus ei ole kausiluonteista, mutta syntymät ovat yleensä sadekauden loppua kuivemmissa ympäristöissä.

Naaraspuolisen mustan sarvikuonon tiineysaika on 16 kuukautta. Hän synnyttää yhden vasikan. Vasikka painaa syntyessään noin 100 kiloa.

Naaraspuoliset mustat sarvikuonot käyttävät sarviaan suojellakseen lapsiaan saalistajilta, kuten leijonilta ja hyeenilta. Vaikka mustilla sarvikuonoilla on kovaa, niillä on pehmeämpi puoli.

Mustan sarvikuonon äidit ovat hyvin rakastavia nuoria kohtaan ja huolehtivat heistä vuosia suojellen heitä ja opettaen heitä selviytymään itsenäisesti. Toisin kuin valkoinen sarvikuono-vasikka, musta sarvikuono-vasikka juoksee äitinsä takana. Nuoret mustat sarvikuonot elävät äitinsä kanssa, kunnes toinen sisar syntyy, he ovat noin 2-vuotiaita, kun tämä tapahtuu, ja ovat melkein aikuisen kokoisia ja valmiita lähtemään ja elämään itsenäisesti.

Musta sarvikuonon elinkaari

Mustan sarvikuonon kokonaisikä on 25-40 vuotta, vankeudessa he elävät hieman kauemmin, koska he ovat paremmin suojattuja - yleensä noin 45-vuotiaita.

standardi villakoiran rotu

Musta sarvikuonon anatomia

Mustan sarvikuonon suojelun tila

Suojelun tila: Kriittisesti uhanalainen. Joidenkin kulttuurien ihmiset uskovat, että sarvikuonon sarvi sisältää lääkinnällisiä ominaisuuksia. Tämä ei todennäköisesti ole totta, mutta tämä on yksi tärkeimmistä syistä, että sarvikuonot ovat salametsästettyjä. Nykyään elossa on alle 2550 mustaa sarvikuonoa. Kaikki viisi sarvikuonolajia ovat sukupuuttoon vaarassa.

Mustan sarvikuonon alalaji

Mustalla sarvikuonolla on 3 alalajia, etelä-keskimmäinen sarvikuono (Diceros bicornis minor), joka on eniten ja vaihteli kerran Tansanian keskiosasta etelään Sambian, Zimbabwen ja Mosambikin kautta pohjoiseen ja itään Etelä-Afrikkaan.

Lounais-sarvikuono(Diceros bicornis bicornis), joka soveltuu paremmin Namibian, Etelä-Angolan, Länsi-Botswanan ja Länsi-Etelä-Afrikan kuiville ja puolikuiville savannoille.

Itä-Afrikan sarvikuono(Diceros bicornis michaeli), pääasiassa Tansaniassa.

Länsi-Afrikan sarvikuono(Diceros bicornis longipes), Maailman luonnonsuojeluliitto (IUCN) ilmoitti 7. heinäkuuta 2006, että Länsi-Afrikan musta sarvikuono on alustavasti julistettu sukupuuttoon.