Afrikkalainen kannustettu kilpikonna

MAINOS Kuvalähde

Afrikkalainen kannustettu kilpikonna(Geochelone sulcata) tunnetaan myös nimellä 'uritettu kilpikonna', 'kannustinkilpikonna' ja 'afrikkalainen kannusreisikilpikonna'. Se on autiomaassa asuva kilpikonna, jonka levinneisyys ulottuu Saharan aavikon eteläreunaa pitkin Senegalista ja Mauritaniasta itään Malin, Tšadin, Sudanin ja Etiopian kautta Eritreaan. Afrikkalainen kannustettu kilpikonna on maailman kolmanneksi suurin kilpikonna ja suurin mantereen kilpikonna.

Kaksi muuta suurinta kilpikonnaa, jotka ylittävät sen koon, ovat jättiläislajilajit nimeltään Aldabra Giant Tortoise (Geochelone gigantea), joka asuu Aldabra-atollin saarilla Seychellillä Galapagos-kilpikonna (Geochelone nigra) löytyy Galapagos-saarilta lähellä Ecuadoria.



Afrikkalainen kannustettu kilpikonna Kuvaus

Afrikkalainen kannustettu kilpikonna voi olla miehillä jopa 80 senttimetriä ja naisilla 50 senttimetriä (1,64 jalkaa) pitkä. Miehet painavat noin 100 kiloa (220,75 paunaa) ja naiset 60 kiloa (132,45 paunaa). Heidän rintakehänsä (yläkuori) on väriltään vaaleanruskeasta ruskeaan, mikä antaa sille runsaasti naamiointia hiekkaisessa ympäristössä. Rintakehä on melko tasainen ja soikea, ja se on syvästi sahalaitainen (yksi kilpikonnan tai kilpikonnan kuoressa olevista suurista keratiinivaa'oista), joissa on merkittäviä kasvurenkaita, jotka kehittyvät iän myötä.



Heidän plastroninsa, pää ja raajat ovat tasaisen keltaisia ​​/ ruskeat. Eturaajojen etupinnan peittävät päällekkäiset vaa'at (jotka auttavat kaivamaan pitkiä uria), ja niiden takana on 2 - 3 kartiomaista kannaa (josta heidän nimensä on johdettu). Heidän päänsä ovat suhteellisen suuret ja niiden yläleuassa on kaksinkertainen koukku. Kilpikonnilla on myös erittäin paksu iho, joka auttaa rajoittamaan vesihäviötä.

Afrikkalainen kannustettu kilpikonna-elinympäristö

Afrikkalainen kilpikonna elää kuivilla alueilla, erityisesti autiomaassa ja kuivassa savannissa ja missä ei ole pysyvää vesilähdettä. Afrikkalainen kannustettu kilpikonna kaivaa uria hiekkaan, joka voi mitata 30-35 tuumaa syviä tai maanalaisia ​​tunneleita, jotka ulottuvat vähintään 10 jalkaan. Nämä urat ja tunnelit antavat pääsyn korkeammalle kosteustasolle kuivassa ympäristössä. He viettävät päivän kuumimmat osat näissä elinympäristöissä. Pysyvät nukkuvat urat rakennetaan myös, ja kaksi tai useampi kilpikonna jakaa ne.



Afrikkalainen kannustettu kilpikonna-ruokavalio

Afrikkalaiset kilpikonnat ovat kasvinsyöjiä, ja niiden ruokavalio koostuu aavikon sukulenteista, kuivatuista lehdistä ja ruohosta ja erityisesti Morning-Glory -kasvin lehdistä.

Afrikkalainen kannustettu kilpikonna käyttäytyminen

Miespuoliset afrikkalaiset kilpikonnat ovat luonteeltaan varsin aggressiivisia ja törmäävät ja purevat toisiaan samalla kun laulavat murinaa, krookaa ja pilliä. Siitä hetkestä lähtien, kun nämä kilpikonnat kuoriutuvat, he ovat aggressiivisia keskenään ja yrittävät jopa kääntää toisiaan kuoriinsa.

Afrikkalainen kannustettu kilpikonna muuttuu passiiviseksi hyvin kylmällä tai erittäin kuumalla säällä. Pitkien kuivuusjaksojen aikana he selviävät vuodattamalla itsensä kaivoonsa. Heidän aktiivisimmat jaksonsa ovat sadekauden aikana (heinäkuusta lokakuuhun), etenkin aamunkoitteessa ja hämärässä, kun he syövät ruokaa. He viettävät aamunsa kuumentamalla kuumaa aurinkoa korottaakseen ruumiinlämpötilansa, joka laskee kylmän yön aikana.



Afrikan kannustettu kilpikonna lisääntyminen

Parittelu tapahtuu sadekauden aikana, yleensä helmikuusta maaliskuuhun. Miehet taistelevat hallitsevuudesta naisiin nähden ja ovat äänellisiä parittelun aikana. 60 päivän tiineyden jälkeen naaras etsii sopivan pesimäpaikan. Monet pesät tehdään ennen kuin hän valitsee sopivimman. Pesän leveys ja syvyys voivat olla jopa 20 senttimetriä (8 tuumaa), ja jokaisen rakentaminen voi kestää 1 - 4 tuntia. Naaras alkaa munia 3 minuutin välein. Kytkimet voivat sisältää 15-30 munaa tai enemmän. Pesät täytetään ja munat peitetään kokonaan. Inkubaatio kestää 212 päivää (noin 8 kuukautta) ja munista tulee poikasia 1-3 päivää sateen jälkeen, yleensä yöllä. Voi kestää 3 - 10 päivää, ennen kuin poikaset pääsevät pesän pinnalle.

Hatchlings ovat vaaleankeltaisia ​​ja vain 2-3 tuumaa syntymänsä jälkeen, mutta ne voivat kasvaa melko nopeasti saavuttaen 15-25 senttimetriä (6-10 tuumaa) muutaman ensimmäisen vuoden aikana. Kuten muutkin kilpikonnat, afrikkalainen kilpikonna voi elää suuressa iässä. Vanhin tunnettu laji on 56-vuotias, mutta se voi elää paljon kauemmin ja jotkut voivat saavuttaa 80-100-vuotiaita.

pienoiskoossa amerikkalainen pitbullinterrieri

Afrikkalaisen kilpikonnan suojelun tila

IUCN luokittelee afrikkalaisen kilpikonnan haavoittuvaksi. Elinympäristön menetys on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että lukumäärä on vähentynyt pääasiassa kaupungistumisen ja kotieläinten laiduntamisen vuoksi. Tätä lajia syövät myös nomadi-heimot, ja sitä käytetään pitkäikäisten juomajuomien valmistamiseen Japanissa. Niitä pyydetään ja pidetään lemmikkinä myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kaupan vuoksi siepataan enimmäkseen nuoria kilpikonnia, ja koska niiden kypsyys kestää 15 vuotta, on hyvin epätodennäköistä, että he pystyvät lisääntymään itsestään ja voivat siksi joutua sukupuuttoon.