Amazonian manatee

MAINOS Kuvalähde

Amazonian manatee(Trichechus inunguis) on manaatilaji, joka asuu Amazon-joen ja sen sivujoiden makean veden elinympäristöissä. Amazonian manaatit ovat vesieläimiä. Amazonian manaatit ovat peräisin ”Sirenia” -järjestyksestä ja tunnetaan myös nimellä ”merilehmät”.



Amazonian manatee-ominaisuudet

Amazonin manaattien väri on ruskeharmaa, ja niiden iho on paksu, ryppyinen, usein karkeilla hiuksilla tai ”viiksillä”. Sen pääsaalistaja on ihminen. Kolme manaattien lajia ja läheisesti sukua olevat Dugong ovat ainutlaatuisia, koska ne ovat ainoat kasvia syövät merinisäkkäät nykyaikana.



Manaatin jonkin verran ainutlaatuinen piirre (nisäkkäiden keskuudessa) on molaaristen hampaiden jatkuva korvaaminen. Uudet hampaat tulevat leuan takaosaan ja korvaavat vanhat ja kuluneet hampaat edessä. Norsuilla on myös vaihdettavat hampaat, mutta niillä on rajoitettu joukko näitä korvaavia hampaita.

Amazonin manaatti-ruokavalio

Amazonian manatee on kasvinsyöjä, joka ruokkii vesikasvillisuutta lähellä järven reunoja, kuten vesikasveja, ja kelluvaa kasvillisuutta, kuten vesililjoja. Vankeudessa olevat aikuiset kuluttavat päivittäin 9-15 kiloa (20-33 kiloa) lehtivihanneksia.



Amazonian manatee-elinympäristö

Amazonian manatee esiintyy yksinomaan makeassa vedessä. Se suosii mustavesijärviä, härkätauroja ja laguuneja, ja sitä on ylläpidetty menestyksekkäästi vesillä, joiden lämpötila on 22-30 ° C (72-86 ° F). Amazonin manaattien tärkeimmät vaatimukset luonnossa näyttävät olevan suuria mustavesijärviä tai laguuneja, joilla on syvät yhteydet suuriin jokiin ja runsas vesikasvillisuus.

Amazonian manatee-käyttäytyminen

Amazonian manatee on sekä päivittäin (aktiivinen päivällä) että yöllä (aktiivinen yöllä). Amazonian manatee on täysin vedessä eikä koskaan lähde vedestä. Amazonian manaatit ruokkivat suurimman osan märällä vuodella, kun he syövät uutta kasvillisuutta kausittain tulvissa takavesissä. Kuivana kautena (syyskuu-maaliskuu), kun he kokoontuvat pääjoen kanaviin tai suurten järvien syviin osiin, he voivat paastota viikkoja tai kuukausia käytettävissä olevien ruokakasvien puutteen vuoksi. On raportoitu suurempia manaattien aggregaatteja Amazonin keskiosassa, mutta suurimpiin havaittuihin manaattien ryhmiin kuuluu tällä hetkellä yleensä vain 4 - 8 eläintä. Useimmat havaitut manaatit ovat joko yksinäisiä tai naisia ​​poikiensa kanssa.

Amazonian manatee-alue

Amazonian manaatit vaihtelevat koko Amazonin jokialtaalla Pohjois-Amerikassa. Sen alueen on joskus sanottu sisältävän Orinoco-vesistöalueen, mutta tällaiset raportit perustuvat ilmeisesti amerikkalaisen manaatin väärään tunnistamiseen 1800-luvun alussa. Amazonian manatee ei myöskään todennäköisesti pääse vesille, jotka yhdistävät Orinocon ja Amazonin altaat. Se tapahtuu Amazonin suulla Atlantin rannikolla.



Amazonian manatee-lisääntyminen

Amazonian manaatin tiineysaika on noin vuosi.

Jalostuksen on raportoitu esiintyvän koko vuoden joillakin alueilla. On kuitenkin raportoitu, että syntymät tapahtuvat pääasiassa tammikuussa yhdessä Amazonin alueen Ecuadorissa ja kesäkuussa toisessa. Todisteet osoittavat myös, että Amazonin keskiosassa lisääntyminen on kausiluonteista, ja lähes kaikki syntymät tapahtuvat joulukuusta heinäkuuhun (pääasiassa helmi-toukokuussa, jokien nousun aikana).

Yksi manatee-vasikka syntyy noin kahden vuoden syntymävälillä. Amazonian manatee-vasikka on noin 80 tuumaa (30 tuumaa). Vastasyntynyt vasikka pystyy uimaan pinnalle yksin. Vasikat laulavat syntymän yhteydessä tai pian sen jälkeen. Tämä on tärkeä osa vasikan äiti-sidosprosessissa. Manaatti vasikka alkaa hoitaa muutaman tunnin sisällä syntymästä imemällä nännistä rintalastan alla. Vasikat hoitavat veden alla. Vasikat alkavat napata kasveja muutaman viikon kuluessa syntymästä. Vaikka vasikka voidaan vieroittaa ensimmäisen vuoden loppuun mennessä, vasikka pysyy lähellä äitiään jopa kaksi vuotta. Manaatti vasikka on riippuvainen äidistään ravinnon lisäksi myös ruokinta- ja lepoalueiden, matkareittien ja lämpimän veden turvakotien oppimisesta. Naaraspuoliset manaatit kantavat vasikoita selällään tai kiinni toisiinsa. Manaatin elinkaari voi olla jopa 12 ja puoli vuotta.

Amazonian manaattien suojelu ja uhat

IUCN pitää Amazonian manateea uhanalaisena. Amazonin manaatit ovat metsästäneet voimakkaasti toimeentulo- ja kaupalliset metsästäjät. Sitä on haettu lihalle, öljylle ja rasvalle sekä kerralla sen nahalle, jota tarvittiin käytettäväksi vesiletkuina ja konevöinä. Muita uhkia ovat vahingossa hukkuminen kaupallisiin kalaverkkoihin ja metsäkadon aiheuttama maaperän eroosion aiheuttama elintarviketuotannon heikentyminen. Amazonian manaattien metsästys on kielletty vuodesta 1973.