Maasika

Kuvalähde

Maasika(Orycteropus afer) (’kaivajalka’), jota kutsutaan joskus nimellä 'antbear', on keskikokoinen nisäkäs, joka on kotoisin Afrikasta. Nimi tulee afrikaanista / hollannista sanalle 'maa sika', koska varhaiset uudisasukkaat Euroopasta ajattelivat sen olevan sika. Aardvark ei kuitenkaan liity sikaan, se asetetaan omaan järjestykseensä.

Aardvark ei myöskään liity Etelä-Amerikan muurahaiskeskukseen, vaikka sillä onkin joitain ominaisuuksia ja samanlainen samankaltaisuus. Aardvarkin lähimmät elävät sukulaiset ovat norsunpoikaset (Afrikassa kotoisin olevat pienet hyönteissyöjäisäkkäät), sireenit (joissa elävät kasvissyöjäisäkkäät), hyraxit (Afrikassa ja Lähi-idässä elävät kasvissyöjäisäkkäät), tenrecs (nisäkäsperhe löydetty Madagaskarista ja Afrikan osista) ja norsuja.



Aardvark-ominaisuudet

Yksi aardvarkin erottavimmista ominaisuuksista on heidän hampaansa. Sen sijaan, että hampaassa olisi massaonteloa, heillä on joukko ohuita dentiiniputkia (kehon kalkittu kudos), joista kukin sisältää massaa, jota pitelee yhdessä sementti (erikoistunut kalkittu aine, joka peittää hampaan juuren). Hampailla ei ole emalipinnoitetta, ja ne ovat kuluneet ja kasvavat jatkuvasti. Aardvark on syntynyt tavanomaisilla etuhampailla ja kulmilla, jotka leuan etupuolella putoavat pois eikä niitä vaihdeta. Aikuisilla Aardvarksilla on vain poskihampaat leuan takaosassa.



paimen kuoppaan sekoita pentuja

Aardvark on epämääräisesti sian kaltainen. Sen runko on tukeva, kaareva selkä ja harvoin peitetty karkeilla karvoilla. Raajat ovat kohtuullisen pituisia. Etujalat ovat menettäneet poleksin (tai 'peukalon'), mikä johtaa neljään varpaaseen, mutta takajaloissa on kaikki viisi varpaita.

Aardvarksissa on lapion muotoiset kynnet kaivamista varten. Heidän korvansa ovat suhteettoman pitkät ja hännän pohja on erittäin paksu ja kapenee vähitellen. Heidän erittäin pitkänomainen pää on asetettu lyhyelle, paksulle kaulalle ja kuonon päässä on kiekko, johon sieraimet ovat sijoitettu. Niiden suu on pieni ja putkimainen, tyypillistä termiittejä ruokkiville lajeille. Aardvarkilla on pitkä, ohut, ulkoneva kieli (jopa 30 senttimetriä) ja monimutkaiset rakenteet, jotka tukevat voimakasta hajua. Kaikista elävistä nisäkkäistä aardvarkilla on eniten turbinaattiluuta nenäontelossaan.



Kartionmuotoinen aardvarks-pyrstö on lyhyt ja kapeneva, pienempi päässä. Pitkä kieli on tahmea hyönteisten kiinniottamiseksi. Aikuisten aardvarkit ovat 67--79 tuumaa (170--200 senttimetriä) ja painavat missä tahansa 40-65 kiloa. Aardvark on väriltään vaalean kellertävän harmaa ja maaperän värjäämä usein punaruskea. Aardvarks-takki on ohut ja eläinten ensisijainen suoja on sen kova iho. Aardvarkin tiedetään nukkuneen äskettäin kaivetuissa muurahaispesissä, jotka toimivat myös suojana. Aardvarkkien määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2002.

Aardvark-käyttäytyminen

Aardvark on yöllinen nisäkäs ja yksinäinen olento, joka ruokkii melkein yksinomaan muurahaisia ​​ja termiittejä. Ainoa hedelmä, jonka aardvarks syö, on aardvark-kurkku. Aardvark nousee kourustaan ​​myöhään iltapäivällä tai pian auringonlaskun jälkeen ja ruokkii huomattavan koti-alueen, joka kattaa 10-30 kilometriä, kääntämällä pitkää nenäänsä sivulta toiselle ottaakseen ruoan tuoksun. Kun havaitaan muurahaisia ​​tai termiittejä, Aardvark kaivaa siihen voimakkailla etujalkoillaan pitämällä pitkät korvat pystyssä kuuntelemaan saalistajia, kuten leijonia, leopardeja, hyeenoja ja pythonia.

Aardvark vie hämmästyttävän määrän hyönteisiä pitkällä, tahmealla kielellään, jopa 50000 yhdessä yössä. Se on poikkeuksellisen nopea kaivuri, mutta muuten liikkuu melko hitaasti. Aardvarks-kynnet antavat sen kaivaa nopeasti termiitti- / muurahaiskammion erittäin kovan kuoren läpi välttäen pölyä sulkemalla sieraimet. Onnistuneena aardvarks pitkä (jopa 30 senttimetriä) kieli nuolee hyönteisiä. Termitess-pistävät hyökkäykset ovat tehottomia, koska aardvarks-kova iho.



Muurahaisten ja termiittien kaivamisen lisäksi aardvark kaivaa kaivoja, joissa eletään. Väliaikaiset paikat ovat hajallaan kotiympäristössään turvakoteina ja jalostukseen käytetään pääuraa. Pääurat voivat olla syviä ja laajoja, niillä on useita sisäänkäyntejä ja ne voivat olla jopa 13 metriä.

Aardvark muuttaa kotirakenteensa asettelua säännöllisesti, ja aika ajoin siirtyy eteenpäin ja tekee uuden. Vanhoissa koloissa asuu sitten pienempiä eläimiä, kuten afrikkalainen villikoira. Vain äidit ja pennut jakavat koloja. Jos hyökkäys tapahtuu tunnelissa, aardvark sulkee tunnelin itsensä takana tai kääntyy ympäri ja hyökkää kynsillään.

valkoinen amerikkalainen saksanpaimenkoira

Aardvarkin elinympäristö

Aardvarkit asuvat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa heille on sopiva elinympäristö, kuten savannit, niityt, metsät ja pensaat sekä saatavilla oleva ruoka (muurahaiset ja termiitit). Aardvarkeja esiintyy joskus sademetsissä ja niitä ei ole autiomaassa. Ratkaiseva tekijä aardvarkkien asuinpaikassa on ruoan saatavuus.

Aardvarks vaatii myös hiekkaa maaperää, toisin kuin kiviä, jotta he voivat kaivaa termiittejä ja muurahaisia. Aardvarks elää maanalaisissa urissa, jotka ovat 6,5-9,8 jalkaa (2-3 metriä) pitkiä, 45 asteen kulmissa. Tunnelin päässä on pyöristetty huone, jossa aardvark käpristyy nukkumaan. Naaraspuoliset aardvarkit synnyttävät tässä kammiossa. Vaikka urissa on yleensä vain yksi sisäänkäynti, joillakin on useita sisäänkäyntejä sekä useita tunneleita, jotka ulottuvat pääkäytävästä.

Aardvark-ruokavalio

Aardvarks voi kuluttaa noin 50000 hyönteistä yhdessä yössä. Aardvarks alkoi syödä termiittejä ja muurahaisia ​​35 miljoonaa vuotta sitten, ja ne ovat edelleen heidän mieluisin ateriansa. Termiitti- tai muurahaiskukkula ei kuitenkaan riitä tyydyttämään aardvarkia, joten se etsii kokonaisia ​​termiitti- ja muurahaispesäkkeitä. Nämä pesäkkeet marssivat 10 - 40 metrin pituisissa pylväissä, mikä tekee aardvarkista helpon imeä termiittejä / muurahaisia ​​sieraimiensa kautta. Hyökkääessään termiitti- / muurahaiskammioon aardvark alkaa kaivaa pohjassa etukynsiään. Kun termiitit / muurahaiset alkavat paeta, se ojentaa kielensä ja vangitsee ne tahmealla syljellään. Aardvarks syö myös heinäsirkkoja ja eräänlaista heinäsirkkaa.

Aardvark-lisääntyminen

Aardvarkin pariutumisaika vaihtelee. Joillakin alueilla pariutumista tapahtuu huhtikuun ja toukokuun välillä, kun jälkeläiset syntyvät lokakuussa tai marraskuussa. Muilla alueilla jälkeläisiä syntyy touko- tai kesäkuussa. Naiset kantavat jälkeläisiä 7 kuukautta ennen kuin he synnyttävät yhden poikanen jokaisen raskauden aikana. Pentu painaa noin 4 kiloa (2 kiloa).

sininen nenä pitbull käyttäytymistä

Vastasyntyneet aardvarkit ovat karvattomia, vaaleanpunaisella, hellävaroisella iholla. He pysyvät kuopassa äitinsä kanssa kahden viikon ajan. Kahden viikon kuluttua he seuraavat äitiään etsimällä ruokaa joka ilta. Aardvark-poika syö kiinteää ruokaa vasta noin 3 kuukautta, mieluummin äitinsä maitoa siihen asti. Pentu alkaa syödä termiittejä 14 viikossa ja vieroittaa 16 viikkoa. Kuuden kuukauden iässä se pystyy kaivamaan omat kolonsa, mutta se pysyy usein äidin kanssa seuraavaan parittelukauteen asti. Pentu saavuttaa sukupuolikypsyyden kauden sen jälkeen.

Urospuoliset aardvarkit jättävät äitinsä kokonaan seuraavan parittelukauden aikana, mutta naiset pysyvät äitien kanssa seuraavan pentun syntymään saakka. Uros-aardvarks vaeltaa, kun taas naiset pysyvät yhtenäisessä kotialueessa. Tämän vuoksi asiantuntijat uskovat, että aardvarks on moniavioinen (puh-LIH-guh-mus), jolla on enemmän kuin yksi parittelukumppani.

Aardvarks voi elää vankeudessa yli 24-vuotiaana. Luonnossa he elävät 10-23 vuotta.

sininen pit bull-pentu

Aardvark-saalistajat

Aardvarks-pääsaalistajat ovat leijonat, leopardit, metsästyskoirat ja pythonit. Aardvarks voi kaivaa nopeasti tai juosta siksak-tyyliin välttääkseen vihollisia, mutta jos kaikki muu epäonnistuu, he lyövät kynsillään, hännällä ja hartioilla, joskus kääntyvät selällään ripustamaan kaikin puolin. Niiden paksu iho suojaa myös heitä jossain määrin.

Aardvark-suojelu

Vuoden 2002 Etelä-Afrikan IUCN: n punainen luettelo asettaa aardvarkin vähiten huolta aiheuttavaan luokkaan. Sitä pidettiin aiemmin haavoittuvana, mutta tämä johtui melkein varmasti sen vaikeasti havaittavasta käyttäytymisestä, mikä vaikeutti näkemistä ja näyttämistä harvinaisilta. Myös muissa eteläisen Afrikan maissa heidän asemansa on todennäköisesti vähiten huolestuttavaa, mutta Keski- ja Itä-Afrikassa heidän asemaansa ei ole dokumentoitu riittävän hyvin. Tärkein tekijä aardvark-populaatioiden hallitsemisessa on saaliinsa, muurahaisia ​​ja termiittejä runsaasti ja levinneenä.

Toinen rajoittava tekijä on maaperätyyppi (hyvin matala maaperä saattaa rajoittaa niiden alueita). Elinympäristön menetys lisääntyvän ihmispopulaation ja mahdollisesti metsästyksen (perinteisen lääketieteen ja pensaan lihan) seurauksena ovat todennäköisesti heidän suurimpia uhkia. Joillakin alueilla ne aiheuttavat ongelmia viljelijöille, jolloin he kaivavat aidan alle tai kaivavat reikiä teille tai maatilan padon seinille. Tällaisilla alueilla voi esiintyä aardvarkkien vainoa. Onneksi aardvarksille metsästysuhkaa vähentää heidän yölliset tottumuksensa, jotka tekevät niistä vaikeasti kiinniotettavia eläimiä.