Allenin suoapinat

MAINOS Kuvalähde

Suku: Allenopithecus - Allenin suoapina

Allenin suoapina(Allenopithecus nigroviridis) on kädellinen laji, joka on luokiteltu omaan Allenopithecus-sukuunsa vanhan maailman apinaperheeseen. Allenin suoapina löytyy Kongon altaalta, Kongon tasavallasta ja Kongon demokraattisen tasavallan länsipuolelta.

Allen's Swamp Monkey on melko voimakkaasti rakennettu apina, jolla on harmaa / vihreä iho. Allenin Swamp Monkeys -kasvot ovat punertavia, ja poskissa on pitkät hiukset. Sormien ja varpaiden lievä vyö viittaa sen osittain vesielämän tapaan. Allen's Swamp Monkey voi saavuttaa koko kehon pituuden 45-60 senttimetriä 50 senttimetrin pitkällä hännällä. Miehet, jotka painavat enintään 6 kiloa, ovat melko suurempia kuin naiset, jotka painavat enintään 3,5 kiloa.



Ryhmän keskimääräinen koko on noin 40 henkilöä. Nämä suuret ryhmät on jaettu 2 - 6 yksilön alaryhmiin, jotka yhdessä syövät ruokaa. Ryhmien nukkumispaikat sijaitsevat yleensä veden lähellä, nukkumispaikoista tulee säännöllisiä paikkoja ja niitä käytetään toistuvasti. Allensin suoapinalla on monen sukupolven ja monenaisen sosiaalinen järjestelmä.



Allenin Swamp-apina antaa murisevan äänen, jota käytetään ylläpitämään yhteyttä ryhmän jäsenten välillä. Yksilöt hoitavat toisiaan kuolleen ihon ja loisten poistamiseksi. Tällainen käyttäytyminen vahvistaa kahden ihmisen välisiä siteitä.

Allenin suo-apina asuu suoisilla, runsaasti vettä sisältävillä alueilla. He ovat erittäin hyviä uimareita ja voivat sukeltaa hyvin. Uhkautettuna he voivat sukeltaa nopeasti vesiin vaarojen välttämiseksi.



Allenin suoma-apina on päivittäinen eläin (aktiivinen päivällä ja nukkuminen yöllä) ja etsii säännöllisesti ruokaa maasta. Allenin Swamp Monkeys -ruokavalio koostuu hedelmistä ja lehdistä sekä kovakuoriaisista ja matoista sekä muista pienistä selkärangattomista. He kuluttavat myös selkärankaisia, mukaan lukien kalanpoikaset, jotka kerätään joenpohjoista kuivana aikana.

Allenin suoapinoiden elinkaari voi olla jopa 23 vuotta. Heillä on taipumus elää pidempään vankeudessa kuin luonnossa.

mikä on pienikokoinen bulldog

Allenin suo-apinan parittelutottumuksista tiedetään vähän. Tiedetään, että naaraat synnyttävät yhden yhden jälkeläisen, joka vieroitetaan 3 kuukaudessa ja joka on kypsä 3-5 vuoden kuluttua. Useimmat tämän lajin syntymät tapahtuvat kesäkuussa.



Raptorit, käärmeet ja Bonobo ovat Allenin suoapinan luonnollisia vihollisia. Toisin kuin muut kädelliset, sen soinen elinympäristö ei ole niin voimakkaasti alttiina metsien vaaralle. Ihminen kuitenkin metsästää lihaa. IUCN: n luettelossa Allenin suoma-apina on lähellä uhkaa metsästyksen ja elinympäristöjen tuhoutumisen vuoksi.

Suku: Miopithecus - Angolan Talapoin / Gabon Talapoin

Talapoin-apinatovat kaksi vanhan maailman apinoiden lajia, jotka on luokiteltu Miopithecus-sukuun. Talapoin-apinat asuvat Keski-Afrikassa ja niiden levinneisyysalue ulottuu Kamerunista ja Kongon demokraattisesta tasavallasta Angolaan.

On ollut tapana tunnistaa vain yksi laji suvusta Miopithecus talapoin Angolan Talapoin, mutta Kamerunin (Sanaga-joen eteläpuolella), Rio Munin ja Gabonin populaatio voidaan erottaa erillisenä lajina, Miopithecus ogouensis Gabon Talapoin .

amerikkalaisen kiusaajan taskukoko

Talapoin-apinat ovat pienimpiä vanhan maailman apinoita ja melkein varmasti kehittyneet suuremmasta ruumiista esi-isästä kääpiöillä. Niiden turkki on karkeasti raidallinen keltainen-musta selkäpuolella ja valkoinen tai harmahtavan valkoinen vatsanpuoleinen. Heidän päänsä on pyöreä ja lyhytkuonoinen, karvattomilla kasvoilla. Heidän nenänsä on musta ja kasvojen reunustama iho on myös musta. Miehillä kivespussin väri on vaaleanpunainen mediaalisesti ja sininen sivusuunnassa.

Kehon koossa on lievä seksuaalinen dimorfismi. Keskimääräinen pään ja ruumiin pituus on 16 tuumaa (40 senttimetriä) ja hännän keskimääräinen pituus on 21 tuumaa (52,5 senttimetriä). Talapoiinit painavat 3 lb 1oz (1380 grammaa) miehillä ja 21b 10oz (1120 grammaa) naisilla.

Talapoin-apinat ovat sekä päivä- että pääosin arboreaalisia, vaikka ne saattavat joskus laskeutua maahan ruokailun aikana. Talapoin-apinat ovat hyviä uimareita ja nukkuvat yleensä jokien yli ulottuvilla oksilla, jotta he voivat sukeltaa paeta saalistajilta.

Talapoin-apinat elävät suurina 60-100 eläimen ryhminä. He kokoontuvat yöllä veden lähellä oleviin puihin ja jakautuvat päivän aikana pienempiin alaryhmiin levittääkseen ruokaa. Ryhmät koostuvat useista täysin kypsistä uroksista, lukuisista naisista ja heidän jälkeläisistään. Toisin kuin läheiset sukulaiset Guenonit, Talapoin-apinoilla ei ole alueellista käyttäytymistä. Talapoin-apinat haluavat leikkiä, ja tämä tapahtuu enimmäkseen nuorten kesken, mutta myös aikuiset harrastavat leikkiä. Talapoin-apinoilla on kahdentyyppistä peliä - paini, johon kuuluu tarttuminen ja kamppailu, ja joskus sisältää leikkipinta ja juoksu, johon kuuluu yhden yksilön nopea jahtaaminen toisen välillä. Mies Talapoins harjoittaa sosiaalista peliä useammin kuin naispuoliset Talapoins.

Talapoin Monkeysin sanallinen ohjelmistovalikoima on melko pienempi, vaikka yksilö hyökkää, hän tarkastelee sitä ja antaa muille yksilöille 'pant-piippauksia', että se ei hyökkää, ja he vastaavat liittymällä hyökkäykseen. Kuten kaikissa kädellisissä, myös tämän lajin viestintä on todennäköisesti monimutkaista. Kädelliset käyttävät sekä ääniä että visuaalisia signaaleja (kuten vartalon asentoa ja ilmeitä) kommunikoimaan erityispiirteiden kanssa. Lisäksi kosketusviestinnällä voi olla jonkinlainen rooli sosiaalisten siteiden ylläpitämisessä, kuten hoidon muodossa. Jotkut kädelliset käyttävät kemiallista viestintää, erityisesti lisääntymiskontekstissa.

Talapoin-apinat ovat kaikkiruokaisia, niiden ruokavalio koostuu pääasiassa hedelmistä, siemenistä, vesikasveista, hyönteisistä, äyriäisistä, lintujen munista ja pienistä selkärankaisista.

Talapoin-apinan korkein kirjattu ikä vankeudessa on 28 vuotta, kun taas luonnossa elinajanodote ei ole tiedossa, mutta todennäköisesti todennäköisesti pienempi kuin vankeudessa. Talapoin-apinoiden naaraspuolinen raskausjakso (tyypillisesti marraskuusta maaliskuuhun) johtaa yhden nuoren syntymään. Jälkeläiset ovat huomattavan suuria ja hyvin kehittyneitä (vastasyntyneet painavat yli 200 grammaa ja ovat noin neljännes äidin painosta) ja kehittyvät nopeasti. 6 viikon kuluessa he syövät kiinteää ruokaa ja ovat itsenäisiä 3 kuukauden iässä.

Talapoin-apinan saalistajia ovat leopardit, kultaiset kissat, genetit, sieppaajat, suuret käärmeet ja Niilin näytöt. Talapoin-apinat voivat auttaa levittämään syömiensä hedelmien siemeniä ja hallitsemaan hyönteispopulaatioita. Ne toimivat myös tärkeinä saalistajana keskisuurille ja suurille saalistajille. Talapoin-apinoita ei tällä hetkellä pidetä uhattuna. Niitä metsästetään toisinaan pensaanlihan lähteenä, vaikka niiden pieni ruumiin koko tekee tästä suhteellisen kannattamatonta.

Suku: Punasolu - Patas-apina

Apinan jalat(Erythrocebus patas) on maassa asuva apina, joka on levinnyt Länsi-Afrikan alueelle. Se on ainoa laji, joka on luokiteltu Erythrocebus-sukuun. Patas-apinalla on kaksi alalajia, läntinen Erythrocebus patas patas (yhteinen patas) ja itäinen Erythrocebus patas pyrrhonotus (Nisnas).

Nisnasilla on valkoinen nenä ja tavallisella Patas-apinalla on musta nenä. Patas-apinat ovat maailman nopeimpia kädellisiä. Uros patas-apina pystyy juoksemaan vähintään 35 mailia tunnissa. Luonnossa Patas-apinat viettävät enemmän aikaa maassa kuin mikään muu apina.

sininen heeler mix koira

Patas-apinan kehon suunnitelma muistuttaa huomattavasti vinttikoiran kehon suunnitelmaa. Siinä on samat pitkät jalat, kapea runko ja näkyvä rintakehä. Sen pitkät jalat antavat sille valtavan askeleen juoksussa. Nopeuden, värin ja kävelyn takia Patas-apinoita on usein erehdetty gepardeiksi juoksun aikana.

Patas-apinat ovat punertavanruskean värisiä, ja niissä on erittäin ilmeikkäät, viikset kasvot. Viikset istuvat harmaalla leualla ja niillä on valkoiset 'sotilaalliset' viikset. Patas-apinoiden pituus on 85 senttimetriä, lukuun ottamatta häntä, joka on 75 senttimetriä ja painaa keskimäärin 18 kiloa täysikasvuisena. Kuten kaikilla vanhan maailman apinoilla, niillä on hyvin kehittyneet kädet vastustamattomalla peukalolla. Patas-apina tunnetaan myös nimellä 'tanssiva apina', 'hussar-apina', 'sotilasapina', 'punainen apina' ja 'kersantti-apina'. Uros-Patas-apinoilla on suhteellisesti pisimmät koirat kaikista kädellisistä.

Patas-apinajoukossa on yleensä vain yksi aikuinen urosapina ja 4-10 naarasapinaa. Muut Patas-urokset joko asuvat yksin tai poikamiesryhmissä. Joukosta vastaa korkeimman tason nainen, ei uros. Uros-Patas-apina viettää suuren osan ajastaan ​​korkealla puissa tai kallioissa, etsimään saalistajia ja muita vaaroja. Poikamiesryhmissä elävät miehet lähestyvät toisinaan joukkoa naisia ​​ja asettuvat naimattomaan urosapinaansa yrittäen ajaa hänet pois ja ottaa hänen paikkansa. Tällaiset tapaukset ovat melko yleisiä ja biologisesti toivottavia, koska ne estävät sisäsiitoksen. Rentoutuessaan Patas-apinat nojaa taaksepäin ja asettavat jalkansa ylös. Vaikka Patas-apinat ovat yleensä hiljaisia, he haukkuvat tapatessaan toisen joukon. Patas-apinat välttävät metsää ja elävät puuttomassa savannissa ja puoliaavikoissa. Ne vaihtelevat Senegalista Etiopiaan ja etelästä Tansaniaan. Patas-apinat ovat kaikkiruokaisia, mutta ovat erityisen riippuvaisia ​​acadiapuiden palkoista, siemenistä, sappeista, nuorista lehdistä, ikenistä ja kukista. He syövät myös ruohoja, marjoja, siemeniä, hedelmiä, hyönteisiä, munia, liskoja, mukuloita ja nuoria lintuja. Patas-apina voi varastoida poskiinsa niin paljon ruokaa kuin mahtuu mahaansa.

Patas-apinan elinikä on 15-20 vuotta luonnossa ja yli 20 vuotta vankeudessa. Naaraspuoliset Patas-apinat saavuttavat sukupuolisen kypsyyden noin 2 ja puolen vuoden iässä. Miehet tulevat sukupuolikypsäksi 3–4 ja 4 ja puolivuotiaana. Raskausaika kestää noin 167 päivää, minkä jälkeen naaras synnyttää yhden yhden jälkeläisen.

Patas-apinoiden ensisijaisia ​​saalistajia ovat leopardit, gepardit, kotkat, hyeenat ja sakaalit. Jos saalistaja lähestyy, jatkuvasti tarkkaavat urospuoliset Patas-apinat luovat harhaanjohtavan näytön. Pomppuen meluisasti pensaille tai puille, hän kiinnittää huomionsa itseensä ja pois naisista ja nuorista. Tämä antaa muulle joukolle aikaa paeta hiljaa tai piiloutua pitkään ruohoon. Lisäksi Patasin väritys antaa heille mahdollisuuden käyttää savanniympäristöään naamiointina.

Patas-apinoita ei ole lueteltu uhanalaisina tai uhanalaisina lajeina, vaikka elinympäristöjen tuhoutuminen ja raskas nautakarja laiduntaminen ja savanni-alueiden muuttaminen viljelysmaiksi ovat vähentäneet Patas-apinoiden käytettävissä olevaa elinympäristöä. Joissakin tapauksissa metsäkato on kuitenkin muuttanut kosteat alueet kuivemmiksi savannivyöhykkeiksi. Tämä puolestaan ​​kasvattaa sopivaa elinympäristöä Patas-apinoille.