Atlantin lunni

MAINOS Kuvalähde

Atlantin lunni(Fratercula arctica) on yksi neljästä lunastustyypistä ja on silmiinpistävä, pelaginen merilintu. Se tunnetaan kirkkaanvärisestä pyöristetystä nokasta ja samanlaisesta ulkonäöstä kuin pingviini. Se tunnetaan myös nimellä ”yleinen lunni”, se on ainoa lundilaji, jota löytyy Atlantin valtamerestä.

Hyvin harvat ihmiset ovat nähneet heidät luonnossa. Syy tähän näkyvyyden puutteeseen johtuu siitä, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa on hyvin vähän paikkoja, joissa voit nähdä mantereelta peräisin olevia lunnioita, koska ne ovat alttiita maanpäällisille nisäkkäille, erityisesti rotille.



Puffinit eivät ole uhanalaisia, ja jos pystyt hyppäämään venepurjeen kohti heidän asuinalueitaan, voit tarkastella niitä tuhansina. Arviolta noin 12 miljoonan Atlantin lunnien väestö on ympäri maailmaa, ja Ison-Britannian hallussa on suuri osa niistä Yhdistyneen kuningaskunnan rannikolla.



Joitakin helppoja kulkuyhteyksiä ovat Skomerin saari (joskus kirjoitettu Skoma) Pembrokeshiren rannikolla, Puffin-saari (Ynys Seiriol) Angleseyn edustalla Pohjois-Walesissa ja Staffan saari, jonne pääsee Mullin tai Ionan rannikolta Skotlannin läntisillä saarilla .

Lintun utelias ulkonäkö värikkäällä valtavalla nokalla ja silmiinpistävällä piirakka-höyhenellä on johtanut lempinimiin, kuten 'valtameren klovni' ja 'meripapukaija'.



Atlantin lundin ominaisuudet

Atlantin lunni on pituudeltaan 28-34 senttimetriä, siipien kärkiväli 50-60 senttimetriä. Urospuffin on hieman suurempi kuin naaraspuffin, mutta ne ovat samalla värillä. Atlantin lunni on pääosin mustaa yläpuolella ja valkoista alapuolella, harmaista valkoisiin poskiin ja punaoransseihin jalkoihin.

lab collie -yhdistelmäpennut

Atlantin lunnien nokka on suuri ja kolmiomainen, ja lisääntymiskauden aikana on kirkkaan oranssi, ja takana on keltainen laastari, jota reunustaa keltainen. Tyypilliset kirkkaan oranssit nokanlevyt kasvavat ennen pesimäkautta ja irtoavat jalostuksen jälkeen. Lunnien ollessa lennossa heillä näyttää olevan harmaat pyöreät siivet ja valkoinen runko. Lunneilla on suora lento matalalla veden yläpuolella. Tähän liittyvä pohjoisen Tyynenmeren sarvipäinen luhi (Fratercula corniculata) näyttää hyvin samankaltaiselta, mutta sillä on hieman erilaiset pääominaisuudet.

Atlantin lunne ruokavalio

Atlantin lundit ruokkivat enimmäkseen pieniä kaloja, kuten silliä ja erityisesti ankeriaania, joka on yksi tärkeimmistä ravintolähteistä monille maailman merilinnuille. Erityisesti mukautetun nokkansa vuoksi lunnien voi mennä pitkille kalastusretkille ja tallentaa edellisen saaliin siistiin riviin nokkaansa.



Atlantin lundit pitävät kaloja kielellään piikkejä vastaan ​​suulakkeissaan, jolloin nokka voi avautua ja saada enemmän kalaa. Tämä tekee jokaisesta matkasta paljon tuottavamman kuin se olisi, jos heidän täytyisi kuljettaa saalis takaisin uraan joka kerta. Ruokavalion muita komponentteja ovat äyriäiset ja nilviäiset. Lundilla voi joskus olla kymmenkunta tai enemmän kalaa nokassaan kerralla. Atlantin lundit saavat saaliinsa lentämällä veden alla, sukeltamalla noin 20 - 40 sekuntia kerrallaan, siipiensä avulla uidakseen voimakkaasti alaspäin ja verkkolevyillään osoittaakseen heidät oikeaan suuntaan.

Atlantin lunnien käyttäytyminen

Atlantin lunnit ovat siirtomaa-pesittäjiä, jotka käyttävät koloja nurmikentillä. Atlantin lunnit pesivät myös kivien ja pintojen keskellä (termi, joka annetaan rikkoutuneelle kalliolle, joka ilmestyy kallioiden, vuoristokallioiden tai laakson hartioiden pohjalle, muodostaen pinnan kaltevuuden). Urospuffins suorittaa suurimman osan työstä puhdistamaan pesäalue, joka on joskus vuorattu ruoholla, höyhenillä tai merilevällä. Ainoa aika, jonka vietetään maalla, on pesiä ja kaverit löytyvät ennen saapumista pesäkkeisiin.

Atlantin lunni on tyypillisesti hiljainen merellä, lukuun ottamatta pehmeitä puristavia ääniä, joita se joskus antaa lennon aikana. Siitospesäkkeissä linnut röyhäävät syvälle. Atlantin lundit käyttävät nokkaa seurustelurituaaleissa, kuten uros ja nainen taputtavat nokkaansa yhteen. Ryhmä lunnioita kutsutaan kokoontumiseksi.

Atlantin lunnien lisääntyminen

Atlantin lunni on sukupuolikypsä 4-5 vuoden iässä. Atlantin lundit ovat yksiavioisia (heillä on vain yksi kaveri) ja heillä on molemmat vanhempien hoitoa. Yksi munakytkin tuotetaan vuosittain, ja inkubaatiovastuu jaetaan molempien vanhempien kesken.

Inkubointiaika on yhteensä noin 39 - 45 päivää ja poikasella kestää noin 49 päivää. Poiminnan aikana poikasen jättää kolon yksin ja lentää tai ui merelle, yleensä illan aikana. Toisin kuin yleisesti uskotaan, vanhemmat eivät hylkää nuoria lunnioita.

Atlantin lunjapetoeläimet

Atlantin lunnien saalistajiin kuuluu mustatakainen lokki (Larus marinus) ja vastaavan kokoiset lajit, jotka voivat saada lunni lennon aikana tai poimia siirtomasta erotetun. Pienemmät lokkalajit, kuten harmaalokki (Larus argentatus), joka ei voi kaataa terveellistä aikuista lunista, mutta ottaa munia tai äskettäin kuoriutuneita poikasia ja varastaa myös kaloja.

Atlantin lunnien suojelun tila

Atlantin lunnien väestö väheni huomattavasti 1800-luvulla, kun heitä metsästettiin lihan ja munien vuoksi. Atlantin lunnioita metsästetään ja syödään edelleen määrällisesti, mutta tällä hetkellä tämä ei yleensä vaikuta väestöön, ainakaan muihin uhkiin verrattuna. Färsaarilla lintuja voidaan metsästää paikalliseen kulutukseen jalostuksen jälkeen.

Berninpaimenkoira ja Australianpaimenkoira

Äskettäinen Atlantin lunnien väestön väheneminen on saattanut johtua lokkien ja skuoiden lisääntyneestä saalistuksesta, rottien, kissojen, koirien ja kettujen tuonnista joillekin pesimiseen käytetyille saarille, myrkyllisten jäämien aiheuttamalle saasteelle, hukkumiseen kalaverkkoihin, vähentyneisiin elintarvikevaroihin ja ilmastonmuutos.

Atlantin lunnien määrä kasvoi huomattavasti 1900-luvun lopulla Pohjanmerellä, myös toukokuun saarella ja Farne-saarilla. Luku on kasvanut viime vuosina noin 10% vuodessa. Vuoden 2006 pesimäkaudella toukokuun saarella laskettiin noin 68 000 paria.